Wieprzowina z mango

Opublikowano: 10.12.2021 r., 13:34 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowina z mango
Wieprzowina z mango
Jeżeli potrzebujesz pomysłów na dobrą potrawę z kuchni chińskiej wypróbuj wieprzowinę z mango. Jest smaczna, łatwa i idealnie nadaje się na obiad.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
215 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (300 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Mango 1 sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na wieprzowinę z mango krok po kroku

Umyte mięso pokrój na niezbyt duże paski. Posyp je pieprzem i solą.

Pokrój paprykę w paski, a cebulę w ćwierć plastry.

Mango pokrój w paski.

Z obranej marchewki zrób cieniutkie słupki.

Obierz ząbek czosnku i niewielki kawałek imbiru. Przeciśnij czosnek przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce. Pokrój też papryczkę chilli.

20 g octu ryżowego, 40 g sosu sojowego, 10 g erytrytolu, 10 g oleju oraz 2 łyżki wody wymieszaj.

Na dużej patelni umieść resztę oleju. Wyłóż cebulę, marchewkę, paprykę imbir, czosnek i papryczkę. Smaż do lekkiego zarumienienia i zmięknięcia.

Zdejmij warzywa z patelni.

Na tej samej patelni smaż mięso kilka minut, aż zmieni kolor.

Dodaj warzywa i duś do miękkości wszystkich składników (około 25 minut). W razie potrzeby dodaj wodę.

Do miękkiego mięsa i warzyw wlej sos oraz dodaj mango.

Gotuj, by sos gęstniał.

Podawaj wieprzowinę z mango z ryżem.

Jak oceniasz przepis na wieprzowinę z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat wieprzowiny z mango

Jeżeli potrzebujesz pomysłów na dobrą potrawę z kuchni chińskiej, wypróbuj wieprzowinę z mango. Jest smaczna, łatwa i idealnie nadaje się na obiad. Wieprzowina z mango to bardzo prosty przepis na orientalną potrawę. Przepis na wieprzowinę z mango będzie pasował szczególnie tym, którzy przepadają za potrawami słodko-słonymi, a do tego pikantnymi. Jest to dobry i pyszny pomysł na coś zdrowego, ale za razem prostego. Sprawdź jak zrobić wieprzowinę z mango w stylu chińskim. Podawaj na gorąco z ryżem (najlepiej brązowym).

Wieprzowina z mango to pyszna i łatwa potrawa kuchni chińskiej. Jest to mięso w sosie słodko-słono-pikantnym z mnóstwem warzyw. Przepis na wieprzowinę z mango robi się z polędwiczki wieprzowej, ale inny rodzaj wieprzowiny to także będzie dobra opcja. Polędwiczka jest smaczna, delikatna i bogata w białko. Ma nie za dużą ilość tłuszczu. Podobny będzie też schab. Równie fajnym mięsem, chociaż bardziej tłustym, jest karkówka oraz łopatka. Wybierz taki rodzaj wieprzowiny, który Tobie odpowiada najbardziej. Jak zrobisz wieprzowinę z mango otrzymasz coś bardzo smacznego. To dobry i łatwy pomysł na potrawę inną niż klasyczne, polskie obiady. Ten prosty przepis na mięso wieprzowe może zrobić każdy.

Pyszna wieprzowina z mango jest prostym przepisem. Jest dobrą inspiracją na obiady w gronie rodziny i znajomych. Jak zrobić wieprzowinę z mango? Cała potrawa będzie przygotowywana w dużej patelni. Do przepisu na wieprzowinę z mango dobrze jest użyć polędwiczkę wieprzową albo schab. Umyte mięso pokrój w paseczki. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój warzywa, mango, imbir, papryczkę i czosnek. Jeżeli nie przepadasz za bardzo pikantnymi potrawami, nie musisz dodawać papryczki chilli. Zawsze można też użyć przyprawy w proszku, gdy nie posiadasz świeżego chilli. Nie zapominaj, by uważać z ilością dodawanego chilli. Jeżeli dodasz za dużo, potrawa może być zbyt ostra. Zrób sos z octu ryżowego, sosu sojowego, erytrytolu, oleju, wody. Pamiętaj, że jeżeli nie używasz zamienników cukru, można dodać zwykły cukier. Inny zamiennik będzie też dobry, na przykład ksylitol, syrop klonowy lub z agawy. Podsmaż warzywa na oleju. Gdy zmiękną, odłóż je na talerz i obsmaż przez kilka minut mięso. Ma ono zmienić swoją barwę. Wtedy dodaj warzywa i gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Możesz podczas duszenia dodawać wodę, by danie się nie przypaliło. Po ugotowaniu mięsa i warzyw wlej sos i dorzuć mango. Pozostało podgotować całość do zgęstnienia sosu. Dobra potrawa na obiad gotowa. DO tego najlepiej pasuje ryż. By było jak najbardziej odżywczo, warto użyć ryżu brązowego.

Alergeny w wieprzowinie z mango

Lista alergenów dla wieprzowiny z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wieprzowiny z mango

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy przepis na wieprzowinę po chińsku z mango. Zawiera sporą ilość białka. Z powodzeniem może być podawany na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
100.38
215.82
Białko (g)
7.76
16.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
6.56
14.10
Węglowodany przyswajalne (g)
5.35
11.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
2.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
4.89
10.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
8.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
6.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.56
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Cholesterol (mg)
22.67
48.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
125.50
269.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.73
66.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.23
Witamina E (mg)
0.41
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.74
5.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.69
46.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1280.36
2752.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
26.71
57.43
Potas (mg)
260.98
561.10
Wapń (mg)
11.92
25.62
Fosfor (mg)
99.29
213.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.12
34.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.08
Cynk (mg)
0.76
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny z mango 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wieprzowiny z mango

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Mango
200 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
44.00