Ciasto czekoladowe z bananami

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z bananami podane na kratce.
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami to świetna opcja na naprawdę wspaniały deser dla całej rodziny. Jest proste, a przy okazji naprawdę słodkie. Dzięki temu posmakuje każdemu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 35 min
416 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 3/4 szklanki (150 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (140 g)
  • Banan (360 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto czekoladowe z bananami krok po kroku

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie ją rozmieszaj.

Banany obierz i pokrój w plasterki. Dodaj je do ciast i dokładnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami to świetna opcja na pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Całość jest niezwykle czekoladowa. Trudno o lepsze połączenie niż czekolada i banany. Gorzkie kakao wspaniale komponuje się ze słodyczą owoców. Dzięki dodatkowi bananów ciasto można posłodzić znacznie mniejszą ilością cukru albo zamiast niego użyć słodzika. To ciasto będzie świetną alternatywą dla popularnego chlebka bananowego.

Przepis na ciasto czekoladowe z bananami jest prosty, ale również niezwykle ciekawy. Ciasto czekoladowe to jeden z najłatwiejszych sposobów na wypieki. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, a wszystkie z łatwością można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Choć w większości do ciast czekoladowych używa się raczej kakao, które dodaje się do mąki, to jednak wersja z roztopioną czekoladą jest bardziej aromatyczna. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Wybór czekolady ma ogromne znaczenie w przypadku tego ciasta, dlatego warto zwrócić na to swoją uwagę. Wspaniale sprawdza się czekolada gorzka, gdyż do wypieku dodaje się naprawdę sporo bananów, które są bardzo słodkie. Dla osób, które cenią niezwykle słodkie wypieki, warto zamienić ją na deserową, albo połączyć czekoladę gorzką z mleczną. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%. Dzięki czemu całość jest naprawdę aromatyczna. Oprócz tego można pokusić się o zakup takiej czekolady, która ma jak najmniej konserwantów, czy dodatków. Dzięki czemu jakość ciasta naprawdę wzrośnie. Do przygotowania tego ciasta używa się dość sporo bananów. Dobrze jest pamiętać, że w wypiekach znacznie lepiej sprawdzają się owoce dojrzałe, albo nawet przejrzałe, gdyż mają odpowiednio dużo cukru. Ten wypiek sprawdzi się świetnie w przypadku, gdy posiadania dużej ilości zbyt dojrzałych owoców, których chcemy się pozbyć. Dzięki włożeniu ich do ciasta nie zmarnują się, a stworzą wspaniałą opcję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami, by było pyszne, a przy okazji łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ten pomysł na czekoladowy chlebek bananowy to również dobre rozwiązanie dla dzieci.

Alergeny w cieście czekoladowym z bananami

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z bananami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
347.45
416.94
Białko (g)
4.80
5.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
36.22
43.46
Węglowodany przyswajalne (g)
34.13
40.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
2.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
21.19
25.43
Tłuszcze nasycone (g)
13.99
16.79
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
8.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.23
7.47
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.17
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.54
103.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
135.15
162.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.59
3.11
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
131.64
157.97
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.16
Ryboflawina (mg)
0.33
0.39
Niacyna (mg)
1.01
1.21
Foliany (µg (mcg))
29.85
35.82
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.67
45.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
23.78
28.53
Potas (mg)
277.40
332.88
Wapń (mg)
43.20
51.85
Fosfor (mg)
122.21
146.65
Magnez (mg)
43.01
51.61
Żelazo (mg)
2.03
2.44
Cynk (mg)
0.79
0.95
Miedź (mg)
0.26
0.32
Mangan (mg)
0.38
0.46
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z bananami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z bananami

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 550
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Banan
360 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
29.50