Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
ikona podziel się
Opublikowano: 30.05.2023 r., 22:06 | Autor: Patrycja Czerwiak

Mąka ziemniaczana to produkt niezwykle użyteczny w kuchni. Ma naprawdę szerokie zastosowanie, od zagęszczania zup, by budowanie lepszej konsystencji ciasta. Czy da się ją zastąpić?

Mąkę ziemniaczaną można zastąpić. Jednak to, czego użyć zależy od tego, do czego chcemy wykorzystać mąkę:

  1. Do zagęszczania sosu - można użyć czerstwego chleba pokrojonego na drobne kawałki.
  2. Do zagęszczania zup - warto użyć zwykłej mąki pszennej lub ryżowej.
  3. Do ciast - Można zastąpić mąkę ziemniaczaną dowolnym budyniem.
  4. Do kopytek - mąka pszenna.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mąka ziemniaczana to produkt niezwykle użyteczny w kuchni. Ma naprawdę szerokie zastosowanie, od zagęszczania zup, by budowanie lepszej konsystencji ciasta. Czy da się ją zastąpić?

Mąkę ziemniaczaną można zastąpić. Jednak to, czego użyć zależy od tego, do czego chcemy wykorzystać mąkę:

  1. Do zagęszczania sosu - można użyć czerstwego chleba pokrojonego na drobne kawałki.
  2. Do zagęszczania zup - warto użyć zwykłej mąki pszennej lub ryżowej.
  3. Do ciast - Można zastąpić mąkę ziemniaczaną dowolnym budyniem.
  4. Do kopytek - mąka pszenna.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez użycia mąki ziemniaczanej. Nic dziwnego, to naprawdę wspaniały dodatek do wielu dań. Można użyć jej jako idealnego zagęstnika. Jednak zdarza się tak, że w spiżarni zabraknie jej akurat w najważniejszym momencie. Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną? Zamiennik mąki ziemniaczanej powinien mieć podobne do niej działanie, dlatego należy dobrać go do efektu, który chcemy osiągnąć. Najlepiej jako zamiennik mąki ziemniaczanej sprawdza się zwykle po prostu zwykła mąka pszenna. Czym możemy jeszcze zastąpić mąkę ziemniaczaną? Do gotowania zup i sosów sprawdzają się inne mąki, również bezglutenowe. Świetnie sprawdzi się też skrobia ziemniaczana. Warto wiedzieć, że choć zwykle mąka ziemniaczana i skrobią są nazwami stosowanymi jednocześnie do określenia tego samego produktu. Nie jest to jednak prawda. Mąka ziemniaczana jest produkowana z gotowanych w całości ziemniaków. Odparowuje się je i mieli razem ze skórką. Skrobia ziemniaczana jest natomiast uzyskiwana z bulw pędowych ziemniaków. Rozdrabnia się świeże i umyte ziemniaki oraz wypłukuje skrobię. Skrobię można wykorzystać podczas pieczenia. Do ciasta wspaniale sprawdza się również budyń lub kisiel. Zwykle należy dodać go jednak nieco więcej.

Warto wiedzieć, że mąka ziemniaczana jest też dobrym remedium na bóle żołądka. Mąka jest dobrym rozwiązaniem w przypadku niestrawności lub zatruć o małych natężeniach. Można ją stosować jako środek osłaniający na żołądek. Jest wykorzystywana także podczas biegunek. Mała ilość proszku wymieszana z przegotowaną wodą jest świetnym rozwiązaniem na problemy tego typu. Dlatego też kisiel z mąki ziemniaczanej jest świetnym lekarstwem podczas problemów ze strony przewodu pokarmowego. Łagodzi takie dolegliwości jak ból brzucha, biegunka, zgaga, nudności, a nawet wrzody. Wiele osób zastanawia się jednak, czy można jeść ją na surowo. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie. Mąki tej nie można spożywać na surowo, podobnie zresztą jak surowych ziemniaków, dlatego do podsypywania np. masy cukrowej, lepiej użyć skrobi kukurydzianej.

Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, produkowana jest z ziemniaków o bardzo dużej zawartości skrobi. Potrawy z jej udziałem mogą być śmiało spożywane przez osoby chore na celiakię, jaki i te nietolerujące glutenu i cierpiące na nadwrażliwość na gluten. Dlatego wiele osób szuka zamiennika, który również jest bezglutenowy. Wtedy zwykle można sięgnąć po mąkę ryżową lub skrobię kukurydzianą.

Teraz gdy już wiesz, co, zamiast mąki ziemniaczanej możesz wykorzystać potrawy z nią, nawet jeśli nie masz jej pod ręką. Pomysł na pyszne kopytka, czy smaczne i gęste sosy znajdziesz w inspiracjach na tej stronie.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto