Przepis na murzynek z powidłami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając. Na koniec dodaj powidła.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.

Murzynek z powidłami podany na talerzyku.
murzynek z powidłami
Koszt przygotowania dania
18.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Murzynek z powidłami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o murzynku z powidłami

Murzynek z powidłami to propozycja na naprawdę fantastyczny wypiek, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jego podstawą jest czekolada, a także owocowy dżem. To pomysł na pyszne i domowe ciasto.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić murzynka z powidłami to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie na wypiek w kilka minut. To idealny pomysł na ciasto szybkie, ale również proste. Czekolada jest w nim najważniejszym składnikiem, który wpływa na ciekawy smak. Dzięki specjalnej recepturze ciasto jest bardzo wilgotne. Ma konsystencję podobną do babki. To dobre rozwiązanie na codzienny deser, który nie wymaga zbyt dużej pracy, czy czasu. Ma wspaniały smak i świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest proste w przygotowaniu. To ciasto będzie doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają naprawdę słodkie wypieki. Oprócz czekolady gości w nim również mnóstwo dżemu.

Przepis na murzynka z powidłami będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto szuka prostego sposobu na wspaniały, domowy deser. W tym przepisie wykorzystuje się powidła śliwkowe, jednak można zamienić je na inne dowolne. Jeśli chcesz stworzyć najlepszego murzynka z powidłami, to ta receptura pokaże ci jak upiec go w najprostszy sposób. Choć niektórzy tworzą ciasta czekoladowe na bazie kakao, to jednak to z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By ciasto wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Całość jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Dlatego nie trzeba się martwić o jego przygotowanie i spokojnie wybierać ten placek nawet na szybki deser w niedzielne popołudnie. Sprawdzi się idealnie do kawy, ale również jako drugie śniadanie. Zawiera dość sporo cukru, jednak można zastąpić go słodzikiem, najlepiej ksylitolem.

Wartości odżywcze murzynka z powidłami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
424.08 kcal
424.08 kcal
Białko
5.83 g
5.83 g

Węglowodany w murzynku z powidłami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
49.11 g
49.11 g
Węglowodany przyswajalne
48.44 g
48.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
0.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
23.68 g
23.68 g
Tłuszcze nasycone
15.88 g
15.88 g
Tłuszcze nienasycone
7.80 g
7.80 g
Cholesterol
107.37 mg
107.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na murzynek z powidłami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
1.06 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
32.02 µg (mcg)
32.02 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na murzynek z powidłami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
41.46 mg
41.46 mg
Potas
119.63 mg
119.63 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
54.08 mg
54.08 mg
Fosfor
96.23 mg
96.23 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
20.06 mg
20.06 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
1.58 mg
Cynk
0.84 mg
0.84 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z powidłami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w murzynku z powidłami

Lista alergenów dla murzynka z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania murzynka z powidłami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Powidła śliwkowe
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na murzynek z powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób