Deser z chia i mango

Opublikowano: 09.08.2023 r., 20:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pudding chia z musem mango
Deser z chia i mango
Deser chia z mango jest niezwykle szybki w przygotowaniu, a dodatkowo efektowny dlatego warto przygotować go na przyjęcie.
Przygotowanie 60 min
218 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Nasiona chia - 1/4 szklanki (60 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mango - 1 sztuka (200 g)
  • Miód - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
lodówka

Przepis na deser z chia i mango krok po kroku

W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem. Możesz dodać odrobinę cukru lub miód.

Włóż deser do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Nasiona chia napęcznieją, tworząc gęstą i kremową konsystencję.

Obierz dojrzałe mango i pokrój je na małe kawałki.

Na dnie kieliszków umieść odrobinę puddingu chia, następnie dodaj warstwę owoców, postępuj tak co momentu wykończenia składników.

Deser udekoruj świeżą miętą.

Jak oceniasz przepis na deser z chia i mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat deseru z chia i mango

Domowy deser z chia i mango to zmysłowe połączenie zdrowia i smaku, ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. To pyszne połączenie kremowej konsystencji, soczystości owoców i korzystnych właściwości dla zdrowia. Nasiona chia dostarczają błonnika i zdrowych tłuszczów, a mango jest źródłem witamin i antyoksydantów.

Nasiona chia pod wpływem mleka lub napoju roślinnego przekształcają się w gęstą, aksamitną masę. Dzięki czemu powstaje niesamowita konsystencja.

Nasiona chia napęcznieją, a ich zdolność do absorbowania płynu tworzy strukturę, która w ustach wręcz rozpływa się. Jej subtelną słodycz uzupełnia dojrzałe mango, które wprowadza do deseru wybuch tropikalnych smaków. Kawałki złocistego i soczystego mango są idealnym wykończeniem naszego fit deseru.

Zatem, jak zrobić deser z chia i mango?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w podstawowe składniki takie jak: mleko lub napój roślinny, mango, nasiona chia, dodatkowo możesz użyć odrobiny miodu lub cukru.

W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem. Możesz dodać odrobinę cukru lub miód. Włóż deser do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Nasiona chia napęcznieją, tworząc gęstą i kremową konsystencję. Obierz dojrzałe mango i pokrój je na małe kawałki.

Na dnie kieliszków umieść odrobinę puddingu chia, następnie dodaj warstwę owoców, postępuj tak co momentu wykończenia składników. Deser udekoruj świeżą miętą.

Nasz szybki, domowy deser z nasionkami chia jest dobry do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ten dietetyczny deser.

Jeśli już znasz mój przepis na deser z chia i mango przygotuj go w swoim domu, nie dosyć, że jest pyszny i delikatny dodatkowo podawany w estetycznych naczyniach, deser prezentuje się zachęcająco i apetycznie. Warstwy chia i kawałki mango w kieliszkach lub pucharkach tworzą prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Ozdoby w postaci orzechów lub migdałów dodają nuty chrupkości i głębszych smaków.

Alergeny w deserze z chia i mango

Lista alergenów dla deseru z chia i mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze deseru z chia i mango

na 100g gotowej potrawy

Mleko możesz wymienić na dowolny napój rośliny w tej samej ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
109.04
218.08
Białko (g)
3.84
7.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.57
29.14
Węglowodany przyswajalne (g)
9.98
19.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.59
9.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.60
9.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.30
2.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
6.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.51
1.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.79
5.58
Cholesterol (mg)
3.85
7.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
60.67
121.35
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.53
Witamina C (mg)
14.29
28.58
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.06
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.14
Retinol (µg (mcg))
39.90
79.81
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.22
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Niacyna (mg)
1.33
2.66
Foliany (µg (mcg))
23.19
46.38
Beta karoten (µg (mcg))
247.60
495.19
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
21.06
42.12
Potas (mg)
189.02
378.04
Wapń (mg)
137.73
275.46
Fosfor (mg)
154.21
308.42
Magnez (mg)
48.31
96.62
Żelazo (mg)
0.96
1.92
Cynk (mg)
0.77
1.55
Miedź (mg)
0.15
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z chia i mango 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z chia i mango

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nasiona chia
60 g
1/4 szklanki
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 60 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mango
200 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
31.50