Przepis na ciasteczka z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Zimne masło pokrój w kostkę, umieść je w malakserze.

Dodaj do masła mąkę, jajka, śmietanę i cukier.

Rozdrobnij, aż składniki utworzą kruszonkę.

Wysyp ciasto na blat i zgnieć przez chwilę.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 20 minut.

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki.

Jabłka posyp cukrem pudrem i cynamonem.

Ciasto kruche rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm.

Wykrawaj szklanką koła.

Na każdym kawałku ciasta umieść ćwiartkę jabłka.

Na każdym kawałku ciasta umieść ćwiartkę jabłka.

Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.

Ciasteczka z jabłkami podane na ozdobnej drewnianej deseczce.
Ciasteczka z jabłkami
Koszt przygotowania dania
14.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Ciasteczka z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami to świetny pomysł na pyszne domowe ciastka, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. Kruche ciasto z dodatkiem soczystych jabłek to połączenie doskonałe. Przepis na ciasteczka z jabłkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, cukier puder.

Jak zrobić ciasteczka z jabłkami? Zimne masło pokrój w kostkę, umieść je w malakserze. Dodaj do masła mąkę, jajka, śmietanę i cukier. Rozdrobnij, aż składniki utworzą kruszonkę. Wysyp ciasto na blat i zgnieć przez chwilę. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 20 minut. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na ćwiartki. Jabłka posyp cukrem pudrem i cynamonem. Ciasto kruche rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Wykrawaj szklanką koła. Na każdym kawałku ciasta umieść ćwiartkę jabłka. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Jabłka to owoce bardzo popularne na całym świecie. Jabłka są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Można z nich przygotowywać słodkie wypieki, przetwory takie jak dżemy czy wino. Z jabłek można przygotować także domowy ocet. Jabłka mają wiele różnych odmian, które różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale również wielkością i kolorem. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która wpływa znacząco na produkcję kolagenu w naszej skórze. Jabłka zawierające kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są także świetnym źródłem pektyn owocowych, umożliwiających produkcję konfitur bez dodatku cukru. Cukier dodany do ciastek możesz zastąpić na ksylitol lub erytrytol.

Podsumowując smaczne domowe ciastka świetnie sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Ciastka są słodkie o dobre do przechowywania przez 2-3 dni. Ciastka z jabłkami na kruchym spodzie są świetne na deser po niedzielnym obiedzie.

Wartości odżywcze ciasteczek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
297.97 kcal
268.18 kcal
Białko
5.02 g
4.52 g

Węglowodany w ciasteczkach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
35.26 g
31.73 g
Węglowodany przyswajalne
34.48 g
31.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
0.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
15.71 g
14.14 g
Tłuszcze nasycone
10.69 g
9.62 g
Tłuszcze nienasycone
5.02 g
4.52 g
Cholesterol
61.45 mg
55.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasteczka z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
130.79 µg (mcg)
117.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
127.48 µg (mcg)
114.73 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.16 mg
Niacyna
1.82 mg
1.64 mg
Foliany
43.90 µg (mcg)
39.51 µg (mcg)
Beta karoten
35.62 µg (mcg)
32.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
14.14 mg
12.73 mg
Potas
88.53 mg
79.68 mg
Wapń
22.05 mg
19.85 mg
Fosfor
58.17 mg
52.36 mg
Magnez
13.12 mg
11.81 mg
Żelazo
1.66 mg
1.49 mg
Cynk
0.42 mg
0.38 mg
Miedź
0.07 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z jabłkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z jabłkami

Lista alergenów dla ciasteczek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania ciasteczek z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Jabłko
600 g
3 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
25.70
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób