Beza pavlova

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pavlova na białej paterze
Beza pavlova
Beza pavlova to doskonały pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Beza jest szybka do zrobienia i zachwyci każdego nawet najbardziej wymagającego gościa. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 150 min
526 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (8 szt.)
  • Cukier (350 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Wiśnie mrożone (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na beza pavlova krok po kroku

W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj 300 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie błyszcząca.

Dodaj 20 g mąki ziemniaczanej i zmiksuj.

Masę na bezę przełóż na papier do pieczenia wyłożony na blasze.

Powinna mieć kształt okrągły, jej brzegi powinny sięgać wyżej niż środek, aby umieścić w nim krem.

Bezę umieść w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz przez 120 minut.

W misce umieść serek mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij do powstania sztywnej masy.

Na patelnię wsyp 50 g cukru, dodaj wiśnie i wlej wino wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej.

Gotuj przez 10 minut.

Wystudź owoce.

Gotową bezę napełnij kremem, na jego wierzch wyłóż wiśnie i sos, posyp płatkami migdałów.

Bezę przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na beza pavlova
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat bezy pavlova

Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i serka mascarpone z dowolnymi owocami. Przepis na bezę pavlova jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do zrobienia bezy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, wiśnie, wino czerwone wytrawne, płatki migdałów.

Jak zrobić bezę pavlova? W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie błyszcząca. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Masę na beze przełóż na papier do pieczenia wyłożony na blasze. Powinna mieć kształt okrągły, jej brzegi powinny sięgać wyżej niż środek, aby umieścić w nim krem. Bezę umieść w piekarniku nagrzanym do 130 stopni, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz przez 120 minut. W misce umieść serek mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij do powstania sztywnej masy. Na patelnię wsyp cukier, dodaj wiśnie i wlej wino wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Gotuj przez 10 minut. Wystudź owoce. Gotową bezę napełnij kremem, na jego wierzch wyłóż wiśnie i sos, posyp płatkami migdałów. Bezę przechowuj w lodówce.

Wiśnie to sezonowe owoce dostępne w sprzedaży świeże od połowy lipca do końca sierpnia. Wiśnie mają lekko cierpki smak i świetnie nadają się jako dodatek do ciast oraz jako owoce na zimowe przetwory. Wiśnie dobrze sprawdzają się do mrożenia i nie zmieniają swojego smaku po przygotowaniu potrawy. Wiśnie są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego są dobrym produktem w diecie diabetyków.

Podsumowując beza to najlepsza propozycja na deser. Można ją podawać na wiele okazji, także na święta. Pyszna beza jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Bezę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Bezę możesz przygotować także z innymi owocami, takimi jak maliny, truskawki czy brzoskwinie. W sezonie letnim podawaj ją ze świeżymi owocami a zimą przygotuj sos z mrożonych owoców.,

Alergeny w bezie pavlova

Lista alergenów dla bezy pavlova przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze bezy pavlova

na 100g gotowej potrawy

Beza pavlova to bezglutenowy deser, świetnie sprawdzający się w diecie osób chorujących na celiakię. Deser jest jednak bardzo kaloryczny i zawiera dużą ilość dodanego cukru. Nie jest odpowiednim wyborem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
228.98
526.66
Białko (g)
2.72
6.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
22.05
50.71
Węglowodany przyswajalne (g)
21.59
49.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
12.95
29.78
Tłuszcze nasycone (g)
12.89
29.65
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.77
59.27
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina C (mg)
0.44
1.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
30.28
69.65
Wapń (mg)
35.38
81.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bezy pavlova 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bezy pavlova

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Wiśnie mrożone
500 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Wino czerwone wytrawne
300 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 g
Koszt składników
72.50