Przepis na murzynek z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rondelek

Do miski wbij jajka i zmieszaj je i ubij je wraz z cukrem.

Do rondelka włóż masło i nieco je roztop. Dodaj do niego połamaną czekoladę.

Gdy czekolada będzie roztopiona, wlej ją do miski z jajkami, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę i dokładnie ją rozmieszaj.

Jabłka umyj, obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Dodaj do ciasta.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.

Murzynek z jabłkami podany na talerzyku.
murzynek z jabłkami
Koszt przygotowania dania
17.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
3
87

Murzynek z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o murzynku z jabłkami

Murzynek z jabłkami to pyszne ciasto, które jest nie tylko szybkie, ale również bardzo proste i pyszne. Ze względu na dodatek jabłek wypiek jest wilgotny.

Przepis na murzynka z jabłkami to pyszny pomysł na wspaniałe ciasto. To dobry wybór nawet dla początkujących kucharzy. Jeśli zastanawiasz się jak upiec ciasto, by było odpowiednio miękkie i delikatne, koniecznie wypróbuj tej receptury. To doskonały pomysł na naprawdę szybki, a przy tym bardzo dobry deser dla wszystkich. Będzie doskonałym deserem również dla dzieci. Można podawać go z dodatkiem musu owocowego, by jeszcze bardziej zwiększyć jego wartość odżywczą. Osoby cierpiące z powodu insulinooporności spokojnie mogą zamienić cukier na słodzik, taki jak erytrytol czy ksylitol. To szybkie i łatwe ciasto jest również bardzo pyszne. Ma konsystencję podobną do babki. To dobre rozwiązanie na codzienny deser, który nie wymaga zbyt dużej pracy, czy czasu. Ciasto piecze się w bardzo szybkim czasie, jednak warto dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Dzięki czemu nie będzie ani surowe, ani przypalone.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić murzynka z jabłkami, by był smaczny i prosty, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. To placek niezwykle czekoladowy. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a całość zaskakuje wspaniałym aromatem czekolady. Murzynek to popularna nazwa dla najzwyklejszego ciasta czekoladowego, które jest nie tylko puszyste, ale również wilgotne. Dzięki temu jest naprawdę fantastyczne. Najważniejszą częścią tego ciasta jest czekolada. Ciasto z udziałem topionej czekolady jest naprawdę fantastyczne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tej słodkości. By wyszło jak najlepiej, należy dostosować wybór czekolady do własnych preferencji. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami, na pewno zadowolą się gorzką czekoladą, która sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. Jeśli nie lubi się, gdy ciasto jest zbyt gorzkie, warto postawić na czekoladę mleczną lub deserową. Można je również zmieszać. Świetnie sprawdzą się czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%.

Wartości odżywcze murzynka z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
355.14 kcal
0.00 kcal
Białko
5.06 g
0.00 g

Węglowodany w murzynku z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
39.26 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
38.14 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
20.31 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
13.64 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
6.68 g
0.00 g
Cholesterol
91.97 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na murzynek z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
148.36 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.66 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
145.49 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.00 mg
Niacyna
0.93 mg
0.00 mg
Foliany
28.11 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
32.36 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na murzynek z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
35.97 mg
0.00 mg
Potas
125.25 mg
0.00 mg
Wapń
47.69 mg
0.00 mg
Fosfor
84.70 mg
0.00 mg
Magnez
18.32 mg
0.00 mg
Żelazo
1.38 mg
0.00 mg
Cynk
0.73 mg
0.00 mg
Miedź
0.13 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z jabłkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w murzynku z jabłkami

Lista alergenów dla murzynka z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania murzynka z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
270 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 270 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na murzynek z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób