Przepis na rurki z kremem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Masło 400 g 2 kostki
- Jajko 4 szt.
- Śmietana 18% 200 g
- Mleko 3,2% 700 ml
- Budyń (proszek) 150 g
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
Mąkę, jajka, 150g cukru , śmietanę i 200g zimnego pokrojonego w kostkę masła zagnieć w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.
W między czasie ugotuj budyń. W garnku zagotuj 3/4 objętości mleka i 150 g cukru. W szklance wymieszaj resztę mleka i proszek budyniowy, dodaj do gotującego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.
Ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 1-2 cm.
Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto biszkoptowe
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto ptasie mleczko
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto filadelfia
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Kremówka papieska
-
Ciasto z kremem

(liczba kalorii)
Rurki z kremem - cechy przepisu
Więcej o rurkach z kremem
Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe rurki z kremem jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie cukiernicze. Aby wykonać te pyszne rurki będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, budyń, cukier i śmietana kwaśna 18%.
Jak zrobić pyszne rurki z kremem? Na początek przygotuj ciasto. Na blacie umieść mąkę, jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć jednolite gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W między czasie przygotuj krem budyniowy do rurek. Przepis na krem jest następujący: w garnku zagotuj 3/4 objętości mleka wraz z cukrem. W szklance wymieszaj proszek na budyń z resztą mleka. Do wrzącego mleka przelej budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i gdy będzie zimny zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ciasto rozwałkuj i potnij na kawałki szerokości 1-2 centymetrów. Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią pasek ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.
Podsumowując ciasto na rurki z kremem to nic innego jak tradycyjne kruche ciasto. Aby zachowało swoje właściwości ciasto należy zagnieść szybko żeby nie zdążyło się zagrzać. Domowe rurki są pyszne i pozbawione konserwantów. Dobre rurki przechowuj w lodówce do 5 dni. Pyszne i szybkie rurki z kremem budyniowym będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną oraz znajomymi.
Wartości odżywcze rurek z kremem
Energia i białka
Węglowodany w rurkach z kremem
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na rurki z kremem
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na rurki z kremem
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rurkach z kremem
Lista alergenów dla rurek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko