Przepis na ciasto z nutellą krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jaja i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.

Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj.

Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty.

Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Ciasto z nutellą podane na białym talerzyku.
Ciasto z nutellą
Koszt przygotowania dania
64.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
746 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
67

Ciasto z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z nutellą

Ciasto z nutellą to prosty przepis na placek czekoladowy z malinami. Pomysł na pyszne ciasto możesz wykorzystać także jako szybkie ciasto urodzinowe dla dzieci. Przepis na ciasto z nutellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, kakao, nutella, serek mascarpone, żółtka, maliny, liście mięty.

Jak zrobić ciasto z nutellą? Ubij ciepłe masło z cukrem do powstania białej puszystej masy. Dodaj jaja i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Ubij dwa żółtka, dodaj mascarpone i wymieszaj. Wystudzony blat ciasta posmaruj nutellą, na nią wyłóż masę z mascarpone i udekoruj malinami i liśćmi mięty. Ciasto schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu, która wynosi aż 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując dobre i szybkie ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Placek z malinami świetnie komponuje się podany z kawą i herbatą. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby umieścić ciasto w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze ciasta z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
339.24 kcal
746.32 kcal
Białko
6.65 g
14.63 g

Węglowodany w cieście z nutellą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
23.43 g
51.55 g
Węglowodany przyswajalne
20.94 g
46.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.49 g
5.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
24.93 g
54.85 g
Tłuszcze nasycone
18.42 g
40.52 g
Tłuszcze nienasycone
6.51 g
14.33 g
Cholesterol
128.52 mg
282.73 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z nutellą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
4.74 mg
10.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.43 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
1.38 mg
3.03 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
42.86 µg (mcg)
94.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z nutellą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
36.50 mg
80.30 mg
Potas
279.51 mg
614.92 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
121.29 mg
266.84 mg
Fosfor
187.78 mg
413.12 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
29.57 mg
65.06 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.22 mg
4.89 mg
Cynk
0.76 mg
1.67 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.42 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z nutellą 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z nutellą

Lista alergenów dla ciasta z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania ciasta z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
86.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób