Przepis na ciasto aniołek krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Jajko 1 szt.
- Śmietana 18% 125 g pół szklanki
- Cukier 100 g pół szklanki
- Masło 120 g
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Śmietanka kremowa 36% 400 ml
- Cukier puder 100 g pół szklanki
- Mascarpone 400 g
- Wiórki kokosowe 100 g
Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski.
Dodajemy do mąki śmietanę razem z cukrem, masłem i zagnieć na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 3 części i każdą rozwałkuj.
Każdy placek piecz osobno w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.
Do masy dodaj wiórki i dokładnie wymieszaj.
Gotowe blaty posmaruj kremem i złącz razem
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Ciasto aniołek - cechy przepisu
Więcej o cieście aniołek
Ciasto aniołek to przepięknie się prezentujący biały, niezwykle delikatny wypiek, który zachwyci wszystkich kochających kokosowe słodkości. To ciasto bowiem bazuje na pysznym, ale jakże łatwym kokosowym kremie. Jest piękne i choć wydaje się niezwykle skomplikowane, wcale takie nie jest. Spokojnie sprawdzi się równie na co dzień do kawy, ale również na imprezy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto aniołek, by było smaczne, ale przy okazji niezbyt trudne, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, szybka i pełna smaku. Można ją przygotować w kilka chwil. Do zrobienia tego ciasta wcale nie potrzeba dużej wprawy, spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć ciasto, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To dlatego, że prezentuje się naprawdę spektakularnie.
Przepis na ciasto aniołek jest idealną propozycją dla każdego, kto kocha efektowne wypieki. To właśnie dzięki niemu można stworzyć ciasto piękne i bardzo delikatne. Dzięki temu, że dominującą barwą jest w nim biel sprawdzi się świetnie na chrzciny, wesela, czy komunie. Jego najważniejsze elementy to wspaniałe i niezwykle smaczne ciasto, a także pyszny i bardzo lekki krem kokosowy. Ciasto robi się z trzech odrębnych blatów, dlatego jest niezwykle wysokie. Prezentuje się więc fantastycznie. Krem jest bardzo słodki, jednak niemdlący. To ciasto tak dobre, że ciężko jest skończyć na jednym kawałku. Krem robi się na bazie śmietanki i mascarpone, dzięki temu jest tak puszysty i bardzo aksamitny. Dla niektórych mascarpone może być zbyt tłusty, dlatego w takim wypadku dobrze jest sięgnąć po ricottę, która, choć podobna w smaku, ma mniej kalorii.
To ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów. Bardzo popularna jest opcja bez pieczenia, podawana na zimno. W takim wydaniu ciasto jest dobre, jednak podane z własnoręcznie pieczonym spodem jest po prostu fantastyczne. Pomimo konieczności pieczenia, ciasto jest naprawdę proste i niezbyt czasochłonne. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza gdy są pyszne i szybie. Ten prosty przepis pozwala przygotować ciekawy placek z prostych składników, a także bez amoniaku, który jest bardzo szybki.
Wartości odżywcze ciasta aniołek
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w cieście aniołek
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto aniołek
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście aniołek
Lista alergenów dla ciasta aniołek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone