Przepis na ciastka migdałowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Masło 250 g
- Cukier 250 g
- Jajko 2 szt.
- Mleko 3,2% 100 ml pół szklanki
- Migdały 200 g
- Proszek do pieczenia 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.
Wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników.
Przesiej proszek do pieczenia, mąkę pszenną, dodaj aromat migdałowy i zmiksuj krótko.
Posiekaj migdały i dodaj do masy, wymieszaj łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Formuj ciastka i układaj na blasze.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Ciastka migdałowe - cechy przepisu
Więcej o ciastkach migdałowych
Ciastka migdałowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasteczka do kawy. Ciastka migdałowe są dobre także na święta i na imprezę jako słodka przekąska. Przepis na ciastka migdałowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, migdały, proszek do pieczenia, mleko, jajka, aromat migdałowy.
Jak zrobić ciastka migdałowe? W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej proszek do pieczenia, mąkę pszenną, dodaj aromat migdałowy i zmiksuj krótko. Posiekaj migdały i dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Migdały to nasiona migdałowca, potocznie zwane orzechami. Migdały zawierają jako jedne z niewielu rodzajów orzechów dużą ilość białka. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Migdały są bardzo zasobne w witaminę B2, witaminę K oraz błonnik pokarmowy. Witamina B2 jest niezbędna w naszym organizmie do procesów metabolicznych związanych z trawieniem węglowodanów, białek i tłuszczy. Niedobory witaminy B2 wiążą się z poważanymi konsekwencjami zdrowotnymi. Powinniśmy więc dbać o jej prawidłową podaż w pożywieniu. Jajka dodane do ciastek są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Żółtko jaja zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy E. Jajka są niskokaloryczne i świetnie uzupełniają niezbędne mikroelementy w codziennej diecie.
Podsumowując pyszne ciastka świetnie komponują się podane z kawą lub herbatą. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ponad tydzień. Z masy na ciasta można przygotować placek, który posłuży jako spód do sernika lub tarty. Ciasteczka można przygotować również w wersji kakaowej lub z kawałkami siekanej czekolady gorzkiej.
Wartości odżywcze ciastek migdałowych
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w ciastkach migdałowych
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na ciastka migdałowe
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na ciastka migdałowe
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciastkach migdałowych
Lista alergenów dla ciastek migdałowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- aromat migdałowy