Mango - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mango oraz jakie alergie mogą powodować.
Mango - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze mango - tabela

Energia i białka

Mango Nektar z mango
na 100 g na 100 ml
Białko 0.82 g 0.11 g
Fenyloalanina 0.03 mg b/d

Węglowodany w mango

Mango Nektar z mango
na 100 g na 100 ml
Węglowodany 15.00 g 13.10 g
Węglowodany przyswajalne 13.40 g 12.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.60 g 0.30 g
Sacharoza (cukier) 6.97 g 1.02 g
Glukoza 2.01 g 5.31 g
Fruktoza 4.68 g 5.56 g
Skrobia b/d 0.00 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Mango Nektar z mango
na 100 g na 100 ml
Tłuszcz 0.38 g 0.06 g
Tłuszcze nasycone 0.17 g 0.03 g
Tłuszcze nienasycone 0.21 g 0.03 g
Tłuszcze jednonasycone 0.14 g 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.07 g 0.01 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na mango

Mango Nektar z mango
na 100 g na 100 ml
Witamina A 54.00 µg (mcg) 35.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.12 mg 0.02 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 36.40 mg 15.20 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.21 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.03 mg 0.00 mg
Ryboflawina 0.04 mg 0.00 mg
Niacyna 0.67 mg 0.08 mg
Foliany 43.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg)
Beta karoten 640.00 µg (mcg) 402.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mango

Mango Nektar z mango
na 100 g na 100 ml
Sód 1.00 mg 5.00 mg
Potas 168.00 mg 24.00 mg
Wapń 11.00 mg 17.00 mg
Fosfor 14.00 mg 2.00 mg
Magnez 10.00 mg 3.00 mg
Żelazo 0.16 mg 0.36 mg
Cynk 0.09 mg 0.02 mg
Miedź 0.11 mg 0.02 mg
Mangan 0.06 mg 0.03 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169910/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167785/nutrients

Alergie w mango

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mango

Przepisy z mango

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto