Ciastka migdałowe

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka migdałowe ułożone jedno na drugim położone są na ciemnej ściereczce.
Ciastka migdałowe
Ciastka migdałowe to doskonała propozycja na pyszny deser dla dzieci. Ciasteczka można podać także jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na te łakocie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Ucieranie 20 min
209 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 26 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (100 ml)
  • Migdały (200 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blacha

Przepis na ciastka migdałowe krok po kroku

W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy.

Wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników.

Przesiej proszek do pieczenia, mąkę pszenną, dodaj aromat migdałowy i zmiksuj krótko.

Posiekaj migdały i dodaj do masy, wymieszaj łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Formuj ciastka i układaj na blasze.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka migdałowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat ciastek migdałowych

Ciastka migdałowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasteczka do kawy. Ciastka migdałowe są dobre także na święta i na imprezę jako słodka przekąska. Przepis na ciastka migdałowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, migdały, proszek do pieczenia, mleko, jajka, aromat migdałowy.

Jak zrobić ciastka migdałowe? W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej masy. Wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej proszek do pieczenia, mąkę pszenną, dodaj aromat migdałowy i zmiksuj krótko. Posiekaj migdały i dodaj do masy, wymieszaj łyżką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Migdały to nasiona migdałowca, potocznie zwane orzechami. Migdały zawierają jako jedne z niewielu rodzajów orzechów dużą ilość białka. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Migdały są bardzo zasobne w witaminę B2, witaminę K oraz błonnik pokarmowy. Witamina B2 jest niezbędna w naszym organizmie do procesów metabolicznych związanych z trawieniem węglowodanów, białek i tłuszczy. Niedobory witaminy B2 wiążą się z poważanymi konsekwencjami zdrowotnymi. Powinniśmy więc dbać o jej prawidłową podaż w pożywieniu. Jajka dodane do ciastek są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Żółtko jaja zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy E. Jajka są niskokaloryczne i świetnie uzupełniają niezbędne mikroelementy w codziennej diecie.

Podsumowując pyszne ciastka świetnie komponują się podane z kawą lub herbatą. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez ponad tydzień. Z masy na ciasta można przygotować placek, który posłuży jako spód do sernika lub tarty. Ciasteczka można przygotować również w wersji kakaowej lub z kawałkami siekanej czekolady gorzkiej.

Alergeny w ciastkach migdałowych

Lista alergenów dla ciastek migdałowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze ciastek migdałowych

na 100g gotowej potrawy

Ciastka migdałowe to słodki wypiek przygotowany w domu, który nie zawiera konserwantów. Ciastka zawierają bardzo dużą ilość cukru, dlatego nie powinny występować w naszej diecie częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
418.76
209.38
Białko (g)
8.87
4.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
45.01
22.50
Węglowodany przyswajalne (g)
43.09
21.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
24.16
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
12.16
6.08
Tłuszcze nienasycone (g)
12.00
6.00
Cholesterol (mg)
71.54
35.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
143.13
71.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
4.34
2.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
140.63
70.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.16
Ryboflawina (mg)
0.36
0.18
Niacyna (mg)
2.52
1.26
Foliany (µg (mcg))
56.80
28.40
Beta karoten (µg (mcg))
30.15
15.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
19.79
9.90
Potas (mg)
400.81
200.40
Wapń (mg)
161.25
80.62
Fosfor (mg)
290.86
145.43
Magnez (mg)
53.92
26.96
Żelazo (mg)
2.55
1.28
Cynk (mg)
0.95
0.48
Miedź (mg)
0.22
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek migdałowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek migdałowych

Koszt składników
39.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
100 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
39.60