Przepis na fit ciasto czekoladowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.

W rondelku rozpuść masło i czekoladę.

Zostaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj utarte z cukrem jajka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

fit ciasto czekoladowe
Fit ciasto czekoladowe
Koszt przygotowania dania
22.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Fit ciasto czekoladowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fit cieście czekoladowym

Jesteś na diecie? Chcesz zadbać o swoją sylwetkę, ale masz ochotę na coś słodkiego? Nic straconego. Licząc kalorie od czasu do czasu, możemy pozwolić sobie na małą słodycz. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na fit ciasto czekoladowe, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników, z lekkimi modyfikacjami. Zamiast mąki pszennej, użyjemy mąki gryczanej, dodatkowo potrzebne będzie kakao, jajko, mleko, masło oraz dowolny zamiennik cukru. Ja zdecydowałam się na ksylitol, ponieważ bardzo dobrze pasuje on do wypieków. Jednak śmiało możesz skorzystać z innych substytutów cukru np. stewia. Jeśli bardzo unikasz dodatku cukru, możesz wykorzystać jego syntetyczne zamienniki np. aspartam lub acesulfam K. Są to substancje o wysokiej słodkości i jednocześnie niskiej wartości energetycznej. Bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie, występują one w postaci małych białych tabletek w plastikowym opakowaniu. Jeśli wszystkie składniki mamy gotowe, możemy zacząć przygotowywać nasze

fit ciasto czekoladowe. W pierwszej kolejności wbij jajka do miski i utrzyj je z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, pozostaw do ostygnięcia. Wybierając czekoladę, pamiętaj, aby była ona gorzka i zawierała dużą ilość kakao. Czekolady mleczne charakteryzują się wyższą ilością cukru w swoim składzie niż czekolada gorzka. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodaj do niej utarte wcześniej jajka z cukrem, kakao i mąkę najlepiej przesianą wcześniej przez sito. Dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej pulchne, dodaj jeszcze odrobinę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej ciasto na blachę. Ważne jest aby była ona wcześniej posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia, dzięki temu nasze ciasto nie przypali się. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasze pyszne i bardzo kakaowe ciasto będzie dobre do spożycia.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Zatem skoro wiesz jak zrobić fit ciasto czekoladowe, koniecznie spróbuj i pamiętaj o przepisie nie tylko, gdy będziesz na diecie.

Wartości odżywcze fit ciasta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
308.18 kcal
308.18 kcal
Białko
7.83 g
7.83 g

Węglowodany w fit cieście czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
45.13 g
45.13 g
Węglowodany przyswajalne
39.81 g
39.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.32 g
5.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.08 g
14.08 g
Tłuszcze nasycone
8.91 g
8.91 g
Tłuszcze nienasycone
5.16 g
5.16 g
Tłuszcze jednonasycone
4.18 g
4.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
0.98 g
Cholesterol
57.23 mg
57.23 mg

Witaminy w przepisie na fit ciasto czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
100.93 µg (mcg)
100.93 µg (mcg)
Witamina B6
0.27 mg
0.27 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
0.47 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
99.37 µg (mcg)
99.37 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
2.64 mg
2.64 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
27.39 µg (mcg)
27.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
18.70 µg (mcg)
18.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na fit ciasto czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
27.37 mg
27.37 mg
Potas
352.53 mg
352.53 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
56.85 mg
56.85 mg
Fosfor
211.15 mg
211.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
128.17 mg
128.17 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.55 mg
2.55 mg
Cynk
1.81 mg
1.81 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.38 mg
0.38 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit ciasta czekoladowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fit cieście czekoladowym

Lista alergenów dla fit ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania fit ciasta czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
500 g
2 szklanki
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
125 g
1/2 szklanki
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 125 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na fit ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.1% osób