Ciasto Hrabina

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto Hrabina na białym talerzyku
Ciasto Hrabina
Ciasto Hrabina to połączenie dwóch najlepszych ciast- brownie i sernika. To szybkie ciasto na pewno zasmakuje Twojej rodzinie do kawy i równie świetnie sprawdzi się na imprezę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 60 min
419 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Cukier do ciasta (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Twaróg sernikowy (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier (80 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, miska, miseczka, rondelek

Przepis na ciasto hrabina krok po kroku

Blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.

W małym garnuszku zagotuj wodę. Umieść na niej szklaną miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść, mieszając.

Do rozpuszczonej czekolady dodaj małą szczyptę soli.

Do dużej miski włóż masło, dodaj cukier i całość ubij na jasny krem.

Następnie wbij jajka i całość ucieraj przez 2-3 minuty.

Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw.

W drugiej dużej misce umieść twaróg, mascarpone, pozostały cukier, żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzyj mikserem na gładką masę.

Do formy wlej 1/3 część czekoladowej masy.

Na to łyżką wlej 1/3 masy sernikowej robiąc zawijasy.

Powtórz całość 2 razy, aż wszystkie masy będą wykorzystane.

Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na ciasto hrabina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta hrabina

Ciasto Hrabina to połączenie dwóch najlepszych ciast- brownie i sernika. To szybkie ciasto na pewno zasmakuje Twojej rodzinie do kawy i równie świetnie sprawdzi się na imprezę.

Ten prosty przepis na ciasto hrabina składa się z dwóch elementów. Potrzebne będą dwie miski, w których przygotujesz dwa oddzielne ciasta, które w formie stworzą niesamowicie smaczne połączenie. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku blachę do pieczenia posmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia. W małym garnuszku zagotuj wodę. Umieść na niej szklanką miskę i wsyp do niej pokruszoną czekoladę. Rozpuść, mieszając. Do rozpuszczonej czekolady dodaj małą szczyptę soli. Do dużej miski włóż masło, dodaj cukier i całość ubij na jasny krem. Następnie wbij jajka i całość ucieraj przez 2-3 minuty. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, ponownie wymieszaj i odstaw. W drugiej dużej misce umieść twaróg, mascarpone, pozostały cukier, żółtko i cukier waniliowy. Całość utrzyj mikserem na gładką masę. Do formy wlej 1/3 część czekoladowej masy. Na to łyżką wlej 1/3 masy sernikowej robiąc zawijasy. Powtórz całość 2 razy, aż wszystkie masy będą wykorzystane. Piecz przez godzinę w 180 st. C. do suchego patyczka. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto hrabina. Koniecznie sprawdź nasz pomysł na pyszne połączenie sernika i brownie.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Ciasto Hrabina jest tak smaczne, że jeszcze nie raz postanowisz je wykonać. Nie czekaj i sam się przekonaj, jak dobre jest w smaku.

Alergeny w cieście hrabina

Lista alergenów dla ciasta Hrabina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta hrabina

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
380.94
419.04
Białko (g)
6.33
6.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
31.84
35.02
Węglowodany przyswajalne (g)
30.69
33.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
25.61
28.17
Tłuszcze nasycone (g)
18.74
20.62
Tłuszcze nienasycone (g)
6.87
7.56
Cholesterol (mg)
125.57
138.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.16
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
0.69
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
76.64
84.30
Potas (mg)
132.88
146.17
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.71
61.28
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.61
120.57
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.32
34.45
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
1.81
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
0.84
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.24
Brak danych dla: mascarpone, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta hrabina 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta hrabina

Koszt składników
56.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cukier
150 g
do ciasta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Twaróg sernikowy
200 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
56.70