Przepis na ciasto hrabina krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, miska, miseczka, rondelek

Blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.

W małym garnuszku zagotuj wodę. Umieść na niej szklanką miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść, mieszając.

Do rozpuszczonej czekolady dodaj małą szczyptę soli.

Do dużej miski włóż masło, dodaj cukier i całość ubij na jasny krem.

Następnie wbij jajka i całość ucieraj przez 2-3 minuty.

Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw.

W drugiej dużej misce umieść twaróg, mascarpone, pozostały cukier, żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzyj mikserem na gładką masę.

Do formy wlej 1/3 część czekoladowej masy.

Na to łyżką wlej 1/3 masy sernikowej robiąc zawijasy.

Powtórz całość 2 razy, aż wszystkie masy będą wykorzystane.

Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka.

Ciasto Hrabina na białym talerzyku
Ciasto Hrabina
Koszt przygotowania dania
29.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Ciasto Hrabina - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście Hrabina

Ciasto Hrabina to połączenie dwóch najlepszych ciast- brownie i sernika. To szybkie ciasto na pewno zasmakuje Twojej rodzinie do kawy i równie świetnie sprawdzi się na imprezę.

Ten prosty przepis na ciasto hrabina składa się z dwóch elementów. Potrzebne będą dwie miski, w których przygotujesz dwa oddzielne ciasta, które w formie stworzą niesamowicie smaczne połączenie. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. W małym garnuszku zagotuj wodę. Umieść na niej szklanką miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść, mieszając. Do rozpuszczonej czekolady dodaj małą szczyptę soli. Do dużej miski włóż masło, dodaj cukier i całość ubij na jasny krem. Następnie wbij jajka i całość ucieraj przez 2-3 minuty. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw. W drugiej dużej misce umieść twaróg, mascarpone, pozostały cukier, żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzyj mikserem na gładką masę. Do formy wlej 1/3 część czekoladowej masy. Na to łyżką wlej 1/3 masy sernikowej robiąc zawijasy. Powtórz całość 2 razy, aż wszystkie masy będą wykorzystane. Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto hrabina. Koniecznie sprawdź nasz pomysł na pyszne połączenie sernika i brownie.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Ciasto Hrabina jest tak smaczne, że jeszcze nie raz postanowisz je wykonać. Nie czekaj i sam się przekonaj, jak dobre jest w smaku.

Wartości odżywcze ciasta Hrabina

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
380.94 kcal
419.04 kcal
Białko
6.33 g
6.96 g

Węglowodany w cieście hrabina

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
31.84 g
35.02 g
Węglowodany przyswajalne
30.69 g
33.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
1.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
25.61 g
28.17 g
Tłuszcze nasycone
18.74 g
20.62 g
Tłuszcze nienasycone
6.87 g
7.56 g
Cholesterol
125.57 mg
138.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto hrabina

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto hrabina

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
76.64 mg
84.30 mg
Potas
132.88 mg
146.17 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
55.71 mg
61.28 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
109.61 mg
120.57 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
31.32 mg
34.45 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.65 mg
1.81 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
0.84 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta Hrabina 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście Hrabina

Lista alergenów dla ciasta Hrabina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta Hrabina

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cukier
150 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Twaróg sernikowy
200 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
56.70
Jak oceniasz przepis na ciasto hrabina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób