Ciasto murzynek

ciasto murzynek

Murzynek to ciasto popularne w kuchni polskiej, które od wielu lat gości na naszych stołach. Najczęściej robi się ten deser z okazji imienin lub innej rodzinnej imprezy. W polskich domach murzynek gości jednak również w zwykłą niedzielę, jako pomysł na smaczny deser. Ciemnobrązowe ciasto swoją ciekawą nazwę zawdzięcza dodatkowi kakao. Ciasto murzynek warto jeść saute albo udekorowane domową polewą czekoladową, która nadaje wypiekowi niepowtarzalnego smaku.

Ciasto murzynek - polecane przepisy

Ciasto murzynek - pozostałe przepisy

Ciasto murzynek – proste przepisy na popularnego murzynka

Murzynek to kultowe ciasto, które w Polsce piecze się od lat. To tradycyjny wypiek, który zawiera same proste składniki. Placek jest dzięki temu niezwykle prosty w przygotowaniu, więc murzynka będzie w stanie upiec nawet największy amator cukiernictwa. Jaki jest dobry, sprawdzony i domowy przepis na ten wyjątkowy wypiek? Czy istnieją szczególnie polecane pomysły na to, jak zrobić ciasto murzynek? Sprawdź najciekawsze propozycje i naucz się robić murzynka w kilku odsłonach, krok po kroku!

Przepis na ciasto murzynek – prosty, dobry i domowy placek dla rodziny

Sprawdzony przepis na murzynka – ciasto idealne na każdą okazję!

Szykujesz się na wizytę gości i nie masz nic słodkiego? A może zbliża się niedziela i pragniesz przygotować dla swojej rodziny wyjątkowy deser? Spróbuj wobec tego zrobić ciasto murzynek! To przepyszne i proste do przyrządzenia ciasto, które może stanowić nie tylko deser, ale i słodki lunch w pracy czy przekąskę na uczelni. Aby zrobić ciasto, należy przygotować następujące składniki: mąkę pszenną typ 450 (tortową), jajka, kakao 16%, masło, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Rozpuść w rondelku masło, dosyp kakao i cukier. Odstaw do ostygnięcia w ten sposób powstałą masę czekoladową. Następnie rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Ubij białka z solą tak, aby powstała gęsta piana. Wsyp do masy czekoladowej mąkę, następnie dodaj do tego żółtka i porządnie wymieszaj całość – składniki powinny się ze sobą połączyć. Dodaj ubite białka do masy i zmieszaj je bardzo delikatnie. Ciasto przelej do foremki, a następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Murzynek to przepyszne ciasto – zna je chyba większość Polaków. To prosty deser, który można zrobić bez posiadania specjalistycznej wiedzy w zakresie cukiernictwa. Ciasto składa się z zaledwie kilku składników, które odpowiednio ze sobą połączone stworzą niesamowity wypiek. Warto pamiętać, że przepis dotyczy mąki pszennej, która zawiera gluten. Jeśli więc masz celiakię czy nie tolerujesz glutenu, warto wymienić pszenną na inny rodzaj mąki (np. ryżową lub gryczaną). Tak samo, zamiast białego cukru możesz skorzystać z cukru brązowego, który uznawany jest za zdrowszy. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że cukier biały i brązowy metabolizowany jest w naszym organizmie tak samo – cukry różnią się zatem jedynie pochodzeniem, nie właściwościami zdrowotnymi. Placek będzie doskonałym deserem, ale i lunchem czy też drugim śniadaniem dla najbliższych. Warto więc opanować przepis, aby raczyć murzynkiem swoich najbliższych.

Przepis na murzynka na oleju – szybkie ciasto dla gości

Murzynek na oleju to deser, który można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. To ekspresowa wersja ciasta, która jest naprawdę prosta do zrobienia. Wystarczy krok po kroku połączyć ze sobą następujące składniki tworzące murzynka: mąkę pszenną typ 450 (tortową), cukier, mleko, jajka, kakao 16% w proszku, olej rzepakowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Najpierw mąkę przesiewa się przez sito do osobnego naczynia, po czym wbija do niej jajka i wsypuje cukier. Całość należy zmiksować na niskich obrotach, po czym dolać olej i szczyptę mleka. Kolejnym krokiem jest dodanie kakao i połączenie składników w jedną masę. Ciasto należy przełożyć do foremki i piec przez 35 minut w temperaturze 185 st. C.

Puszysty murzynek na oleju uznawany jest za ciasto ekspresowe, które należy do łatwych w przygotowaniu. Nie ma problemów z upieczeniem go, więc nawet amator gotowania świetnie poradzi sobie z ciastem. Jeśli chcesz wzbogacić skład murzynka i dodać mu wartości odżywczych, zawsze warto udekorować ciasto bakaliami albo orzechami. Aby ciasto się udało, należy pamiętać o ważnych wskazówkach. Po pierwsze, wsypując mąkę do miski, należy zawsze ją wcześniej przesiać przez sito. Po drugie, konsystencja powstającej masy na ciasto powinna być z kolei lejąca – tylko tak składniki dokładnie połączą się ze sobą. Warto zapamiętać również, żeby przed włożeniem do pieca nasmarować foremkę do pieczenia masłem. Dzięki temu ciasto po wyjęciu nie będzie przywierać do blaszki.

Murzynek z dżemem, krok po kroku – naucz się go robić!

Ciasto czekoladowe w postaci murzynka zachwyci każdego wielbiciela słodyczy. W tej wersji murzynek jest jednak wyjątkowy, gdyż zawiera dżem. To pyszne i proste ciasto, doskonałe na każdą okazję – niedzielę z rodziną, lunch do pracy, deser dla gości czy poczęstunek na imprezie. Aby zrobić murzynka z dżemem, potrzebować będziesz kilku składników: mąki pszennej typ 450 (tortowej), cukru, kakao 16%, mleka 2%, jajek, oleju rzepakowego, dżemu śliwkowego niskosłodzonego, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Mąkę należy dokładnie przesiać przez sito i wsypać do miski. Następnie wbić trzeba do niej jajka, wsypać cukier i zmiksować mikserem na niewielkich obrotach. Teraz trzeba dodać resztę składników (poza dżemem) i zmiksować na gładką masę. Pod koniec należy dodać dżem śliwkowy, połączyć składniki i przelać masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Całość piecz w 180 st. C przez ok. 45 minut.

Murzynek z dżemem jest alternatywną wersją klasycznego murzynka. To szybkie ciasto, z którego przygotowaniem powinien doskonale poradzić sobie nawet największy amator cukiernictwa. Aby zrobić murzynka, wystarczy zmieszać ze sobą kilka kluczowych składników – nic skomplikowanego! Jeśli chcesz urozmaicić smak ciasta, możesz dodać do niego orzechy lub rodzynki. Przypominamy, że w murzynku używa się zwykle mąki pszennej, dlatego wrażliwi na gluten powinni zastąpić tę mąkę inną. Dżem w cieście powinien być niskosłodzony, aby nie dostarczać do organizmu zbyt dużej ilości cukru – wystarczy, że znajduje się on w przepisie.

Najciekawsze przepisy na ciasto murzynek. Sprawdź popularne pomysły!

Wegański murzynek dla wielbicieli kuchni wegańskiej – to jest modne!

Wegański murzynek jest bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Jeśli chcesz zjeść czekoladowy deser, jednak jesteś na diecie roślinnej, jest to najlepsze z możliwych rozwiązań. Przepis jest złożony z kilku składników, które są łatwo dostępne i niedrogie. Do przyrządzenia ciasta potrzebujesz: mleka roślinnego (niesłodzonego, może być migdałowe), kakao 16%, mąki pszennej typ 450, oleju rzepakowego, cukru, dżemu truskawkowego niskosłodzonego (opcjonalnie) i proszku do pieczenia. Najpierw należy przesiać mąkę przez sitko i wsypać ją do miski. Następnie do tej samej miski wlewa się mleko roślinne, a także wsypuje kakao z cukrem. Wymieszaj całość, po czym dolej olej i złącz składniki tak, aby wszystkie ustanowiły jedną, gęstą konsystencję bez żadnych grudek. Pod koniec możesz dodać do masy niskosłodzony dżem truskawkowy. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C. Zostaw murzynka w piekarniku na ok. 45 minut. Serwuj ciasto wystudzone. Przed podaniem murzynek może zostać delikatnie oprószony cukrem pudrem.

Wegański murzynek to ciasto doskonałe dla wegetarian. Jeśli zawsze chciałeś spróbować murzynka, jednak mleko odzwierzęce w przepisie nie pozwalało ci go zjeść, ten przepis będzie dla ciebie wręcz idealny! Nie dość, że murzynek robi się na mleku roślinnym, to w dodatku jest to bardzo szybkie i smaczne ciasto. Nie chcesz mleka migdałowego? Spokojnie możesz użyć w zasadzie innego, dowolnego mleka na bazie roślinnej (np. ryżowego). Dlaczego warto dodawać dżem do masy na ciasto? Otóż dzięki niemu, niezależnie od smaku dżemu, murzynek zrobi się bardziej wilgotny. Warto pamiętać o tym, aby stan upieczenia ciasta co jakiś czas sprawdzać w piekarniku przy pomocy drewnianego patyczka. W ten sposób będziesz wiedzieć, czy ciasto już jest gotowe. Wegański murzynek to doskonała propozycja zarówno na deser dla gości, jak i na lunch lub drugie śniadanie do pracy.

Murzynek z marmoladą – ciasto na deser dla całej rodziny

Murzynek to idealne ciasto na deser dla wszystkich domowników. Warto jednak od czasu do czasu zastąpić tradycyjną wersję na ten wypiek czyś innowacyjnym – zupełnie jak murzynek z marmoladą. Ciasto jest nowoczesne, ale też smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Do zrobienia deseru potrzebować będziesz: mąki pszennej typ 450, cukru, masła, kakao 16%, mleka 2%, powideł śliwkowych, jajek i sody oczyszczonej. Na początek rozpuść masło w rondelku, dodaj kakao i cukier. Następnie odstaw masę czekoladową na bok po to, aby przestygła. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Wsyp mąkę i wlej żółtka do masy czekoladowej, a potem zamieszaj całość. Dodaj ubite białka jaj i połącz wszystko drewnianą łyżą. Dorzuć do masy powidła śliwkowe, przelej wszystko do foremki i piecz przez 45 minut w 180 st. C.

Murzynek to pyszne ciasto, które dzięki marmoladzie nabiera jeszcze ciekawszego i szalenie zaskakującego smaku. To jedno z najłatwiejszych, ale też najsmaczniejszych ciast do przygotowania w domu. Warto od czasu do czasu przyrządzić murzynka z powidłami dla domowników – zwłaszcza gdy macie ochotę na coś słodkiego po obiedzie. Puszysty murzynek z pewnością będzie znacznie lepszym i bardziej wartościowym deserem niż łakocie na sklepowych półkach.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto