Ciasto Hrabina
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Cukier - do ciasta (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Twaróg sernikowy (200 g)
- Mascarpone (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier (80 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
Przepis na ciasto hrabina krok po kroku
Blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
W małym garnuszku zagotuj wodę. Umieść na niej szklaną miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść, mieszając.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj małą szczyptę soli.
Do dużej miski włóż masło, dodaj cukier i całość ubij na jasny krem.
Następnie wbij jajka i całość ucieraj przez 2-3 minuty.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw.
W drugiej dużej misce umieść twaróg, mascarpone, pozostały cukier, żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzyj mikserem na gładką masę.
Do formy wlej 1/3 część czekoladowej masy.
Na to łyżką wlej 1/3 masy sernikowej robiąc zawijasy.
Powtórz całość 2 razy, aż wszystkie masy będą wykorzystane.
Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat ciasta hrabina
Ciasto Hrabina to połączenie dwóch najlepszych ciast- brownie i sernika. To szybkie ciasto na pewno zasmakuje Twojej rodzinie do kawy i równie świetnie sprawdzi się na imprezę.
Ten prosty przepis na ciasto hrabina składa się z dwóch elementów. Potrzebne będą dwie miski, w których przygotujesz dwa oddzielne ciasta, które w formie stworzą niesamowicie smaczne połączenie. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. W małym garnuszku zagotuj wodę. Umieść na niej szklanką miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść, mieszając. Do rozpuszczonej czekolady dodaj małą szczyptę soli. Do dużej miski włóż masło, dodaj cukier i całość ubij na jasny krem. Następnie wbij jajka i całość ucieraj przez 2-3 minuty. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw. W drugiej dużej misce umieść twaróg, mascarpone, pozostały cukier, żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzyj mikserem na gładką masę. Do formy wlej 1/3 część czekoladowej masy. Na to łyżką wlej 1/3 masy sernikowej robiąc zawijasy. Powtórz całość 2 razy, aż wszystkie masy będą wykorzystane. Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto hrabina. Koniecznie sprawdź nasz pomysł na pyszne połączenie sernika i brownie.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Ciasto Hrabina jest tak smaczne, że jeszcze nie raz postanowisz je wykonać. Nie czekaj i sam się przekonaj, jak dobre jest w smaku.
Alergeny w cieście hrabina
Lista alergenów dla ciasta Hrabina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta hrabina
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.