Przepis na rurki z kremem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Masło 400 g 2 kostki
  • Jajko 4 szt.
  • Śmietana 18% 200 g
  • Mleko 3,2% 700 ml
  • Budyń (proszek) 150 g
  • Cukier 300 g 1,5 szklanki
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do rurek

Mąkę, jajka, 150g cukru , śmietanę i 200g zimnego pokrojonego w kostkę masła zagnieć w jednolite ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce 30 minut.

W między czasie ugotuj budyń. W garnku zagotuj 3/4 objętości mleka i 150 g cukru. W szklance wymieszaj resztę mleka i proszek budyniowy, dodaj do gotującego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje. Wystudź i zmiksuj z ciepłym masłem.

Ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości 1-2 cm.

Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.

Rurki z kremem budyniowym podane są na białym talerzyku. W oddali leżą białe kwiatki.
Rurki z kremem
Koszt przygotowania dania
23.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Rurki z kremem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rurkach z kremem

Rurki z kremem to doskonały pomysł na pyszny słodki dodatek do kawy i herbaty z kremem budyniowym. Przepis na domowe rurki z kremem jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie jest Ci potrzebne duże doświadczenie cukiernicze. Aby wykonać te pyszne rurki będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, budyń, cukier i śmietana kwaśna 18%.

Jak zrobić pyszne rurki z kremem? Na początek przygotuj ciasto. Na blacie umieść mąkę, jajka, śmietanę kwaśną, cukier oraz zimne masło pokrojone w kostkę zagnieć jednolite gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. W między czasie przygotuj krem budyniowy do rurek. Przepis na krem jest następujący: w garnku zagotuj 3/4 objętości mleka wraz z cukrem. W szklance wymieszaj proszek na budyń z resztą mleka. Do wrzącego mleka przelej budyń, zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń i gdy będzie zimny zmiksuj go z masłem w temperaturze pokojowej. Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego. Ciasto rozwałkuj i potnij na kawałki szerokości 1-2 centymetrów. Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawiń na nią pasek ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wystudzone rurki nadziewaj kremem budyniowym.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości.

Podsumowując ciasto na rurki z kremem to nic innego jak tradycyjne kruche ciasto. Aby zachowało swoje właściwości ciasto należy zagnieść szybko żeby nie zdążyło się zagrzać. Domowe rurki są pyszne i pozbawione konserwantów. Dobre rurki przechowuj w lodówce do 5 dni. Pyszne i szybkie rurki z kremem budyniowym będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną oraz znajomymi.

Wartości odżywcze rurek z kremem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
305.15 kcal
305.15 kcal
Białko
5.30 g
5.30 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w rurkach z kremem

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
34.28 g
34.28 g
Węglowodany przyswajalne
34.25 g
34.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
16.85 g
16.85 g
Tłuszcze nasycone
11.40 g
11.40 g

Witaminy w przepisie na rurki z kremem

Na 100g
Na porcję (100g)
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
1.38 mg
1.38 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rurki z kremem

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
65.66 mg
65.66 mg
Potas
95.98 mg
95.98 mg
Wapń
56.18 mg
56.18 mg
Fosfor
81.52 mg
81.52 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
12.87 mg
12.87 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
1.30 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
0.49 mg
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rurek z kremem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rurkach z kremem

Lista alergenów dla rurek z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania rurek z kremem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Mleko 3,2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Budyń (proszek)
150 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.75
Za 150 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Liczba porcji:
Razem
30.20
Łączny koszt
23.95
Jak oceniasz przepis na rurki z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób