Przepis na beza pavlova krok po kroku
- Białko jajka 8 szt.
- Cukier 350 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g 4 płaskie łyżki stołowe
- Mascarpone 500 g
- Śmietanka kremowa 30% 300 g
- Wiśnie mrożone 500 g
- Wino czerwone wytrawne 300 g
W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj 300 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie błyszcząca.
Dodaj 20 g mąki ziemniaczanej i zmiksuj.
Masę na bezę przełóż na papier do pieczenia wyłożony na blasze.
Powinna mieć kształt okrągły, jej brzegi powinny sięgać wyżej niż środek, aby umieścić w nim krem.
Bezę umieść w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz przez 120 minut.
W misce umieść serek mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij do powstania sztywnej masy.
Na patelnię wsyp 50 g cukru, dodaj wiśnie i wlej wino wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej.
Gotuj przez 10 minut.
Wystudź owoce.
Gotową bezę napełnij kremem, na jego wierzch wyłóż wiśnie i sos, posyp płatkami migdałów.
Bezę przechowuj w lodówce.
Często zadawane pytania
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Tort oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone

(liczba kalorii)
Beza pavlova - cechy przepisu
Więcej o bezie pavlova
Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i serka mascarpone z dowolnymi owocami. Przepis na bezę pavlova jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do zrobienia bezy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, wiśnie, wino czerwone wytrawne, płatki migdałów.
Jak zrobić bezę pavlova? W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Masę na beze przełóż na papier do pieczenia wyłożony na blasze. Powinna mieć kształt okrągły, jej brzegi powinny sięgać wyżej niż środek, aby umieścić w nim krem. Bezę umieść w piekarniku nagrzanym do 130 stopni, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz przez 120 minut. W misce umieść serek mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij do powstania sztywnej masy. Na patelnię wsyp cukier, dodaj wiśnie i wlej wino wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Gotuj przez 10 minut. Wystudź owoce. Gotową bezę napełnij kremem, na jego wierzch wyłóż wiśnie i sos, posyp płatkami migdałów. Bezę przechowuj w lodówce.
Wiśnie to sezonowe owoce dostępne w sprzedaży świeże od połowy lipca do końca sierpnia. Wiśnie mają lekko cierpki smak i świetnie nadają się jako dodatek do ciast oraz jako owoce na zimowe przetwory. Wiśnie dobrze sprawdzają się do mrożenia i nie zmieniają swojego smaku po przygotowaniu potrawy. Wiśnie są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego są dobrym produktem w diecie diabetyków.
Podsumowując beza to najlepsza propozycja na deser. Można ją podawać na wiele okazji, także na święta. Pyszna beza jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Bezę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Bezę możesz przygotować także z innymi owocami, takimi jak maliny, truskawki czy brzoskwinie. W sezonie letnim podawaj ją ze świeżymi owocami a zimą przygotuj sos z mrożonych owoców.,
Wartości odżywcze bezy pavlova
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w bezie pavlova
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na beza pavlova
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na beza pavlova
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bezie pavlova
Lista alergenów dla bezy pavlova przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne