- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 6 szt.
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Kakao 16% (proszek) 50 g
- Proszek do pieczenia 30 g
- Żółtko jajka 2 szt.
- Mascarpone 500 g
- Maliny 400 g
- Krem czekoladowy typu nutella 200 g
- Cukier 50 g
Przepis na ciasto z nutellą krok po kroku
Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy.
Dodaj jaja i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.
Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj.
Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty.
Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasta czekoladowe
Informacje dietetyczne - ciasto z nutellą
Wartości odżywcze ciasta z nutellą
Ciasto z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest bardzo kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
kakao,
jajka,
mascarpone,
maliny,
nutella,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z nutellą
Lista alergenów dla ciasta z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Więcej informacji na temat ciasta z nutellą
Ciasto z nutellą to prosty przepis na placek czekoladowy z malinami. Pomysł na pyszne ciasto możesz wykorzystać także jako szybkie ciasto urodzinowe dla dzieci. Przepis na ciasto z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, kakao, nutella, serek mascarpone, żółtka, maliny, liście mięty.
Jak zrobić ciasto z nutellą? Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy. Dodaj jaja i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj. Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty. Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu, która wynosi aż 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując dobre i szybkie ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Placek z malinami świetnie komponuje się podany z kawą i herbatą. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby umieścić ciasto w szczelnym pojemniku.
Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z nutellą
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023