Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka ostra, cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na chutney z pomidorów krok po kroku

Pomidory pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon.

Duś na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj.

Sos przełóż do słoika.

Chutney z pomidorów podane w słoiczku.
Często zadawane pytania
Chutney z pomidorów - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - chutney z pomidorów

W skrócie
Kalorii w porcji
108 kcal
Wielkość
jednej porcji
115 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze chutney z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Chutney z pomidorów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pomidorowy sos jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Sos jest bogaty także w przeciwutleniacze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
94.00
108.10
Białko (g)
0.82
0.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
13.47
15.48
Węglowodany przyswajalne (g)
12.29
14.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
4.52
5.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.12
4.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.89
3.32
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
1.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
25.57
29.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.27
11.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.09
16.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
273.57
314.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
4.17
4.80
Potas (mg)
182.52
209.90
Wapń (mg)
12.17
14.00
Fosfor (mg)
22.17
25.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.30
10.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.22
0.26
Cynk (mg)
0.15
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chutney z pomidorów 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chutney z pomidorów

Lista alergenów dla chutney z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chutney z pomidorów

Więcej informacji na temat chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów to bardzo dobry pomysł na pyszny sos na bazie pomidorów i cebuli. Słodki sos z pomidorów ma niewiele wspólnego ze znanym nam sosem pomidorowym. Konfitura z pomidorów doskonale sprawdzi się do zapiekanek warzywnym oraz pieczonego mięsa czy pizzy. Przepis na chutney z pomidorów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: pomidory, cebula, cukier, cynamon, olej rzepakowy, papryka ostra.

Jak zrobić chutney z pomidorów? Pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do garnka pomidory, cukier i cynamon. Duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj paprykę ostrą i wymieszaj. Sos przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory są niskokaloryczne i doskonale sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Pomidory można dodawać do potraw słodkich i słonych. Cynamon jest przyprawą korzeniową, która ma silne właściwości bakteriobójcze i rozgrzewające. Cebula warzywem zawierającym dużą ilość kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszny domowy sos z pomidorów z dodatkiem cebuli doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw na słodko i słono. Pomidorowy sos można delikatnie zagęścić, dodają do niego odrobinę mąki ziemniaczanej. Prosty przepis na sos można przygotować także podczas kolacji lub imprezy ze znajomymi.

Szacunkowy koszt przygotowania chutney z pomidorów

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
700 g
3 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.33
Za 700 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 płaskich łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
22.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na chutney z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób