Chutney z czerwonej cebuli

Opublikowano: 19.12.2021 r., 22:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
chutney z czerwonej cebuli
Chutney z czerwonej cebuli
Delikatny mus z czerwonej cebuli to idealny dodatek do wielu dań np. do burgerów. Poznaj mój przepis i przygotuj swój chutney z czerwonej cebuli.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 40 min
73 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Cebula czerwona 3 sztuki (250 g)
  • Wino czerwone słodkie 1 kieliszek (50 ml)
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki (20 g)
  • Ocet balsamiczny 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na chutney z czerwonej cebuli krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w pióra.

Wrzuć pokrojoną cebulę na patelnię i podgrzewaj krótko.

Dodaj 1/2 szklanki wody i duś do momentu, aż cebula będzie miękka.

Dodaj cukier i wino, podgrzewaj aby wino wyparowało.

Na końcu dodaj ocet, wymieszaj dokładnie, duś 10 minut i przestań ogrzewać.

Przełóż cebulowy mus do słoiczka.

Jak oceniasz przepis na chutney z czerwonej cebuli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli to nic innego jak delikatna i kremowa konfitura cebulowa.

Można się z nią spotkać bardzo często w restauracjach jako dodatek do wielu dań np. do burgerów.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na chutney z czerwonej cebuli, zobaczysz jak szybko i w prosty sposób przygotujesz go w swoim domu.

Będziesz potrzebować tylko kilku czerwonych cebul, cukier najlepiej trzcinowy, ocet balsamiczny i wino. Nie ma większego znaczenia, jakie ono będzie, może być słodkie lub wytrawne.

Zaczynamy od obrania cebuli, następnie pokrój ją w pióra lub na ósemki, wrzuć do garnka lub na patelnie i chwile podsmażaj.

Dodaj około ½ szklanki wody i duś. W tym momencie ważne jest, aby cebula maksymalnie zmiękła. Później dodaj cukier i wino, podgrzewaj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Na samym końcu dodaj ocet i podgrzewaj jeszcze chwilę. Po 10 minutach powstanie pyszny sos z czerwonej cebuli. Możesz podawać go bezpośrednio do potrawy lub zrobić zapasy. Wystarczy, że przełożysz ciepły chutney do wcześniej wyparzonego słoiczka i będziesz przechowywać w lodówce. Tak przygotowany mus możesz dodawać do dań obiadowych na ciepło lub na zimno.

Warto spożywać cebulę i przetwory z niej, ponieważ ma niezwykłe właściwości lecznicze, a to wszystko dzięki swoim składnikom odżywczym. Cebula to bogactwo witamin z grupy B, C, K, E, A, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Błonnik działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.

Dodatkowo warto pamiętać, że cebula ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

Dlatego warto spożywać ją przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Spożywanie cebuli może, także pozytywnie wpłynąć na łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Nie bez powodu nasze mamy, w każdą zimę robiły domowy syrop z cebuli, aby zadbać o naszą odporność. W porównaniu do niego smak chutney z czerwonej cebuli jest bardzo dobry, konsystencja delikatna i kremowa.

Skoro już wiesz jak zrobić chutney z czerwonej cebuli, zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu.

Alergeny w chutney z czerwonej cebuli

Lista alergenów dla chutney z czerwonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Wartości odżywcze chutney z czerwonej cebuli

na 100g gotowej potrawy

Taki sam delikatny mus możesz przygotować z białej cebuli, oby dwie są źródłem witamin i mają działanie przeciwwirusowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
73.54
73.54
Białko (g)
0.56
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
13.85
13.85
Węglowodany przyswajalne (g)
12.85
12.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
2.93
2.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
4.86
4.86
Wapń (mg)
18.20
18.20
Żelazo (mg)
0.14
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny chutney z czerwonej cebuli 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chutney z czerwonej cebuli

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
250 g
3 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 250 g
Wino czerwone słodkie
50 ml
1 kieliszek
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 ml
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Ocet balsamiczny
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
34.00