Przepis na ciasteczka wielkanocne krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy.

W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy.

Do masła dodaj cukier i ubij.

Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę pszenną i kakao oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

Z masy formuj ciastka z małym wgłębieniem.

We wgłębienie nałóż łyżeczkę konfitury.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15-20 minut.

Ciasteczka wielkanocne podane na ozdobnej deseczce.
Ciasteczka wielkanocne
Koszt przygotowania dania
26.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
586 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Ciasteczka wielkanocne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach wielkanocnych

Ciasteczka wielkanocne to bardzo dobry pomysł na pyszne i łatwe do zrobienia ciasteczka świąteczne. Ciasteczka z dodatkiem kakao i konfitury wiśniowej idealnie sprawdzą się na deser podczas świąt wielkanocnych. Przepis na ciasteczka wielkanocne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao, konfitura wiśniowa, jogurt naturalny.

Jak zrobić ciasteczka wielkanocne? W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy. Do masła dodaj cukier i ubij. Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę pszenną i kakao oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Z masy formuj ciastka z małym wgłębieniem. We wgłębienie nałóż łyżeczkę konfitury. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

Wiśnie to owoce sezonowe dostępne w okresie od lipca do sierpnia. Wiśnie mają czerwony kolor i świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów. Lekko kwaśny smak wiśni świetnie sprawdza się także w konfiturach i dżemach. Wiśnie można także wykorzystywać jako substrat do produkcji domowych alkoholi takich jak wina i nalewki na spirytusie. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Owoce jagodowe, które alternatywnie możesz dodać do ciasta, są bogatym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Wiśnie zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie diabetyków. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując szybkie ciasteczka wielkanocne to prosty przepis na pyszne ciastka do kawy i herbaty. Ciasteczka są dobre do przechowywania w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Ciasteczka możesz przygotować także z dodatkiem innej konfitury.

Wartości odżywcze ciasteczek wielkanocnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
355.62 kcal
586.78 kcal
Białko
6.97 g
11.50 g

Węglowodany w ciasteczkach wielkanocnych

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
42.60 g
70.29 g
Węglowodany przyswajalne
41.66 g
68.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
18.83 g
31.07 g
Tłuszcze nasycone
12.51 g
20.64 g
Tłuszcze nienasycone
6.28 g
10.36 g

Witaminy w przepisie na ciasteczka wielkanocne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.48 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.34 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
2.04 mg
3.36 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
53.69 µg (mcg)
88.59 µg (mcg)
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka wielkanocne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
32.31 mg
53.30 mg
Potas
339.78 mg
560.64 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
135.46 mg
223.50 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Fosfor
250.20 mg
412.84 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
25.38 mg
41.88 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
2.43 mg
4.01 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
1.13 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.27 mg
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek wielkanocnych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach wielkanocnych

Lista alergenów dla ciasteczek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasteczek wielkanocnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Masło
340 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.50
Za 340 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
40 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Konfitura wiśniowa
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na ciasteczka wielkanocne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób