Przepis na chutney z pomidorów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka ostra, cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Pomidory pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon.

Duś na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj.

Sos przełóż do słoika.

Chutney z pomidorów podane w słoiczku.
Chutney z pomidorów
Koszt przygotowania dania
10.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
108 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Chutney z pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów to bardzo dobry pomysł na pyszny sos na bazie pomidorów i cebuli. Słodki sos z pomidorów ma niewiele wspólnego ze znanym nam sosem pomidorowym. Konfitura z pomidorów doskonale sprawdzi się do zapiekanek warzywnym oraz pieczonego mięsa czy pizzy. Przepis na chutney z pomidorów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pomidory, cebula, cukier, cynamon, olej rzepakowy, papryka ostra.

Jak zrobić chutney z pomidorów? Pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj. Sos przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory są niskokaloryczne i doskonale sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Pomidory można dodawać do potraw słodkich i słonych. Cynamon jest przyprawą korzeniową, która ma silne właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające. Cebula warzywem zawierającym dużą ilość kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszny domowy sos z pomidorów z dodatkiem cebuli doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw na słodko i słono. Pomidorowy sos można delikatnie zagęścić, dodają do niego odrobinę mąki ziemniaczanej. Prosty przepis na sos można przygotować także podczas kolacji lub imprezy ze znajomymi.

Wartości odżywcze chutney z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
94.00 kcal
108.10 kcal
Białko
0.82 g
0.95 g

Węglowodany w chutney z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
13.47 g
15.48 g
Węglowodany przyswajalne
12.29 g
14.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
1.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
4.52 g
5.20 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
0.47 g
Tłuszcze nienasycone
4.12 g
4.74 g
Tłuszcze jednonasycone
2.89 g
3.32 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.23 g
1.41 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chutney z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
25.57 µg (mcg)
29.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.27 mg
11.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.09 µg (mcg)
16.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
273.57 µg (mcg)
314.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chutney z pomidorów

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
4.17 mg
4.80 mg
Potas
182.52 mg
209.90 mg
Wapń
12.17 mg
14.00 mg
Fosfor
22.17 mg
25.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.30 mg
10.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
0.26 mg
Cynk
0.15 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chutney z pomidorów 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chutney z pomidorów

Lista alergenów dla chutney z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chutney z pomidorów

Cena przygotowania chutney z pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
700 g
3 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.33
Za 700 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 płaskich łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na chutney z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób