Ciasteczka migdałowe

Opublikowano: 25.09.2022 r., 21:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe idealnie sprawdzą się jako niewielki słodycz, który z całą pewnością przygotujesz w swoim domu bez problemu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
197 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Migdały - płatki 1/2 szklanki (125 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Miód 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na ciasteczka migdałowe krok po kroku

Masło i cukier utrzyj w misce.

Wsyp mąkę pszenną, skrobie, cukier, proszek do pieczenia, wlej miód i wbij żółtko jaja.

Wyrób ciasto w rękach i odstaw na chwilę.

Migdały rozgnieć i wmieszaj w ciasto, odstaw ciasto do lodówki na godzinę.

Uformuj małe kulki i delikatnie rozgnieć.

Umieść je na blaszce do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka migdałowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek migdałowych

Nie masz pomysłu na ciasteczka, gdy naszła Cię ochota na słodycze?

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasteczka migdałowe, które będą idealną przekąską do kawy, ale też świetnym deserem dla Twoich dzieci.

Domowe ciasteczka migdałowe powstają z kilku podstawowych składników, które bez problemu przygotujesz w ciągu kilku minut.

Zaopatrz się w: mąka pszenna, masło, skrobia ziemniaczana, cukier, miód, proszek do pieczenia, żółtka jaja i migdały. Mój przepis możesz przygotować z mąki migdałowej, wtedy posmak migdałów będzie zdecydowanie bardziej wyraźny.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Dokładnie jak zrobić ciasteczka migdałowe opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.

Będzie to idealny przepis na najlepsze szybkie i łatwe ciasteczka pełne orzechów. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli, ponieważ są pyszne.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w ciasteczkach migdałowych

Lista alergenów dla ciasteczek migdałowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasteczek migdałowych

na 100g gotowej potrawy

Śmiało możesz postawić na dodatek innych orzechów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
493.43
197.37
Białko (g)
8.75
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
46.96
18.78
Węglowodany przyswajalne (g)
45.00
18.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
31.71
12.68
Tłuszcze nasycone (g)
17.44
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
14.27
5.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.03
Tiamina (mg)
0.37
0.15
Ryboflawina (mg)
0.34
0.14
Niacyna (mg)
2.88
1.15
Foliany (µg (mcg))
62.46
24.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
7.98
3.19
Potas (mg)
299.07
119.63
Wapń (mg)
106.63
42.65
Fosfor (mg)
210.64
84.26
Magnez (mg)
53.74
21.49
Żelazo (mg)
2.66
1.06
Cynk (mg)
0.92
0.37
Miedź (mg)
0.23
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek migdałowych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek migdałowych

Koszt składników
57.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Migdały - płatki
125 g
1/2 szklanki
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
11.72
Za 125 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Koszt składników
57.10