Przepis na ciasto aniołek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek

Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski.

Dodajemy do mąki śmietanę razem z cukrem, masłem i zagnieć na jednolite ciasto.

Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj.

Każdy placek piecz osobno w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.

Do masy dodaj wiórki i dokładnie wymieszaj.

Gotowe blaty posmaruj kremem i złącz razem

Ciasto aniołek podane na talerzu.
ciasto aniołek
Koszt przygotowania dania
26.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
699 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ciasto aniołek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście aniołek

Ciasto aniołek to przepięknie się prezentujący biały, niezwykle delikatny wypiek, który zachwyci wszystkich kochających kokosowe słodkości. To ciasto bowiem bazuje na pysznym, ale jakże łatwym kokosowym kremie. Jest piękne i choć wydaje się niezwykle skomplikowane, wcale takie nie jest. Spokojnie sprawdzi się równie na co dzień do kawy, ale również na imprezy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto aniołek, by było smaczne, ale przy okazji niezbyt trudne, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, szybka i pełna smaku. Można ją przygotować w kilka chwil. Do zrobienia tego ciasta wcale nie potrzeba dużej wprawy, spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć ciasto, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To dlatego, że prezentuje się naprawdę spektakularnie.

Przepis na ciasto aniołek jest idealną propozycją dla każdego, kto kocha efektowne wypieki. To właśnie dzięki niemu można stworzyć ciasto piękne i bardzo delikatne. Dzięki temu, że dominującą barwą jest w nim biel sprawdzi się świetnie na chrzciny, wesela, czy komunie. Jego najważniejsze elementy to wspaniałe i niezwykle smaczne ciasto, a także pyszny i bardzo lekki krem kokosowy. Ciasto robi się z trzech odrębnych blatów, dlatego jest niezwykle wysokie. Prezentuje się więc fantastycznie. Krem jest bardzo słodki, jednak niemdlący. To ciasto tak dobre, że ciężko jest skończyć na jednym kawałku. Krem robi się na bazie śmietanki i mascarpone, dzięki temu jest tak puszysty i bardzo aksamitny. Dla niektórych mascarpone może być zbyt tłusty, dlatego w takim wypadku dobrze jest sięgnąć po ricottę, która, choć podobna w smaku, ma mniej kalorii.

To ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów. Bardzo popularna jest opcja bez pieczenia, podawana na zimno. W takim wydaniu ciasto jest dobre, jednak podane z własnoręcznie pieczonym spodem jest po prostu fantastyczne. Pomimo konieczności pieczenia, ciasto jest naprawdę proste i niezbyt czasochłonne. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza gdy są pyszne i szybie. Ten prosty przepis pozwala przygotować ciekawy placek z prostych składników, a także bez amoniaku, który jest bardzo szybki.

Wartości odżywcze ciasta aniołek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
388.49 kcal
699.29 kcal
Białko
5.34 g
9.62 g

Węglowodany w cieście aniołek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
30.36 g
54.64 g
Węglowodany przyswajalne
29.45 g
53.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
1.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
27.84 g
50.11 g
Tłuszcze nasycone
22.24 g
40.03 g
Tłuszcze nienasycone
2.49 g
4.48 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto aniołek

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
17.61 mg
31.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
55.16 mg
99.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.50 mg
2.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta aniołek 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście aniołek

Lista alergenów dla ciasta aniołek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta aniołek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
125 g
pół szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Cukier puder
100 g
pół szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
46.30
Jak oceniasz przepis na ciasto aniołek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób