Przepis na trufle czekoladowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender

Figi namocz we wrzątku ok. 30 min.

Przełóż namoczone figi do kielicha blendera, dodaj 2 łyżki wody powstałej z moczenia, 2 łyżki kakao, masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę - zblenduj na gładką masę.

Dodaj do masy posiekane migdały oraz pokruszone herbatniki.

Uformuj 12 kulek i obtocz je w kakao.

Włóż do lodówki, aby się schłodziły.

trufle otoczone w kakao
trufle czekoladowe
Koszt przygotowania dania
24.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
170 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Trufle czekoladowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Truflach czekoladowych

Trufle czekoladowe to inaczej po prostu kulki mocy. Wymyśliłam je całkiem przypadkiem, podczas porządków w kuchni. Przepis na trufle czekoladowe powstał z tzw. czyszczenia lodówki. Potem jeszcze go dopracowałam i teraz jest idealny. Są to najlepsze kulki mocy, jakie zrobiłam.

Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się jako zdrowsza alternatywa sklepowych słodyczy. A wbrew temu co sądzą niektórzy – również mają kalorie jak każdy pyszny deser. Dlatego, nawet zdrowe słodycze należy jeść z umiarem i nie przesadzać.

Zdrowe, słodkie trufle z czekolady są szybkie w przygotowaniu, dodają energii i zaspokajają chęć na słodkości podczas nagłego spadku cukru w krwi. Ich bazą są zwykle suszone namoczone wcześniej owoce (w tym przypadku wykorzystałam figi, ale świetnie sprawdzą się też daktyle) i tłuste masła z orzechów (z nerkowców, migdałów albo zwykłe masło orzechowe) lub nasion. Urozmaiciłam jeszcze przepis, dodając rozpuszczoną czekoladę, która nadała kremowej konsystencji.

Jeśli zrobimy pyszne kulki mocy na bazie wartościowych składników, to razem z nimi dostarczymy również trochę witamin i minerałów. Dlatego figowe trufle czekoladowe przygotowałam na bazie suszonych fig, które spośród owoców zawierają najwięcej wapnia, a do tego również sporo magnezu i potasu. Ze względu na wysoką zawartość wapnia, suszone figi powinny jeść osoby niejedzące nabiału.

Masło orzechowe dostarcza sporo zdrowego tłuszczu. Najczęściej korzystam z masła z nerkowców, które charakteryzuje się słodkim smakiem. Ale tradycyjne masło z orzechów ziemnych też się sprawdzi. Nerkowce to dobre tłuszcze, witaminy i minerały, czyli wartościowe kalorie, które nadają naszym truflom i deserom nie tylko smaku, ale również właściwości prozdrowotne. Nerkowców powinny unikać osoby z jelitem drażliwym albo przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO), ponieważ zawierają dużo węglowodanów FODMAP.

Jak zrobić trufle czekoladowe na deser? Jest to prosty przepis, a ich przygotowanie nie wymaga umiejętności kulinarnych.

Figi zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż namokną. Namoczone figi blindujemy na gładką masę z 2 łyżkami wody pozostałej z ich moczenia, masłem orzechowym, kakao, rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy do masy pokruszone herbatniki oraz posiekane orzechy. Formujemy kulki, obtaczamy z kakao i schładzamy w lodówce.

Polecam, są naprawdę smaczne!

Wartości odżywcze Trufli czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
379.10 kcal
170.60 kcal
Białko
9.43 g
4.25 g

Węglowodany w truflach czekoladowych

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
54.45 g
24.50 g
Węglowodany przyswajalne
44.03 g
19.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
10.42 g
4.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
18.03 g
8.11 g
Tłuszcze nasycone
6.38 g
2.87 g
Tłuszcze nienasycone
11.65 g
5.24 g
Tłuszcze jednonasycone
8.93 g
4.02 g
Tłuszcze wielonasycone
2.72 g
1.22 g
Cholesterol
1.00 mg
0.45 mg

Witaminy w przepisie na trufle czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A
0.70 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
0.59 mg
0.27 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.80 mg
1.26 mg
Retinol
0.40 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.12 mg
Niacyna
1.93 mg
0.87 mg
Foliany
38.70 µg (mcg)
17.42 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
2.60 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na trufle czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
264.40 mg
118.98 mg
Potas
653.00 mg
293.85 mg
Wapń
150.20 mg
67.59 mg
Fosfor
350.60 mg
157.77 mg
Magnez
155.90 mg
70.16 mg
Żelazo
4.42 mg
1.99 mg
Cynk
2.18 mg
0.98 mg
Miedź
0.97 mg
0.44 mg
Mangan
0.79 mg
0.36 mg
Brak danych dla: kakao niesłodzone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Trufli czekoladowych 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Truflach czekoladowych

Lista alergenów dla Trufli czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów nerkowca
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe

Cena przygotowania Trufli czekoladowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Figi suszone
200 g
20.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Masło z orzechów nerkowca
50 g
27.00
Za 380.0 g
Liczba opakowań 1
3.55
Za 50 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Herbatniki kakaowe
100 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Kakao niesłodzone
50 g
5 łyżek
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na trufle czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób