Ciasto z nutellą

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z nutellą podane na białym talerzyku.
Ciasto z nutellą
Ciasto z nutellą to doskonała propozycja to pyszny i słodki deser dla całej rodziny. Bardzo czekoladowe ciasto z mascarpone świetnie komponuje się z kawą i herbatą.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
765 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mascarpone (500 g)
  • Maliny (400 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
  • Cukier (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto z nutellą krok po kroku

Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jaja i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.

Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj.

Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty.

Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z nutellą

Ciasto z nutellą to prosty przepis na placek czekoladowy z malinami. Pomysł na pyszne ciasto możesz wykorzystać także jako szybkie ciasto urodzinowe dla dzieci. Przepis na ciasto z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, kakao, nutella, serek mascarpone, żółtka, maliny, liście mięty.

Jak zrobić ciasto z nutellą? Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy. Dodaj jaja i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj. Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty. Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu, która wynosi aż 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując dobre i szybkie ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Placek z malinami świetnie komponuje się podany z kawą i herbatą. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby umieścić ciasto w szczelnym pojemniku.

Alergeny w cieście z nutellą

Lista alergenów dla ciasta z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze ciasta z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest bardzo kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
340.23
765.52
Białko (g)
6.51
14.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
25.09
56.44
Węglowodany przyswajalne (g)
22.65
50.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
5.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
24.40
54.89
Tłuszcze nasycone (g)
19.69
44.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
10.59
Cholesterol (mg)
125.72
282.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.64
10.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.43
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
3.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.93
94.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
35.73
80.39
Potas (mg)
273.48
615.33
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
118.67
267.02
Fosfor (mg)
183.70
413.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.93
65.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.18
4.90
Cynk (mg)
0.74
1.67
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z nutellą 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z nutellą

Koszt składników
89.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
89.10