Przepis na ciastka owsianki krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane.

Pozostaw na około 10-15 minut.

Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia.

Wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Formuj ciastka i układaj na blasze.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Ciastka owsianki ułożone na ciemnym blacie.
Ciastka owsianki
Koszt przygotowania dania
29.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Ciastka owsianki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach owsianki

Ciastka owsianki to wspaniały pomysł na łatwe do zrobienia i bardzo zdrowe ciasteczka. Desery z płatków owsianych świetnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Przepis an ciastka owsianki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciastka owsianki? Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane. Pozostaw na około 10-15 minut. Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia. Wymieszaj do powstania jednolitej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta.

Podsumowując prosty przepis na ciastka owsiane świetnie sprawdzi się na deser. Pyszne ciasteczka są idealne także dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasteczka są idealną bazą do zdrowych deserów w pucharku. Można je przygotować także z innymi dodatkami.

Wartości odżywcze ciastek owsianki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
284.72 kcal
227.78 kcal
Białko
7.16 g
5.73 g

Węglowodany w ciastkach owsianki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
43.33 g
34.66 g
Węglowodany przyswajalne
38.01 g
30.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.32 g
4.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
11.94 g
9.55 g
Tłuszcze nasycone
9.23 g
7.39 g
Tłuszcze nienasycone
2.71 g
2.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
1.33 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
0.84 g
Cholesterol
64.86 mg
51.89 mg

Witaminy w przepisie na ciastka owsianki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
32.58 µg (mcg)
26.07 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.93 mg
0.75 mg
Retinol
32.34 µg (mcg)
25.87 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.51 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
19.44 µg (mcg)
15.56 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
3.65 µg (mcg)
2.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciastka owsianki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
94.01 mg
75.21 mg
Potas
431.58 mg
345.26 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
105.56 mg
84.44 mg
Fosfor
299.11 mg
239.29 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
53.91 mg
43.13 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.18 mg
1.74 mg
Cynk
1.46 mg
1.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan
1.26 mg
1.01 mg
Brak danych dla: jajko, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek owsianki 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach owsianki

Lista alergenów dla ciastek owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciastek owsianki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
45.60
Jak oceniasz przepis na ciastka owsianki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób