Przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Do rondelka wrzuć masło i kostki czekolady.

Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia masła i czekolady.

Dodaj mleko i zamieszaj.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier.

Ubijaj mikserem do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Do jajek z cukrem dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę.

Miksuj mikserem na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.

Masę ciasta wlej na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz ok. 40 min w 180 stopniach.

Ciasto czekoladowe z czekoladową polewą ułożone na drewnianej tacce. Obok biała filiżanka z czarną kawą.
Ciasto czekoladowe
Koszt przygotowania dania
11.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Ciasto czekoladowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście czekoladowym

Ciasto czekoladowe czyli ulubiony deser wszystkich miłośników słodkości i czekolady. Proste, pyszne, lekko wilgotne w środku ciasto z czekoladą i z kakao to idealny pomysł na słodką przekąskę do porannej lub popołudniowej kawy, czy herbaty, a także na poczęstunek dla całej rodzinu lub przyjaciół i gości. Poznaj nasz przepis na ciasto czekoladowe na szybko i zaskocz wszystkich deserem niczym z pięciogwiazdkowej restauracji.

Od czego zacząć przygotowania ciasta? Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i znacznie mniej skomplikowane niż mogłoby się wydawać biorąc pod uwagę jego super smak. Potrzebujemy jedynie masła lub dobrej jakości margaryny, mleka, jajek, mąki, proszku do pieczenia, cukru i oczywiście czekolady. Najlepiej wybrać czekoladę gorzką, czyli taką o zawartości kakao co najmniej 60-65%. Ilość cukru jest zależna od poziomu słodkości, jaki chcemy uzyskać - natomiast w wersji zdrowszej, mniej kalorycznej, dietetycznej cukier można zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem i erytrytolem. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób na diecie, a czekoladowiec będzie równie smaczny.

Cały proces przygotowania jest niezwykle prosty. Czekoladę wystarczy rozpuścić w rondelku razem z masłem i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami. Ciasto na placek gotowe! A jak upiec ciasto czekoladowe? Otrzymaną masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - 40 min i ciasto gotowe!

Jest idealnie czekoladowe, wilgotne w środku, a podczas pieczenia jego zapach unosi się w całym domu - fantastyczny deser dla całej rodziny. Swoją świeżość, smak i konsystencję zachowuje przez długi czas, choć jego smak sprawia, że wcale nie trudno pozbyć się całej blachy w jeden dzień.

Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się gałką lodów waniliowych, śmietankowych lub owocowych. Świetnym dodatkiem są także musy owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych na przykład malin, jagód, truskawek, czy wiśni. Dzięki swojemu delikatnie kwaśnemu smaku idealnie przełamują słodycz ciasta czekoladowego.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
326.55 kcal
244.91 kcal
Białko
7.54 g
5.66 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
32.07 g
24.06 g
Węglowodany przyswajalne
30.78 g
23.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
19.04 g
14.28 g
Tłuszcze nasycone
12.63 g
9.47 g
Tłuszcze nienasycone
6.41 g
4.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.53 g
4.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
0.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Brak danych dla: masło, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.21 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.17 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
1.43 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Foliany
47.37 µg (mcg)
35.53 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
35.84 mg
26.88 mg
Potas
320.87 mg
240.65 mg
Wapń
116.24 mg
87.18 mg
Fosfor
222.99 mg
167.24 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
42.78 mg
32.08 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.82 mg
2.12 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.02 mg
0.76 mg
Miedź
0.26 mg
0.20 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.60
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób