Chutney z rabarbaru

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chutney z rabarbaru podany w słoiczku.
Chutney z rabarbaru
Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i niezwykle słodko - kwaśna.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 40 min
447 kcal
Kcal w porcji
358 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Imbir korzeń (50 g)
  • Ocet winny (300 ml)
  • Jabłko (500 g)
  • Daktyle (200 g)
  • Suszona żurawina (200 g)
  • Cukier (400 g)
  • Rabarbar (700 g)
  • Cebula (500 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, słoiki

Przepis na chutney z rabarbaru krok po kroku

W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim posiekaną cebulę wraz z imbirem i octem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj starte jabłka, pokrojone suszone owoce, cukier i przyprawy. Duś bez przykrycia przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną.

Dodaj rabarbar i gotuj bez przykrycia, aż chutney będzie gęsty i gęsty, około 15-20 minut.

Pozostaw sos na około 10-15 minut, następnie przełóż łyżką do ciepłych, czystych słoików i odstaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na chutney z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat chutneyu z rabarbaru

Chutney z rabarbaru to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i niezwykle słodko - kwaśna. To dobra opcja dla każdego miłośnika interesujących dodatków.

Przepis na chutney z rabarbaru jest świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha ciekawe przepisy. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekt zachwyca. Ten sos wspaniale sprawdzi się, zwłaszcza wioną i latem, kiedy to można z łatwością dostać świeży rabarbar. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, poza garnkiem z grubym dnem. Dlaczego grubym? By sos do niego nie przywierał. Tak jak w przypadku innych sosów, tak samo tu najważniejsze jest odpowiednie duszenie. Jednak zwykle zabiera ono dość sporo czasu. Dlatego przydaje się właśnie dobry garnek lub patelnia, które wyjdą z tego bez szwanku.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować chutney z rabarbaru, który jest smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Choć stworzenie całości nie zabiera zbyt dużo czasu, to naprawdę prezentuje się wspaniale. To dlatego, że rabarbar schowany jest pod dużą, białą bezą, która tworzy naprawdę fantastyczną chmurkę. Głównym składnikiem jest niewątpliwe rabarbar. To warzywo, które pojawia się w diecie niezbyt często. Głównie ze względu na krótki sezon, ale także ze względu na specyficzny, bardzo kwaśny smak. Jego wkomponowanie do diety jest więc nieco problematyczne. Jednak z tym przepisem całość jest naprawdę łatwa. To również naprawdę ciekawe warzywo, które wspaniale podkręca smak wielu potraw. Jest on doskonałym źródłem witamin A, E i C. Dostarcza też sporo potasu, który jest niezwykle istotny w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. A wszystkie te korzyści można uzyskać, włączając go do swojej codziennej diety.

Ten domowy sos wspaniale sprawdzi się zwłaszcza do mięs, jednak nie tylko. To również idealny dodatek do kanapek. Ten prosty pomysł na domowy słodki sos z rabarbaru będzie doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia tego ciekawego warzywa. W dodatku wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym sklepie.

Alergeny w chutneyu z rabarbaru

Lista alergenów dla chutneyu z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze chutneyu z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

Ten dodatek zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kcal)
124.96
447.34
Białko (g)
0.63
2.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany (g)
30.44
108.98
Węglowodany przyswajalne (g)
28.41
101.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
7.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz (g)
0.82
2.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
2.02
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A (µg (mcg))
2.37
8.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: daktyle, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.35
11.98
Brak danych dla: jabłko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko, daktyle.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: daktyle, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: daktyle, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.79
24.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
27.54
98.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód (mg)
3.33
11.93
Potas (mg)
180.47
646.09
Wapń (mg)
32.32
115.71
Fosfor (mg)
16.54
59.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.87
38.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.86
Cynk (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chutneyu z rabarbaru 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chutneyu z rabarbaru

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Ocet winny
300 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 ml
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Daktyle
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Suszona żurawina
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Rabarbar
700 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 700 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
54.50