Przepis na ciasto marchewkowe z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir mielony, cynamon, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Do naczynia Thermomixa wsyp orzechy i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przesyp do innego naczynia.

Marchewki obierz, umyj i pokrój na duże kawałki, po czym wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 8 sekund / obroty 6.

Dodaj mąki, olej, jajka, łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, szczyptę imbiru, łyżeczkę sody oczyszczonej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz orzechy, zostawiając odrobinę do posypania ciasta.

Wszystko mieszaj z pomocą kopystki przez około 35 sekund, stopniowo zwiększając obroty do poziomu 5.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

Umyj i dokładnie wysusz naczynie Thermomixa.

Nałóż motylek na ostrza naczynia Thermomixa.

Wsyp cukier puder, cukier waniliowy i dodaj mascarpone.

Wszystko razem ubijaj przez 25 sekund / obroty 4.

Po upieczeniu ciasta odczekaj, aż wystygnie i wierzch posmaruj przygotowanym kremem, posyp pozostałymi orzechami włoskimi.

Ciasto marchewkowe thermomix z kremem i orzechami włoskimi ustawione na białym talerzu.
Ciasto marchewkowe Thermomix
Koszt przygotowania dania
26.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
584 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
78

Ciasto marchewkowe Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowym z Thermomixu

Ciasta przygotowane na bazie warzyw są pysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny. Ciasto marchewkowe z Thermomixu przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Aby wykonać przepis na ciasto marchewkowe z thermomixa potrzebne będą: marchewki, orzechy włoskie, olej, cukier, mąka pszenna zwykła oraz pełnoziarnista i jajka. Dopełnieniem ciasta będzie krem na bazie mascarpone i cukru.

Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie orzechów. W tym celu należy obrane orzechy włożyć do naczynia Thermomixa i rozdrobnić przez 3 sekundy na obrotach nr 5. W tym miejscu można użyć orzechów włoskich lub innych, np. laskowych. Tak przygotowane orzechy przełóż do małej miseczki. Następnie włóż obrane i umyte marchewki do naczynia Thermomixa i je również rozdrobnij. Dodaj pozostałe składniki oraz orzechy i wszystko razem wymieszaj przez 35 sekund z użyciem kopystki. Teraz wystarczy przelać ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i upiec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto się studzi po upieczeniu (a Thermomix został dokładnie umyty i osuszony) można wziąć się za przygotowanie kremu. W tym celu wystarczy ubić mascarpone z cukrami przy użyciu motylka w naczyniu Thermomixa. Gotowy krem rozsmaruj na wierzchu ciasta, posyp wszystko rozdrobnionymi orzechami i gotowe. Już wiesz, jak zrobić ciasto marchewkowe w Thermomixie. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, bo to zaledwie 15 minut. Najbardziej dłuży się czekanie na spróbowanie pierwszego kawałka.

Dobre ciasto marchewkowe nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

To pyszne i wilgotne ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu, że nawet najmłodszy członek rodziny poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Jeśli chcesz, by ciasto marchewkowe Thermomix było mniej kaloryczne to, zamiast tradycyjnego cukru możesz użyć słodzika np. erytrolu. To znacznie obniży energetyczność całego wypieku przy zachowaniu słodkiego, pysznego smaku.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
344.11 kcal
584.98 kcal
Białko
5.37 g
9.13 g

Węglowodany w cieście marchewkowym z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
32.48 g
55.22 g
Węglowodany przyswajalne
30.98 g
52.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
2.56 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
21.68 g
36.85 g
Tłuszcze nasycone
11.81 g
20.07 g
Tłuszcze nienasycone
9.87 g
16.78 g
Cholesterol
71.60 mg
121.72 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
37.42 mg
63.62 mg
Potas
127.60 mg
216.91 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
54.14 mg
92.03 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
2.02 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z Thermomixu 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym z Thermomixu

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

W przepisie na ciasto marchewkowe z Thermomixu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta marchewkowego z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
350 g
8 średnich sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Orzechy włoskie
70 g
8 sztuk
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 70 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
49.60
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób