Przepis na chutney z jabłek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój w mniejsze kawałki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj jabłka, cukier i wlej wodę.

Duś pod przykryciem przez 30 minut.

Wlej ocet jabłkowy, dodaj cynamon i duś jeszcze 10 minut.

Sos przełóż do słoiczka.

Często zadawane pytania

Chutney z jabłek podane w małym metalowym rondelku.
Chutney z jabłek
Koszt przygotowania dania
3.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
135 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
51

Chutney z jabłek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chutney z jabłek

Chutney z jabłek to bardzo dobry pomysł na słodki sos z jabłek. Prosty przepis wykorzystać można jako dodatek do pieczonych mięs, a także ziemniaczanych zapiekanek. Przepis na chutney z jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze; jabłka, cebula, cukier, cynamon, woda, olej rzepakowy, ocet jabłkowy.

Jak zrobić chutney z jabłek? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w mniejsze kawałki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj jabłka, cukier i wlej wodę. Duś pod przykryciem przez 30 minut. Wlej ocet jabłkowy, dodaj cynamon i duś jeszcze 10 minut. Sos przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Cebula jest znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszny sos z jabłek podać można do pieczonych mięs oraz dań wegetariańskich. Domowy sos dodać można także do deserów, co nieco przełamie ich słodki smak. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze chutney z jabłek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
117.74 kcal
135.40 kcal
Białko
0.46 g
0.53 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w chutney z jabłek

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
19.38 g
22.28 g
Węglowodany przyswajalne
17.47 g
20.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.90 g
2.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
4.49 g
5.17 g
Tłuszcze nasycone
0.44 g
0.51 g
Tłuszcze nienasycone
4.05 g
4.66 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chutney z jabłek

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
1.83 µg (mcg)
2.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.78 µg (mcg)
7.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
15.48 µg (mcg)
17.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chutney z jabłek

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
2.35 mg
2.70 mg
Potas
99.13 mg
114.00 mg
Wapń
9.74 mg
11.20 mg
Fosfor
13.65 mg
15.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.65 mg
6.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.14 mg
0.16 mg
Cynk
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chutney z jabłek 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chutney z jabłek

Lista alergenów dla chutney z jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chutney z jabłek

Cena przygotowania chutney z jabłek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
700 g
3 średnie sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
14.50
Jak oceniasz przepis na chutney z jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób