Chutney

chutney

Chutney to bardzo gęsty sos, z którego korzysta się przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Sos ten robi się głównie z warzyw i owoców, a także charakterystycznych dodatków – octu, musztardy, cebuli, czosnku i rodzynek. Można wykorzystywać sos zarówno w przypadku dań z mięsem, jak i potraw wegańskich lub wegetariańskich. Chutney przyrządza się najczęściej w wersji łagodnej, słodkiej i pikantnej. Mieszkańcy Indii przygotowują sos ze świeżych, sezonowych składników, natomiast my możemy zakupić go w gotowej wersji – najczęściej w słoiczku w większym sklepie spożywczym.

Chutney - polecane przepisy

Chutney - pozostałe przepisy

Chutney – przepisy na wyjątkowy sos pochodzący z kuchni indyjskiej

Chutney to pyszny i gęsty sos indyjski, który stanowi podstawę wielu dań w Indiach. Jego skład to głównie owoce i warzywa, a także bardzo aromatyczne przyprawy. Receptura na indyjskie chutney znana jest każdej gospodyni na Wschodzie – zwłaszcza w Indiach, Pakistanie czy Bangladeszu. W Polsce przepis na sos dopiero od niedawna cieszy się popularnością. Chętnie przyrządzamy z nim zarówno dania mięsne, jak i potrawy wegetariańskie oraz wegańskie. Do czego jeszcze wykorzystać można sos? Z czego składa się tradycyjny chutney? Sprawdź najważniejsze informacje na temat tego smacznego sosu, którym ostatnio zachwycają się nasi rodacy.

Przepis na indyjski sos chutney – sprawdź, jak zrobić gęsty sos do mięsa

Z czego zrobić sos chutney? Najważniejsze informacje o indyjskim sosie

Sos chutney uchodzi ostatnio za jeden z najbardziej popularnych w naszym kraju. Spożywa się go tak często, jak dip czosnkowy albo serowy, wykorzystując chutney do wielu różnorodnych dań oraz przekąsek. Jako że ma uniwersalne zastosowanie i naprawdę świetnie smakuje, indyjski sos chutney skradł serca nie tylko Polaków, ale ludzi w całej Europie. Nie da się zaprzeczyć – to niezwykle aromatyczny i bardzo charakterystyczny sos. Niektórzy nazywają go również „czatni” albo „czatnej”. Nazwa sosu pochodzi z języka hindi, w tłumaczeniu na język polski oznaczając dosłownie „miażdżenie”. Z nazwą wiele wspólnego ma sposób przyrządzania sosu. Prastara hinduska receptura mówi bowiem o tym, że sos chutney powinno się robić ze składników, które należy zmiażdżyć za pomocą kamiennego moździerzu – kolejno, jeden po drugim.

Sos tworzą głównie warzywa i owoce, jednak jego skład to również aromatyczne przyprawy. Spośród warzyw najczęściej dodaje się do sosu cebulę, seler naciowy i pomidory. Jeśli chodzi zaś o owoce, zwykle używa się do sosu śliwek, rodzynek, mango, jabłek lub brzoskwini. Najczęściej uciera się je z winnym octem jabłkowym (ewentualnie słodowym), a także mnóstwem przypraw – czosnkiem, kolendrą, cynamonem, miętą, imbirem, kozieradką, kminem rzymskim, chili, ostrą lub słodką papryką i przyprawą garam masala. W czym konkretnie tkwi sekret smaku i aromatu sosu? Otóż w jego długim duszeniu na niewielkim ogniu. Chutney, aby był perfekcyjny, powinien osiągnąć konsystencję jednolitą, gładką i przede wszystkim gęstą.

Do czego serwować sos chutney? Czy można go kupić w Polsce?

Sos chutney podawać można do wielu potraw – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich lub rybnych. Jako że jest to sos bardzo uniwersalny w smaku, który można dopasować pod dowolne dania, serwować można go do większości posiłków. Świetnie komponuje się również z wędliną i serem na kanapkach. Doskonale podkreślić potrafi także dania z ryżem albo makaronem, dodając im aromatu i niezwykłego smaku. Chutney może być sosem zarówno łagodnym, wytrawnym i ostrym, jak i słodkim. Można wykorzystać go na wiele różnych sposobów, w zasadzie bez większych ograniczeń. Chutney zrobić można w wersji czosnkowej, kokosowej, pomidorowej, a nawet z mango. Co ciekawe, sos można uczynić również… glazurą do mięsa! W takiej postaci nada każdemu mięsnemu kawałkowi niesamowitego smaku i jednocześnie kruchości. Chutney sprawdzi się też jako dip do przekąsek z grilla lub potraw gotowanych na parze.

W Polsce możemy przygotować indyjski sos chutney samodzielnie, jednak nie każdy z nas ma dostęp do niektórych składników. Właśnie dlatego producenci postanowili zapewnić konsumentom możliwość kupna… gotowego chutney! W sklepach spożywczych sos ten znaleźć można w kilku różnych wersjach, np. mango w połączeniu z chili lub śliwka z pieprzem. Markety spożywcze to miejsca, gdzie kupić można również glazurę na bazie sosów chutney – to idealne rozwiązanie dla każdego, kto szuka nietypowych smaków lub po prostu chce zaskoczyć nową potrawą swoich bliskich. Bez cienia wątpliwości, indyjski sos chutney jest dziś jednym z najciekawszych dodatków płynnych do potraw wegetariańskich, rybnych i mięsnych. Dzięki swojej uniwersalności i wszechstronności można serwować go niemal z dowolnym posiłkiem, niezależnie od jego rodzaju. Nic dziwnego więc, że Polacy zakochali się w chutney!

Receptura na pyszny sos chutney – jak zrobić go w wersji hinduskiej?

Czy wiedziałeś, że Polsce też mamy swój sos chutney?

Niewiele osób ma pojęcie, że w naszym kraju jest odpowiednik indyjskiego chutney. Mimo że dopiero od niedawna zachwycamy się sosem z Indii, w Polsce już od XVII wieku istnieje bardzo podobny dip. Określa się go mianowicie jako gąszcz – gęsty sos na bazie owoców i warzyw. W gąszczu podobnie jak w sosie chutney chodzi przede wszystkim o różnorodność składników w sosie. Staropolski sos o nazwie gąszcz powinien być również jak najbardziej gęsty. Im więcej wrzuci się do niego składników, tym lepszy będzie – zupełnie tak samo, jak w przypadku chutney.

Z czym robi się polski gąszcz, przypominający chutney? Naszą polską wersję przygotowuje się głównie z jabłkiem, przetartą bułką pszenną i cebulą. Gąszcz doprawić można kardamonem, szafranem oraz imbirem. Polski sos powinno się posłodzić cukrem z cynamonem. Kiedy podawać gąszcz? Najlepiej dopiero na drugi dzień po przygotowaniu, gdyż przyprawy zdążą się wówczas w nim dokładnie wymieszać. Aromatyczny i smaczny sos przygotować można również na bazie śliwek, pomidorów, mirabelek lub czerwonej cebuli. Szkoda, że tak mało osób ma pojęcie o naszym rodzimym odpowiedniku indyjskiego chutney. Warto regularnie go przyrządzać, gdyż równie doskonale, jak chutney podkreśla on smak praktycznie każdej potrawy.

Przepis na chutney z czerwonej cebuli – sprawdź, jak krok po kroku zrobić indyjski sos

Chutney na bazie czerwonej cebuli to znakomity sos, który w zasadzie spokojnie nazwać można też musem – głównie ze względu na jego charakterystyczną konsystencję. Chutney jest dodatkiem do wielu potraw, będący bardzo prostym w przygotowaniu. Spokojnie poradzi z nim sobie nawet największy amator w kuchni! Aby przygotować chutney z czerwonej cebuli, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: czerwoną cebulę, czerwone wino (słodkie), ocet balsamiczny i cukier trzcinowy. Najpierw obierz cebulę i obierz ją w piórka. Następnie wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i podgrzej. Dodaj wodę na patelnię i podduś cebulę – musi zrobić się miękka. Później dodaj wino z cukrem i podgrzewaj składniki, aż wino wyparuje. Pod koniec dodaj ocet balsamiczny i wymieszaj całość. Podduś wszystko, po czym odłóż do wystygnięcia. W ten sposób przygotowany chutney możesz przełożyć do salaterki i od razu zjeść. Możesz go również zapasteryzować do słoika.

Chutney z czerwonej cebuli stanowi świetny dodatek do obiadu. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu sos, dlatego nawet największy amator gotowania nie powinien mieć większych problemów z jego przyrządzeniem. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby utworzyć pyszny i niezwykle aromatyczny chutney. Przyrządzony sos można dodawać zarówno do ciepłych dań obiadowych, jak i na zimno do przekąsek (np. w formie kanapek albo nachosów). Dlaczego warto robić chutney z cebuli? Otóż ma on dzięki niej wiele cennych właściwości odżywczych, a także bogaty jest w witaminy A, B, C, E i K. Cebula nie dość, że świetnie smakuje w dipie, to w dodatku ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Chociażby z tego względu poleca się spożywać chutney z czerwonej cebuli do różnych dań przez cały rok, zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy spada nasza odporność.

Przepis na orzeźwiający, miętowy chutney – dowiedz się, jak go przyrządzić!

Chutney miętowy to jeden z ulubionych dodatków do dań mieszkańców Indii, ale też Bangladeszu i Pakistanu. Sos nie dość, że jest bardzo aromatyczny i orzeźwiający, to w dodatku doskonale pasuje do wielu potraw. Miętowy chutney znany jest na Wschodzie jako pudine ki chatni. Można zaserwować go zarówno do pieczonego lub grillowanego mięsa, jak i do sera lub warzyw. Cudownie podkreśla on smak ryżu lub tradycyjnych kanapek z szynką. Aby przyrządzić chutney miętowy, wystarczy przyszykować kilka składników: świeże liście mięty, pęczek kolendry, ząbek czosnku, papryczkę chili, średnią cebulę, imbir w proszku lub w niewielkim kawałku, sok z cebuli (lub z tamaryndowca), cukier i sól. Cukier zastąpić można ewentualnie miodem.

W jaki sposób zrobić chutney miętowy? W zasadzie nie ma w przepisie zbyt wielkiej filozofii – wystarczy bowiem wszystkie wyżej wymienione składniki zmiksować w robocie kuchennym albo w blenderze. Masa sosu chutney musi być gładka i jednolita. Gdy nie będzie chciała taka wyjść, podczas mieszania należy dodawać wodę w niewielkiej ilości. Zamiast wody, używać można też delikatnego jogurtu naturalnego – wówczas sos stanie się bardziej kremowy. Miętowy chutney można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 4 dni. Należy też pamiętać, aby przed spożyciem schłodzić go w lodówce. Dzięki temu składniki przegryzą się ze sobą, a miętowy sos nabierze jeszcze bardziej orzeźwiającego smaku.

W miętowym chutney mięta i kolendra to podstawa. Nie dość, że połączenie smakuje wybornie, to w dodatku rośliny wykazują działanie orzeźwiające i chłodzące. Mięta poza tym świetnie  wpływa na regulację procesów trawiennych w żołądku, a także pomaga na zaparcia i wzdęcia. Łatwiej więc się z miętą… odchudzać! Świeże liście kolendry cenione są za bogactwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich m.in. witaminę A i C, a także potas, cynk, żelazo i magnez. Poza tym kolendra działa detoksykacyjnie, bakteriobójczo i przeciwbólowo na organizm.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto