Przepis na słodycze bez cukru krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę i sodę do pieczenia.

Następnie w dużej misce ubij razem masło i słodzik. Dodawaj jajka, cały czas ubijając.

Zmieszaj ze sobą składniki suche i mokre. Dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszaj.

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Przemieszaj łyżką.

Piecz ciasteczka przez 10-12 minut lub do momentu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Często zadawane pytania

Słodycze bez cukru podane na drewnianym talerzyku.
słodycze bez cukru
Koszt przygotowania dania
16.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
602 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Słodycze bez cukru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o słodyczach bez cukru

Słodycze bez cukru to produkty, na których zależy nie tylko osobom na diecie, ale również rodzicom małych dzieci. Dlatego warto spróbować tych pysznych ciasteczek, które nie tylko nie mają cukru, ale również są przepyszne.

Ze względu na rosnącą wiadomość wiele osób celowo rezygnuje z dodatku cukru do dań. To wybór, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Jednak słodkości to jedna z tych grup, którą ciężko odtworzyć bez dodatku tego składnika, gdyż stają się niesmaczne. Dlatego przepis na słodycze bez cukru, który sprawi, że powstanie coś smacznego i naprawdę słodkiego, jest niezwykle pożądany zarówno przez osoby z cukrzycą, jak i te na diecie. Dlatego warto odtworzyć tę recepturę na ciasteczka z czekoladą, które wspaniale sprawdzają się na co dzień, ale również od święta, a przy okazji pozbawione są cukru.

Choć bez problemu można dostać w sklepie różnorakie słodkości, to jednak mają one dość spory dodatek cukru. I gdy używa się ich, raz na jakiś czas nie stanowi to dużego problemu, jednak nie należy zapominać, że jego dodatek jest obecny w większości składników, które pojawiają się w codziennym menu. Ma to szczególne znacznie zwłaszcza w diecie dzieci. Maluchy nie powinny spożywać jego zbyt dużych ilości ze względu na duże prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy, a także zwiększone ryzyko otyłości. Dlatego warto zadbać o słodkości, które nie dostarczają zbyt dużej ilości tego składnika. Najlepiej zrobić to przygotowując je samodzielnie w domu, a ten prosty przepis jest w tym niezwykle pomocny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić słodycze bez cukru, które będą tak smaczne, że pokochają je nawet dzieci, to ten przepis na pyszne ciastka sprawdzi się idealnie. Wychodzą z niego słodkości tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te domowe ciastka sprawdzą się świetnie na deser dla dzieci, gdyż, pomimo że nie mają cukru, to są

smaczne. Ta receptura pokaże ci jak zrobić słodycze bez cukru, które są najlepsze, a do ich przygotowania używa się tylko kilku składników, które można znaleźć w każdym sklepie.

Wartości odżywcze słodyczy bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(151g)
Energia (kalorie)
398.93 kcal
602.38 kcal
Białko
8.63 g
13.02 g

Węglowodany w słodyczach bez cukru

Na 100g
Na porcję
(151g)
Węglowodany
48.84 g
73.75 g
Węglowodany przyswajalne
47.95 g
72.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(151g)
Tłuszcz
23.80 g
35.95 g
Tłuszcze nasycone
15.96 g
24.10 g
Tłuszcze nienasycone
7.84 g
11.84 g

Witaminy w przepisie na słodycze bez cukru

Na 100g
Na porcję
(151g)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.64 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.39 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna
2.98 mg
4.50 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na słodycze bez cukru

Na 100g
Na porcję
(151g)
Sód
22.30 mg
33.67 mg
Potas
183.68 mg
277.35 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń
46.05 mg
69.53 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor
141.86 mg
214.20 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez
36.98 mg
55.83 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo
3.37 mg
5.09 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk
0.93 mg
1.41 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.35 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny słodyczy bez cukru 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w słodyczach bez cukru

Lista alergenów dla słodyczy bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania słodyczy bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Erytrytol
100 g
pół szklanki
18.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
37.60
Jak oceniasz przepis na słodycze bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób