Przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, blacha do pieczenia 20x30 cm

Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.

Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zmiksuj całość na gładką masę.

Dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i kakao.

Upiecz biszkopt w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Śmietankę i serek mascarpone miksuj aby dokładnie się połączyły i powstał krem.

Ostudzony biszkopt przekrój na pół.

Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na niego kolejną warstwę biszkoptu.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.

ciasto czekoladowe z mascarpone
Ciasto czekoladowe z mascarpone
Koszt przygotowania dania
23.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
303 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasto czekoladowe z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście czekoladowym z mascarpone

Domowe, pyszne i delikatne ciasto przekładane słodkim kremem. Nie ma lepszego deseru niż domowe wypieki. Ciasto czekoladowe z mascarpone sprawdzi się idealnie. Pokochają je nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a robi niesamowite wrażenie.

Pieczenia wymaga tylko nasz czekoladowy biszkopt, który będzie stanowił spód i wierzch, a między nim będzie delikatny, słodki krem. Ja zdecydowałam się na podstawową wersję ciasta, jeśli jednak chcesz, możesz do masy kremowej dodać owoce np. wiśnie, sprawdzą się tutaj fantastycznie. Ciasto z serkiem mascarpone w każdej wersji będzie dobre.

To będzie idealny pomysł na słodki deser w ciągu dnia z Twoją rodziną, jednak ciasto jest wyjątkowo zjawiskowe, dlatego możesz podawać je na przyjęciach z przyjaciółmi, a nawet tych urodzinowych.

Poznaj mój przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone.

Do przygotowania biszkoptu potrzebujesz podstawowych składników takich jak mąką, jajka, cukier, proszek do pieczenia i oczywiście kakao. Bez niego nasz biszkopt wyszedłby biały.

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Białka z odrobiną soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszaj za pomocą miksera, a na końcu dodaj sztywną pianę.

Wlej ciasto do foremki. Najlepiej aby była ona wcześniej nasmarowana masłem i delikatnie posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że biszkopt nie przypali się i nie przyklei do blachy.

W tym momencie wymieszaj też za pomocą miksera śmietankę i serek mascarpone. Możesz dodać odrobinę cukru pudru, wtedy całość będzie się charakterystycznie mienić.

Po upieczeniu biszkoptu koniecznie zostaw go aby ostygł. Możesz go nawet zostawić w piecu z uchylonymi drzwiami, wtedy będziesz miał pewność, że biszkopt nie opadnie. Gdy już całkowicie ostygnie, przekrój go na pół, tak aby mieć dwie części.

Spód biszkoptowy posmaruj kremem i nałóż na to drugą biszkoptową warstwę. Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto czekoladowe z mascarpone, wypróbuj mój przepis i koniecznie upiecz ciasto w swoim domu.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
303.02 kcal
303.02 kcal
Białko
5.52 g
5.52 g

Węglowodany w cieście czekoladowym z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
21.96 g
21.96 g
Węglowodany przyswajalne
19.61 g
19.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.35 g
2.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
22.47 g
22.47 g
Tłuszcze nasycone
21.22 g
21.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.25 g
1.25 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
32.01 mg
32.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym z mascarpone

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta czekoladowego z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
37.80
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób