Murzynek

Opublikowano: 18.02.2022 r., 22:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
murzynek
Murzynek
Pyszny w smaku, wilgotny i puszysty murzynek poleca się na deser dla całej rodziny lub słodki lunch dla Twoich dzieci. Poznaj mój szybki i prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
398 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na murzynka krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, wsyp cukier i kakao.

Masę czekoladową odstaw do ostygnięcia.

Jajka rozbij i podziel na białka i żółtka.

Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.

Mąkę wsyp do masy czekoladowej i dodaj żółtka, całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na murzynka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat murzynka

Murzynek to rodzaj ciasta, który zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.

Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: kakao, mąka, jajka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, masło.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić murzynka? Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszne w smaku, łatwe i szybkie ciasto.

W pierwszej kolejności kostkę masła przełóż do rondelka i rozpuść, dodaj cukier i kakao lub tabliczkę czekolady.

Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.

Jajka rozbij, podziel na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij za pomocą miksera na gęstą pianę. Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do czekoladowej masy. Ważne jest, aby ona całkowicie ostygła, następnie dodaj żółtka i wymieszaj.

Na końcu dodaj sztywną pianę z białek jaj. Teraz wystarczy, że przelejesz masę ciasta do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.

Jak upiec murzynka, aby był wilgotny w środku?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i upiecz ciasto, co jakiś czas sprawdzaj jego gotowość za pomocą drewnianego patyczka.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na murzynka. Przygotuj to smaczne ciasto dla swojej rodziny.

Placek sprawdzi się jako drugie śniadanie na słodko lub deser dla najbliższych.

Alergeny w murzynku

Lista alergenów dla murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na murzynka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze murzynka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto zawiera gluten poprzez dodatek mąki pszennej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
398.80
398.80
Białko (g)
6.80
6.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.59
44.59
Węglowodany przyswajalne (g)
42.50
42.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
2.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.51
22.51
Tłuszcze nasycone (g)
14.58
14.58
Tłuszcze nienasycone (g)
7.93
7.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.63
6.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
1.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
131.00
131.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
199.23
199.23
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.43
Witamina E (mg)
0.80
0.80
Retinol (µg (mcg))
196.09
196.09
Tiamina (mg)
0.36
0.36
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
2.74
2.74
Foliany (µg (mcg))
83.84
83.84
Beta karoten (µg (mcg))
38.16
38.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
34.55
34.55
Potas (mg)
134.85
134.85
Wapń (mg)
28.18
28.18
Fosfor (mg)
109.10
109.10
Magnez (mg)
28.50
28.50
Żelazo (mg)
3.75
3.75
Cynk (mg)
0.80
0.80
Miedź (mg)
0.22
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
25.80