Ciasto bananowe

ciasto bananowe

Ciasto bananowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty, świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto podawane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto bananowe możemy przygotować w wielu odsłonach, np. dodając do niego rodzynki lub orzechy. Dodatkowo ciasto to możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej a także bezglutenowej. Przepis na ciasto bananowe jest bardzo prosty, dlatego bez problemu możemy włączyć go do swojego jadłospisu.

Ciasto bananowe - polecane przepisy

Ciasto bananowe - pozostałe przepisy

Ciasto bananowe - zbiór przepisów na ciasta na bazie bananów

Ciasto bananowe to doskonała propozycja na smaczny deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do przygotowania ciasta potrzebne będą nam na pewno banany, które zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Ciasto bananowe możemy również zabrać ze sobą do pracy jako szybką przekąskę. Doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, ale także świetnie sprawdzi się jako słodki deser dla dzieci z dodatkiem kakao na mleku.

Ciasto – opis potrawy

Ciasto to deser, który powstaje poprzez połączenie najczęściej cukru, jajek, tłuszczu (masła lub oleju) oraz wody lub mleka. Wyżej wymienione produkty spożywcze należy połączyć ze sobą oraz wypiekać w określonych warunkach. Istnieje pięć podstawowych grup ciast, które mogą stanowić bazę pod przygotowanie pysznych wypieków. Wśród nich znajdziemy ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Ciasta podawane są w formie deseru podczas wielu spotkań rodzinnych lub uroczystości (np. podczas ślubu czy urodzin). Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy spodziewamy się gości. Dodatkowo ciasta serwujemy podczas świąt.

Do wykonania ciasta niezbędna jest mąka. Jej wybór jest bardzo szeroki, dlatego każdy powinien znaleźć przepis, który będzie odpowiadał jego wymaganiom. Dodatkowo możliwość modyfikacji wielu przepisów sprawia, że możemy przygotować przepyszne ciasta na wiele rodzajów diet. Ciasto bananowe możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wypieki są stosunkowo szybkie do wykonania oraz przepisy na ciasta bananowe są stosunkowo łatwe, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.

Właściwości bananów w kuchni i dla zdrowia

Banan – krótki opis

Banan zaliczany jest do jadalnych owoców tropikalnych, jednak z botanicznego punktu widzenia możemy zaliczyć go do grupy jagód. Owoce różnych gatunków bananów mogą różnić się stopniem mączystości oraz zawartością cukrów. Banany mają stosunkowo niską cenę i zawierają spore ilości wartości odżywczych.

Aby banany wyrosły i owocowały potrzebny jest wilgotny klimat i temperatury w granicach od 15 do 35°C. Banany najczęściej mają około 10 – 15 cm długości, jednak zdarzają się również większe okazy, które mogą osiągnąć nawet do 30 cm długość. Do Europy sprowadzane są niedojrzałe banany, który transportuje się w niskich temperaturach. Następnie owoce można poddać działaniu etylenu, aby przyspieszyć ich dojrzewanie.

Zastosowanie bananów w kuchni

Banany występują w dwóch odmianach: skrobiowej oraz deserowej. Pierwsza z nich bogata jest w skrobię - można ją ugotować, upiec lub usmażyć. Dodatkowo skrobiowa odmiana bananów stanowi podstawę wyżywienia w krajach Afryki, Indii czy Indonezji. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania chipsów bananowych. Natomiast odmiana deserowa jest słodsza i nadaje się do spożywania na surowo, oczywiście po uprzednim obraniu banana ze skórki. Banany deserowe wykorzystywane są również jako składniki do przyrządzania deserów, dżemów, galaretek, syropów czy likierów. Świetnie sprawdzą się również do przygotowania ciast oraz jako zamienniki jajek w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Banany będą stanowiły również doskonały dodatek do koktajlów, ponieważ nadadzą im charakterystycznego słodkiego smaku bez konieczności dodawania do nich cukru lub słodzików. Możemy również przygotować pyszny placek na bazie bananów. Dodatek bananów do wypieków sprawia, że stają się one wilgotne.

Banany - skład i właściwości prozdrowotne

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety). Banan jest owocem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać z jego ilością w swojej diecie.

Dostarczenie witaminy C, A oraz E z banana może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Wyżej wymienione witaminy zaliczane są do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Banany stanowią również źródło błonnika pokarmowego. Odpowiednia podaż tego składnika pokarmowego pomaga osobom, które mają problemy z prawidłowym trawieniem pokarmów oraz cierpią na zaparcia. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień.

Banany zawierają spore ilości potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo potas wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych.

Banany są również doskonałym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu mięśniowego. Odpowiednia podaż magnezu pozytywnie wpływa na rozkurczanie i rozluźnianie mięśni, dlatego spożywanie bananów może łagodzić bóle miesiączkowe.

Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że banany możemy podać w 8 miesiącu życia dziecka podczas rozszerzania diety. Banana warto wtedy rozgnieść na gładki mus lub pokroić w drobne kawałki (które dziecko bez problemu rozgniecie dziąsłami) i podawać samodzielnie. Następnie po wprowadzeniu samego banana warto podawać go z dodatkiem innych owoców.

Przykładowe przepisy na ciasto z bananami i krótki opis

Ciasto bananowe

W kuchni amerykańskiej znane jest pod nazwą chleba bananowego. Do wykonania ciasta bananowego w tradycyjnej wersji potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, proszek do pieczenia oraz dojrzałe, rozgniecione banany. Ciasto z bananów jest niezwykle szybkie do przygotowania, ponieważ wszystkie składniki należy umieścić w jednej misce i dokładnie połączyć (świetnie sprawdzi się do tego mikser, który bardzo szybko i dokładnie połączy wszystkie składniki), przelać do formy do pieczenia oraz upiec w odpowiedniej temperaturze. Obecność sporej ilości bananów sprawi, że ciasto będzie bardzo słodkie bez użycia cukru oraz słodzików. Dodatkowo wykorzystanie bananów scali masę na ciasto. Ciasto bananowe jest ciastem wilgotnym a przepis jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wzbogacić pyszne ciasto bananowe możemy dodać do niego orzechy, rodzynki lub owoce suszone. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta bananowego są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Dobre ciasto bananowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi, a także podczas świąt lub uroczystości rodzinnych.

Prosty bananowiec z cynamonem

To ciasto bananowe stanowi doskonały pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów w kuchni. Do jego wykonania będziemy potrzebować następujących produktów spożywczych: masła, cukru, cukru wanilinowego, jajek, mąki pszennej oraz ziemniaczanej, proszku do pieczenia, śmietany, dojrzałych bananów oraz cynamonu. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępna w większości sklepów spożywczych. Przepis na proste ciasto z bananów z dodatkiem cynamonu, jak sama nazwa wskazuje, jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Bananowiec z cynamonem doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podawanej podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Placek bananowy świetnie sprawdzi się również jako tanie ciasto na niedzielę.

Kopiec kreta

Jest to ciasto przygotowywane na bazie ciasta czekoladowego. Dodatkowo do wykonania kopca kreta wykorzystuje się krem śmietankowy przygotowany na bazie śmietanki kremówki oraz surowe banany pokrojone wzdłuż. W sklepach gotowe są mieszanki, z których przygotujemy czekoladowy spód do kopca kreta - warto jednak wykonać ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao w swoim domu. Ciasto kopiec kreta jest ciastem, które bardzo ładnie prezentuje się podane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto jest bardzo lekkie i rozpływa się w ustach, dodatkowo ma bardzo wyrazisty smak.

Tarta z bananami i galaretką

Tarta składa się z ciasta kruchego z dodatkiem owoców i galaretki lub kremu. Tarta jest stosunkowo trudna do wykonania, jednak odpowiedni przepis powinien ułatwić sprawę. Przedstawiona wyżej tarta stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych. Jest bardzo eleganckim ciastem, które doskonale sprawdzi się również jako słodka przekąska podawana podczas imprez oraz uroczystości rodzinnych. Tartę możemy również wypełnić kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone, na wierzch położyć banany, następnie wyłożyć kolejną warstwą kremu oraz wierzch udekorować świeżymi owocami banana, borówki oraz truskawki. To smaczne ciasto możemy podać w wielu odsłonach, dlatego ten średnio trudny do wykonania przepis będzie stanowił doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji ciast z wykorzystaniem banana.

Sernik na zimno z bananami i galaretką

Sernik na zimno jest ciastem, do którego wykonania nie potrzebujemy piekarnika. Jako spód ciasta możemy wykorzystać herbatniki lub biszkopty, na które wyłożymy masę serową z dodatkiem żelatyny, następnie na masę ułożymy pokrojone banany a całość zalejemy stężoną galaretką, np. cytrynową lub truskawkową. Ciasto to jest stosunkowo łatwe do przygotowania, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Dobre ciasto na zimno na bazie sera świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas niedzielnego spotkania z rodziną lub podane jako deser po obiedzie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto