Przepis na wieprzowinę z mango krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża

Umyte mięso pokrój na niezbyt duże paski. Posyp je pieprzem i solą.

Pokrój paprykę w paski, a cebulę w ćwierć plastry.

Mango pokrój w paski.

Z obranej marchewki zrób cieniutkie słupki.

Obierz ząbek czosnku i niewielki kawałek imbiru. Przeciśnij czosnek przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Pokrój też papryczkę chilli.

20 g octu ryżowego, 40 g sosu sojowego, 10 g erytrytolu, 10 g oleju oraz 2 łyżki wody wymieszaj.

Na dużej patelni umieść resztę oleju. Wyłóż cebulę, marchewkę, paprykę imbir, czosnek i papryczkę. Smaż do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia.

Zdejmij warzywa z patelni.

Na tej samej patelni smaż mięso kilka minut, aż zmieni kolor.

Dodaj warzywa i duś do miękkości wszystkich składników (około 25 minut). W razie potrzeby dodaj wodę.

Do miękkiego mięsa i warzyw wlej sos oraz dodaj mango.

Gotuj, by sos gęstniał.

Podawaj wieprzowinę z mango z ryżem.

Wieprzowina z mango
Wieprzowina z mango
Koszt przygotowania dania
19.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
215 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Wieprzowina z mango - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wieprzowinie z mango

Jeżeli potrzebujesz pomysłów na dobrą potrawę z kuchni chińskiej, wypróbuj wieprzowinę z mango. Jest smaczna, łatwa i idealnie nadaje się na obiad. Wieprzowina z mango to bardzo prosty przepis na orientalną potrawę. Przepis na wieprzowinę z mango będzie pasował szczególnie tym, którzy przepadają za potrawami słodko-słonymi, a do tego pikantnymi. Jest to dobry i pyszny pomysł na coś zdrowego, ale za razem prostego. Sprawdź jak zrobić wieprzowinę z mango w stylu chińskim. Podawaj na gorąco z ryżem (najlepiej brązowym).

Wieprzowina z mango to pyszna i łatwa potrawa kuchni chińskiej. Jest to mięso w sosie słodko-słono-pikantnym z mnóstwem warzyw. Przepis na wieprzowinę z mango robi się z polędwiczki wieprzowej, ale inny rodzaj wieprzowiny to także będzie dobra opcja. Polędwiczka jest smaczna, delikatna i bogata w białko. Ma nie za dużą ilość tłuszczu. Podobny będzie też schab. Równie fajnym mięsem, chociaż bardziej tłustym, jest karkówka oraz łopatka. Wybierz taki rodzaj wieprzowiny, który Tobie odpowiada najbardziej. Jak zrobisz wieprzowinę z mango otrzymasz coś bardzo smacznego. To dobry i łatwy pomysł na potrawę inną niż klasyczne, polskie obiady. Ten prosty przepis na mięso wieprzowe może zrobić każdy.

Pyszna wieprzowina z mango jest prostym przepisem. Jest dobrą inspiracją na obiady w gronie rodziny i znajomych. Jak zrobić wieprzowinę z mango? Cała potrawa będzie przygotowywana w dużej patelni. Do przepisu na wieprzowinę z mango dobrze jest użyć polędwiczkę wieprzową albo schab. Umyte mięso pokrój w paseczki. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój warzywa, mango, imbir, papryczkę i czosnek. Jeżeli nie przepadasz za bardzo pikantnymi potrawami, nie musisz dodawać papryczki chilli. Zawsze można też użyć przyprawy w proszku, gdy nie posiadasz świeżego chilli. Nie zapominaj, by uważać z ilością dodawanego chilli. Jeżeli dodasz za dużo, potrawa może być zbyt ostra. Zrób sos z octu ryżowego, sosu sojowego, erytrytolu, oleju, wody. Pamiętaj, że jeżeli nie używasz zamienników cukru, można dodać zwykły cukier. Inny zamiennik będzie też dobry, na przykład ksylitol, syrop klonowy lub z agawy. Podsmaż warzywa na oleju. Gdy zmiękną, odłóż je na talerz i obsmaż przez kilka minut mięso. Ma ono zmienić swoją barwę. Wtedy dodaj warzywa i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Możesz podczas duszenia dodawać wodę, by danie się nie przypaliło. Po ugotowaniu mięsa i warzyw wlej sos i dorzuć mango. Pozostało podgotować całość do zgęstnienia sosu. Dobra potrawa na obiad gotowa. DO tego najlepiej pasuje ryż. By było jak najbardziej odżywczo, warto użyć ryżu brązowego.

Wartości odżywcze wieprzowiny z mango

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
100.38 kcal
215.82 kcal
Białko
7.76 g
16.69 g

Węglowodany w wieprzowinie z mango

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
6.56 g
14.10 g
Węglowodany przyswajalne
5.35 g
11.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
2.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
4.89 g
10.52 g
Tłuszcze nasycone
0.89 g
1.91 g
Tłuszcze nienasycone
4.01 g
8.61 g
Tłuszcze jednonasycone
2.81 g
6.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
2.56 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Cholesterol
22.67 mg
48.75 mg

Witaminy w przepisie na wieprzowinę z mango

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A
125.50 µg (mcg)
269.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
30.73 mg
66.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.74 mg
5.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.69 µg (mcg)
46.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1280.36 µg (mcg)
2752.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę z mango

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
26.71 mg
57.43 mg
Potas
260.98 mg
561.10 mg
Wapń
11.92 mg
25.62 mg
Fosfor
99.29 mg
213.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.12 mg
34.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.08 mg
Cynk
0.76 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny z mango 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wieprzowinie z mango

Lista alergenów dla wieprzowiny z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania wieprzowiny z mango

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Mango
200 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na wieprzowinę z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób