Mandarynki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mandarynkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Mandarynki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze mandarynek - tabela

Energia i białka

mandarynkaMandarynki w syropieKlementynki
na 100 gna 100 mlna 100 g
Białko0.81 g0.62 g0.85 g
Fenyloalanina0.02 mg0.02 mgb/d

Węglowodany w mandarynkach

mandarynkaMandarynki w syropieKlementynki
na 100 gna 100 mlna 100 g
Węglowodany13.30 g9.57 g12.00 g
Węglowodany przyswajalne11.50 g8.87 g10.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)1.80 g0.70 g1.70 g
Sacharoza (cukier)6.05 gb/d5.96 g
Glukoza2.13 gb/d1.59 g
Fruktoza2.40 gb/d1.64 g
Skrobia0.00 gb/d0.00 g
Laktoza0.00 gb/d0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

mandarynkaMandarynki w syropieKlementynki
na 100 gna 100 mlna 100 g
Tłuszcz0.31 g0.03 g0.15 g
Tłuszcze nasycone0.18 g0.01 g0.15 g
Tłuszcze nienasycone0.13 g0.02 gb/d
Tłuszcze jednonasycone0.06 g0.01 gb/d
Tłuszcze wielonasycone0.07 g0.01 gb/d
Tłuszcze trans0.00 g0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mgb/d

Witaminy w przepisie na mandarynki

mandarynkaMandarynki w syropieKlementynki
na 100 gna 100 mlna 100 g
Witamina A34.00 µg (mcg)43.00 µg (mcg)b/d
Witamina B60.08 mg0.04 mg0.08 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d
Witamina C26.70 mg34.20 mg48.80 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E0.20 mg0.10 mg0.20 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d
Tiamina0.06 mg0.08 mg0.09 mg
Ryboflawina0.04 mg0.03 mg0.03 mg
Niacyna0.38 mg0.45 mg0.64 mg
Foliany16.00 µg (mcg)5.00 µg (mcg)24.00 µg (mcg)
Beta karoten155.00 µg (mcg)193.00 µg (mcg)b/d

Składniki mineralne w przepisie na mandarynki

mandarynkaMandarynki w syropieKlementynki
na 100 gna 100 mlna 100 g
Sód2.00 mg5.00 mgb/d
Potas166.00 mg133.00 mgb/d
Wapń37.00 mg11.00 mg30.00 mg
Fosfor20.00 mg10.00 mg21.00 mg
Magnez12.00 mg11.00 mg10.00 mg
Żelazo0.15 mg0.27 mg0.14 mg
Cynk0.07 mg0.51 mg0.06 mg
Miedź0.04 mg0.03 mg0.04 mg
Mangan0.04 mg0.03 mg0.02 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169105/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169106/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168195/nutrients

Alergie w mandarynkach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mandarynkami

Przepisy z mandarynkami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto