- Nasiona chia 60 g 1/4 szklanki
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Mango 200 g 1 sztuka
- Miód 10 g 1 łyżka
Przepis na deser z chia i mango krok po kroku
W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem. Możesz dodać odrobinę cukru lub miód.
Włóż deser do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Nasiona chia napęcznieją, tworząc gęstą i kremową konsystencję.
Obierz dojrzałe mango i pokrój je na małe kawałki.
Na dnie kieliszków umieść odrobinę puddingu chia, następnie dodaj warstwę owoców, postępuj tak co momentu wykończenia składników.
Deser udekoruj świeżą miętą.

Informacje dietetyczne - deser z chia i mango
Wartości odżywcze deseru z chia i mango
Mleko możesz wymienić na dowolny napój rośliny w tej samej ilości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
nasiona chia,
mleko,
mango,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w deserze z chia i mango
Lista alergenów dla deseru z chia i mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Więcej informacji na temat deseru z chia i mango
Domowy deser z chia i mango to zmysłowe połączenie zdrowia i smaku, ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. To pyszne połączenie kremowej konsystencji, soczystości owoców i korzystnych właściwości dla zdrowia. Nasiona chia dostarczają błonnika i zdrowych tłuszczów, a mango jest źródłem witamin i antyoksydantów.
Nasiona chia pod wpływem mleka lub napoju roślinnego przekształcają się w gęstą, aksamitną masę. Dzięki czemu powstaje niesamowita konsystencja.
Nasiona chia napęcznieją, a ich zdolność do absorbowania płynu tworzy strukturę, która w ustach wręcz rozpływa się. Jej subtelną słodycz uzupełnia dojrzałe mango, które wprowadza do deseru wybuch tropikalnych smaków. Kawałki złocistego i soczystego mango są idealnym wykończeniem naszego fit deseru.
Zatem, jak zrobić deser z chia i mango?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w podstawowe składniki takie jak: mleko lub napój roślinny, mango, nasiona chia, dodatkowo możesz użyć odrobiny miodu lub cukru.
W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem. Możesz dodać odrobinę cukru lub miód. Włóż deser do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Nasiona chia napęcznieją, tworząc gęstą i kremową konsystencję. Obierz dojrzałe mango i pokrój je na małe kawałki.
Na dnie kieliszków umieść odrobinę puddingu chia, następnie dodaj warstwę owoców, postępuj tak co momentu wykończenia składników. Deser udekoruj świeżą miętą.
Nasz szybki, domowy deser z nasionkami chia jest dobry do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na ten dietetyczny deser.
Jeśli już znasz mój przepis na deser z chia i mango przygotuj go w swoim domu, nie dosyć, że jest pyszny i delikatny dodatkowo podawany w estetycznych naczyniach, deser prezentuje się zachęcająco i apetycznie. Warstwy chia i kawałki mango w kieliszkach lub pucharkach tworzą prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Ozdoby w postaci orzechów lub migdałów dodają nuty chrupkości i głębszych smaków.
Szacunkowy koszt przygotowania deseru z chia i mango
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023