Przepis na mango chutney krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mango, wlej wodę, ocet i duś przez 10-15 minut.

Dodaj starty na tarce imbir, dodaj cukier i duś jeszcze 5-10 minut.

Chutney przełóż do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Mango chutney podane w małej miseczce. Obok miseczki leży pokrojone mango.
Mango chutney
Koszt przygotowania dania
10.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
98 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
55

Mango chutney - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mango chutney

Mango chutney to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Mango chutney podawać można jako dodatek do mięs lub pieczywa. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Słodki sos z mango bardzo dobrze sprawdza się do tłustych mięs typu kaczka lub wołowy stek. Przepis na mango chutney jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mango, cukier, ocet jabłkowy, imbir, woda, cebula, olej rzepakowy.

Jak zrobić mango chutney? Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mango, wlej wodę, ocet i duś przez 10-15 minut. Dodaj starty na tarce imbir, dodaj cukier i duś jeszcze 5-10 minut. Chutney przełóż do szklanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując pyszne chutney możesz podać także jako deser. Wystarczy podać go z dodatkiem grillowanego pieczywa i odrobiny śmietany kwaśnej. Chutney w wersji bardziej wytrawnej przygotuj z marynowanym imbirem. Sos z cebulą jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Do zrobienia sosu nadaje się świeże mango, a także mrożone. Dobre chutney można dodać także jako sos do lodów lub deserów na bazie twarogu.

Wartości odżywcze mango chutney

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
140.99 kcal
98.69 kcal
Białko
0.77 g
0.54 g
Fenyloalanina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w mango chutney

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
19.50 g
13.65 g
Węglowodany przyswajalne
18.12 g
12.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
0.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
7.31 g
5.12 g
Tłuszcze nasycone
0.64 g
0.44 g
Tłuszcze nienasycone
6.68 g
4.67 g
Tłuszcze jednonasycone
4.73 g
3.31 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.95 g
1.36 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na mango chutney

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
30.42 µg (mcg)
21.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.59 mg
15.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.41 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.58 µg (mcg)
20.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
360.85 µg (mcg)
252.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mango chutney

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
1.77 mg
1.24 mg
Potas
135.94 mg
95.16 mg
Wapń
12.76 mg
8.93 mg
Fosfor
16.06 mg
11.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.45 mg
5.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.15 mg
0.11 mg
Cynk
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mango chutney 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mango chutney

Lista alergenów dla mango chutney przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mango chutney

Cena przygotowania mango chutney

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
400 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na mango chutney
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób