Fit ciasto czekoladowe
- Mąka gryczana - 2 szklanki (500 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1/2 szklanki (125 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na fit ciasto czekoladowe krok po kroku
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.
W rondelku rozpuść masło i czekoladę.
Zostaw do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj utarte z cukrem jajka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
- Murzynek
- Ciasto czekoladowe
- Ciasto czekoladowe z wiśniami
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Ciasto czekoladowe z kremem
- Murzynek z serem
- Brownie z buraka
- Murzynek na oleju
- Ciasto cycki murzynki
- Murzynek z jabłkami
- Ciasto czekoladowe z malinami
- Ciasto czekoladowe z truskawkami
- Murzynek z powidłami
- Szybki murzynek
- Ciasto czekoladowe z mascarpone
- Ciasto szachownica
- Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
- Ciasto czekoladowe z kakao
- Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat fit ciasta czekoladowego
Jesteś na diecie? Chcesz zadbać o swoją sylwetkę, ale masz ochotę na coś słodkiego? Nic straconego. Licząc kalorie od czasu do czasu, możemy pozwolić sobie na małą słodycz. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na fit ciasto czekoladowe, które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowych składników, z lekkimi modyfikacjami. Zamiast mąki pszennej, użyjemy mąki gryczanej, dodatkowo potrzebne będzie kakao, jajko, mleko, masło oraz dowolny zamiennik cukru. Ja zdecydowałam się na ksylitol, ponieważ bardzo dobrze pasuje on do wypieków. Jednak śmiało możesz skorzystać z innych substytutów cukru np. stewia. Jeśli bardzo unikasz dodatku cukru, możesz wykorzystać jego syntetyczne zamienniki np. aspartam lub acesulfam K. Są to substancje o wysokiej słodkości i jednocześnie niskiej wartości energetycznej. Bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie, występują one w postaci małych białych tabletek w plastikowym opakowaniu. Jeśli wszystkie składniki mamy gotowe, możemy zacząć przygotowywać nasze
fit ciasto czekoladowe. W pierwszej kolejności wbij jajka do miski i utrzyj je z cukrem. W rondelku rozpuść masło i czekoladę, pozostaw do ostygnięcia. Wybierając czekoladę, pamiętaj, aby była ona gorzka i zawierała dużą ilość kakao. Czekolady mleczne charakteryzują się wyższą ilością cukru w swoim składzie niż czekolada gorzka. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodaj do niej utarte wcześniej jajka z cukrem, kakao i mąkę najlepiej przesianą wcześniej przez sito. Dzięki temu nasze ciasto będzie bardziej pulchne, dodaj jeszcze odrobinę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej ciasto na blachę. Ważne jest aby była ona wcześniej posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia, dzięki temu nasze ciasto nie przypali się. Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie nasze pyszne i bardzo kakaowe ciasto będzie dobre do spożycia.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Zatem skoro wiesz jak zrobić fit ciasto czekoladowe, koniecznie spróbuj i pamiętaj o przepisie nie tylko, gdy będziesz na diecie.
Alergeny w fit cieście czekoladowym
Lista alergenów dla fit ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze fit ciasta czekoladowego
Zamiast ksylitolu możesz użyć innego niskokalorycznego zamiennika cukru.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.