Przepis na chutney z czerwonej cebuli krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik

Cebulę obierz i pokrój w pióra.

Wrzuć pokrojoną cebulę na patelnię i podgrzewaj krótko.

Dodaj 1/2 szklanki wody i duś do momentu, aż cebula będzie miękka.

Dodaj cukier i wino, podgrzewaj aby wino wyparowało.

Na końcu dodaj ocet, wymieszaj dokładnie, duś 10 minut i przestań ogrzewać.

Przełóż cebulowy mus do słoiczka.

chutney z czerwonej cebuli
Chutney z czerwonej cebuli
Koszt przygotowania dania
3.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
73 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Chutney z czerwonej cebuli - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to nic innego jak delikatna i kremowa konfitura cebulowa.

Można się z nią spotkać bardzo często w restauracjach jako dodatek do wielu dań np. do burgerów.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na chutney z czerwonej cebuli, zobaczysz jak szybko i w prosty sposób przygotujesz go w swoim domu.

Będziesz potrzebować tylko kilku czerwonych cebul, cukier najlepiej trzcinowy, ocet balsamiczny i wino. Nie ma większego znaczenia, jakie ono będzie, może być słodkie lub wytrawne.

Zaczynamy od obrania cebuli, następnie pokrój ją w pióra lub na ósemki, wrzuć do garnka lub na patelnie i chwile podsmażaj.

Dodaj około ½ szklanki wody i duś. W tym momencie ważne jest, aby cebula maksymalnie zmiękła. Później dodaj cukier i wino, podgrzewaj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Na samym końcu dodaj ocet i podgrzewaj jeszcze chwilę. Po 10 minutach powstanie pyszny sos z czerwonej cebuli. Możesz podawać go bezpośrednio do potrawy lub zrobić zapasy. Wystarczy, że przełożysz ciepły chutney do wcześniej wyparzonego słoiczka i będziesz przechowywać w lodówce. Tak przygotowany mus możesz dodawać do dań obiadowych na ciepło lub na zimno.

Warto spożywać cebulę i przetwory z niej, ponieważ ma niezwykłe właściwości lecznicze, a to wszystko dzięki swoim składnikom odżywczym. Cebula to bogactwo witamin z grupy B, C, K, E, A, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Błonnik działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.

Dodatkowo warto pamiętać, że cebula ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

Dlatego warto spożywać ją przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Spożywanie cebuli może, także pozytywnie wpłynąć na łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Nie bez powodu nasze mamy, w każdą zimę robiły domowy syrop z cebuli, aby zadbać o naszą odporność. W porównaniu do niego smak chutney z czerwonej cebuli jest bardzo dobry, konsystencja delikatna i kremowa.

Skoro już wiesz jak zrobić chutney z czerwonej cebuli, zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu.

Wartości odżywcze chutney z czerwonej cebuli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
73.54 kcal
73.54 kcal
Białko
0.56 g
0.56 g

Węglowodany w chutney z czerwonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
13.85 g
13.85 g
Węglowodany przyswajalne
12.85 g
12.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.00 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.00 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chutney z czerwonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
2.93 mg
2.93 mg

Składniki mineralne w przepisie na chutney z czerwonej cebuli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.86 mg
4.86 mg
Wapń
18.20 mg
18.20 mg
Żelazo
0.14 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chutney z czerwonej cebuli 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chutney z czerwonej cebuli

Lista alergenów dla chutney z czerwonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Cena przygotowania chutney z czerwonej cebuli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
250 g
3 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 250 g
Wino czerwone słodkie
50 ml
1 kieliszek
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 ml
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Ocet balsamiczny
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na chutney z czerwonej cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób