Przepis na rurki z kremem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do rurek

Mąkę, jajka, 150g cukru , śmietanę i 200g zimnego pokrojonego w kostkę masła zagnieć w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.

W między czasie ugotuj budyń. W garnku zagotuj 3/4 objętości mleka i 150 g cukru. W szklance wymieszaj resztę mleka i proszek budyniowy, dodaj do gotującego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.

Ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 1-2 cm.

Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.

Rurki z kremem budyniowym podane są na białym talerzyku. W oddali leżą białe kwiatki.
Rurki z kremem
Koszt przygotowania dania
23.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Rurki z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rurkach z kremem

Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe rurki z kremem jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie cukiernicze. Aby wykonać te pyszne rurki będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, budyń, cukier i śmietana kwaśna 18%.

Jak zrobić pyszne rurki z kremem? Na początek przygotuj ciasto. Na blacie umieść mąkę, jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć jednolite gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W między czasie przygotuj krem budyniowy do rurek. Przepis na krem jest następujący: w garnku zagotuj 3/4 objętości mleka wraz z cukrem. W szklance wymieszaj proszek na budyń z resztą mleka. Do wrzącego mleka przelej budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i gdy będzie zimny zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ciasto rozwałkuj i potnij na kawałki szerokości 1-2 centymetrów. Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią pasek ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.

Podsumowując ciasto na rurki z kremem to nic innego jak tradycyjne kruche ciasto. Aby zachowało swoje właściwości ciasto należy zagnieść szybko żeby nie zdążyło się zagrzać. Domowe rurki są pyszne i pozbawione konserwantów. Dobre rurki przechowuj w lodówce do 5 dni. Pyszne i szybkie rurki z kremem budyniowym będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną oraz znajomymi.

Wartości odżywcze rurek z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
5.30 g
5.30 g

Węglowodany w rurkach z kremem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
34.28 g
34.28 g
Węglowodany przyswajalne
34.25 g
34.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.04 g
0.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.85 g
16.85 g
Tłuszcze nasycone
11.40 g
11.40 g
Tłuszcze nienasycone
5.45 g
5.45 g
Cholesterol
76.13 mg
76.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rurki z kremem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
144.13 µg (mcg)
144.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
0.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
141.50 µg (mcg)
141.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
1.38 mg
1.38 mg
Foliany
34.51 µg (mcg)
34.51 µg (mcg)
Beta karoten
29.60 µg (mcg)
29.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rurki z kremem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
65.66 mg
65.66 mg
Potas
95.98 mg
95.98 mg
Wapń
56.18 mg
56.18 mg
Fosfor
81.52 mg
81.52 mg
Magnez
12.87 mg
12.87 mg
Żelazo
1.30 mg
1.30 mg
Cynk
0.49 mg
0.49 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rurek z kremem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rurkach z kremem

Lista alergenów dla rurek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rurek z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
150 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 4
3.75
Za 150 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
30.20
Jak oceniasz przepis na rurki z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60.0% osób