Deser z chia i mango
- Nasiona chia - 1/4 szklanki (60 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mango - 1 sztuka (200 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
Przepis na deser z chia i mango krok po kroku
W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem. Możesz dodać odrobinę cukru lub miód.
Włóż deser do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Nasiona chia napęcznieją, tworząc gęstą i kremową konsystencję.
Obierz dojrzałe mango i pokrój je na małe kawałki.
Na dnie kieliszków umieść odrobinę puddingu chia, następnie dodaj warstwę owoców, postępuj tak co momentu wykończenia składników.
Deser udekoruj świeżą miętą.
Więcej informacji na temat deseru z chia i mango
Domowy deser z chia i mango to zmysłowe połączenie zdrowia i smaku, ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. To pyszne połączenie kremowej konsystencji, soczystości owoców i korzystnych właściwości dla zdrowia. Nasiona chia dostarczają błonnika i zdrowych tłuszczów, a mango jest źródłem witamin i antyoksydantów.
Nasiona chia pod wpływem mleka lub napoju roślinnego przekształcają się w gęstą, aksamitną masę. Dzięki czemu powstaje niesamowita konsystencja.
Nasiona chia napęcznieją, a ich zdolność do absorbowania płynu tworzy strukturę, która w ustach wręcz rozpływa się. Jej subtelną słodycz uzupełnia dojrzałe mango, które wprowadza do deseru wybuch tropikalnych smaków. Kawałki złocistego i soczystego mango są idealnym wykończeniem naszego fit deseru.
Zatem, jak zrobić deser z chia i mango?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w podstawowe składniki takie jak: mleko lub napój roślinny, mango, nasiona chia, dodatkowo możesz użyć odrobiny miodu lub cukru.
W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem. Możesz dodać odrobinę cukru lub miód. Włóż deser do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Nasiona chia napęcznieją, tworząc gęstą i kremową konsystencję. Obierz dojrzałe mango i pokrój je na małe kawałki.
Na dnie kieliszków umieść odrobinę puddingu chia, następnie dodaj warstwę owoców, postępuj tak co momentu wykończenia składników. Deser udekoruj świeżą miętą.
Nasz szybki, domowy deser z nasionkami chia jest dobry do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ten dietetyczny deser.
Jeśli już znasz mój przepis na deser z chia i mango przygotuj go w swoim domu, nie dosyć, że jest pyszny i delikatny dodatkowo podawany w estetycznych naczyniach, deser prezentuje się zachęcająco i apetycznie. Warstwy chia i kawałki mango w kieliszkach lub pucharkach tworzą prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Ozdoby w postaci orzechów lub migdałów dodają nuty chrupkości i głębszych smaków.
Alergeny w deserze z chia i mango
Lista alergenów dla deseru z chia i mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze deseru z chia i mango
Mleko możesz wymienić na dowolny napój rośliny w tej samej ilości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
nasiona chia,
mleko,
mango,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.