Przepis na ciastka owsiane z bananem krok po kroku
- Płatki owsiane 130 g 1 szklanka
- Banan 200 g 1 sztuka
- Jajko 1 szt.
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 40 g 3 duże łyżki
- Masło 30 g 3 łyżki
Banana obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Łyżką wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem, formując okrągłe ciasta.
Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Często zadawane pytania
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka owsiane
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto bananowe fit
-
Brownie z cukinii
-
Ciasteczka owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane z czekoladą
-
Babeczki z nutellą
-
Ciasteczka owsiane z żurawiną
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Ciasta owsiane z orzechami
-
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
-
Ciasta owsiane

(liczba kalorii)
Ciastka owsiane z bananem - cechy przepisu
Więcej o ciastkach owsianych z bananem
Ciastka owsiane z bananem to pomysł na pyszny, słodki, a przy tym zdrowy deser. Idealnie sprawdzą się dla wszystkich, którym zależy na swoim zdrowiu, a przy tym nie chcą rezygnować z ulubionych słodkości. Przepis na ciastka owsiane z bananami jest banalnie prosty i szybkie, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekłaś/piekłeś żadnych ciastek. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, uformować z nich okrągłe ciasteczka i piec w piekarniku. Zajmie Ci to maksymalnie pół godziny. W tak krótkim czasie z łatwością przygotujesz pyszne i zdrowe ciastka, zdecydowanie lepszą alternatywę dla sklepowych słodyczy. Ciastka powstają w głównej mierze z płatków owsianych, dlatego są świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz beta-glukanu, który ma wiele prozdrowotnych funkcji i może m.in. zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki wykorzystaniu banana ciastka są naturalnie dobre i słodkie, dlatego nie ma konieczności dodatku cukru. Jeśli jednak wolisz słodszy smak, dodaj ksylitolu lub erytrytolu, które mają mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczne. Przygotowane w ten sposób ciastka będą naprawdę fit. Jeśli wybierzesz płatki owsiane i mąkę owsianą certyfikowane, oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, ciastka będą również całkowicie bezglutenowe. Ciastka owsiane z bananem świetnie sprawdzą się jako coś słodkiego do śniadania, popołudniowej kawy, czy herbaty, przekąski do pracy lub szkoły, czy wieczorem do filmu. Mimo że najlepiej smakują na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, będą dobre również przez kolejne kilka dni, dlatego bez obaw możesz za jednym razem przygotować ich większą porcję. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciastka owsiane z bananem koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz szczegółowy przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Wartości odżywcze ciastek owsianych z bananem
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w ciastkach owsianych z bananem
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na ciastka owsiane z bananem
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na ciastka owsiane z bananem
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciastkach owsianych z bananem
Lista alergenów dla ciastek owsianych z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło