Ciasto szachownica

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto szachownica na białym talerzyku
Ciasto szachownica
Ciasto szachownica to idealne ciasto do kawy. Czy może być coś lepszego niż połączenie sernika i czekoladowego biszkoptu w dodatku w naprawdę pięknej formie?
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 75 min
297 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (10 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (120 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Twaróg sernikowy (1500 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (20 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto szachownica krok po kroku

Z czterech jajek oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypując cukier.

Nie przerywając ubijania, dodaj pojedynczo żółtka.

W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao i proszkiem do pieczenia.

Wsyp delikatnie do masy jajecznej i wymieszaj.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przez 15 minut w 180 st. C.

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie oddziel białka od żółtek z pozostałych sześciu jajek.

Utrzyj żółtka z miękkim masłem i cukrem. Następnie dodaj twaróg i cukier i dokładnie zmiksuj.

Z białej ubij sztywną pianę i wmieszaj do ciasta. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.

Ostudzone ciasto czekoladowe pokrój na paski.

Formę wyłóż papierem. Ułóż na nim paski z ciasta w podobnej odległości co szerokość ciasta. W przerwy między ciastem czekoladowym wlej masę sernikową.

Na wierzch masy ułóż paski ciasta i ponownie przerwy napełnij masą serową. Powtarzaj, aż wykorzystasz ciasto czekoladowe i masę sernikową.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 60 minut.

Upieczone, wystudzone ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą.

Jak oceniasz przepis na ciasto szachownica
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta szachownica

Smaczne ciasto szachownica to idealny wypiek do kawy. Czy może być coś lepszego niż połączenie sernika i czekoladowego biszkoptu w dodatku w naprawdę pięknej formie? Podaj to dobre ciasto swojej rodzinie i na pewno będzie zachwycona.

Ten sprawdzony przepis na ciasto szachownica wymaga wykonania dwóch elementów ciasta, które następnie zostaną ze sobą połączone. Na początku wykonaj biszkopt czekoladowy. Z czterech jajek oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypując cukier. Nie przerywając ubijania, dodaj pojedynczo żółtka. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsyp delikatnie do masy jajecznej i wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przez 15 minut w 180 st. C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Teraz czas na przygotowanie masy sernikowej. Oddziel białka od żółtek z pozostałych sześciu jajek. Utrzyj żółtka z miękkim masłem i cukrem. Następnie dodaj twaróg i cukier i dokładnie zmiksuj. Z białej ubij sztywną pianę i wmieszaj do ciasta. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj. Ostatnim krokiem jest ułożenie ciasta w szachownicę. Ostudzone ciasto czekoladowe pokrój na paski. Formę wyłóż papierem. Ułóż na nim paski z ciasta w podobnej odległości co szerokość ciasta. W przerwy między ciastem czekoladowym wlej masę sernikową. Na wierzch masy ułóż paski ciasta i ponownie przerwy napełnij masą serową. Powtarzaj, aż wykorzystasz ciasto czekoladowe i masę sernikową. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 60 minut. Upieczone, wystudzone ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto szachownica. Taki pomysł na słodki wypiek na pewno zachwyci Twoich znajomych i rodzinę. Ciasto wymaga chwili pracy, ale jest tak pyszne, że na stałe zagości w Twojej kuchni. Jeśli wiesz już, jak się robi ciasto szachownica, by wyglądało, jak prawdziwa szachownica a przy okazji miało niebiański smak, to nie czekaj i wykonaj je nawet już dziś.

Alergeny w cieście szachownica

Lista alergenów dla ciasta szachownica przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze ciasta szachownica

na 100g gotowej potrawy

Domowe wypieki są znacznie lepszym i zdrowszym wyborem niż gotowe ciasta ze sklepu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
212.39
297.34
Białko (g)
8.90
12.46
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
21.10
29.54
Węglowodany przyswajalne (g)
20.58
28.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
10.53
14.74
Tłuszcze nasycone (g)
6.88
9.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
5.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.97
4.16
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
0.95
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.10
133.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
97.55
136.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.61
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
96.07
134.50
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.28
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
0.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.82
33.34
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.69
24.76
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
203.69
285.17
Potas (mg)
132.22
185.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.42
92.98
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
148.82
208.35
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.31
20.04
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
1.28
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
0.82
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta szachownica 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta szachownica

Koszt składników
73.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
120 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 120 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Twaróg sernikowy
1500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
21.00
Za 1500 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
73.40