Cantuccini

Opublikowano: 24.10.2021 r., 9:54 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cantuccini podane na papierze do pieczenia, w tle ściereczka w paseczki
Cantuccini
Sprawdź przepis na najlepsze cantuccini. Pyszne, kruche włoskie ciasteczka z migdałami są świetną propozycją do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
56 kcal
Kcal w porcji
14 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 50 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Cukier 0,5 szklanki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło 5 łyżeczek (25 g)
  • Migdały (200 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, olejek migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na cantuccini krok po kroku

Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut a następnie usuń skórkę i pozostaw do wyschnięcia.

Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj 4 łyżeczki cukru waniliowego oraz 0,5 łyżeczki olejku migdałowego.

Ze składników w misce zagnieć ciasto a następnie wstaw je do lodówki na 30 minut.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.

Ciasto podziel na 4 lub 5 części. Każdą część uformuj w wałek i przełóż na blaszkę.

Uformowane wałki z ciasta piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pozostaw aby lekko ostygły, około 5 minut.

Ciasto pokrój ukośnie w plasterki grubości około 1 cm.

Ciasteczka przełóż ponownie na blaszkę i piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasteczka pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w słoiku lub puszce.

Jak oceniasz przepis na cantuccini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat cantuccini

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. Równolegle swoją historię tworzyły ciasteczka, które również zmieniały się wraz z epokami.

Cantuccini to migdałowe, kruche ciasteczka pochodzące z Włoch. Ciasteczka cantucci z migdałami mają zarówno tyle samo miłośników co przeciwników ich smaku. Jednak warto spróbować ich chociaż raz w życiu aby wiedzieć, do której grupy się zaliczamy. Ich smak i struktura idealnie pasują do kawy, możesz maczać je w niej dzięki czemu nabiorą jej wyjątkowego aromatu oraz zmiękną. przepis na włoskie ciasteczka cantuccini jest niezwykle łatwy. Możesz wykonać więcej ciasteczek za jednym podejściem ponieważ idealnie nadają się do przechowywania w słoiku czy puszce. Pamiętaj aby przechowywać ciasteczka w suchym i ciemnym miejscu.

Cantuccini to obowiązkowy przysmak do wypróbowania przez każdego miłośnika kuchni włoskiej.

Alergeny w cantuccini

Lista alergenów dla cantuccini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • olejek migdałowy

Wartości odżywcze cantuccini

na 100g gotowej potrawy

Cantuccini są wyśmienitymi, tradycyjnymi włoskimi ciasteczkami. Spożywane okazjonalnie do kawy nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(14g)
Energia (kcal)
404.71
56.66
Białko (g)
11.17
1.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(14g)
Węglowodany (g)
49.43
6.92
Węglowodany przyswajalne (g)
45.17
6.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.26
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(14g)
Tłuszcz (g)
19.31
2.70
Tłuszcze nasycone (g)
4.55
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
14.75
2.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.63
1.49
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.12
0.58
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.19
9.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(14g)
Witamina A (µg (mcg))
50.36
7.05
Witamina B6 (mg)
0.08
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.02
Witamina C (mg)
0.04
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.04
Witamina E (mg)
7.69
1.08
Retinol (µg (mcg))
49.89
6.98
Tiamina (mg)
0.39
0.05
Ryboflawina (mg)
0.56
0.08
Niacyna (mg)
3.53
0.49
Foliany (µg (mcg))
88.53
12.39
Beta karoten (µg (mcg))
6.02
0.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(14g)
Sód (mg)
24.75
3.47
Potas (mg)
332.70
46.58
Wapń (mg)
118.27
16.56
Fosfor (mg)
242.82
34.00
Magnez (mg)
86.34
12.09
Żelazo (mg)
4.07
0.57
Cynk (mg)
1.35
0.19
Miedź (mg)
0.36
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny cantuccini 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cantuccini

Koszt składników
31.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
25 g
5 łyżeczek
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
31.40