Mandarynki - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Owoce
Wartości odżywcze mandarynek - tabela
Energia i białka
mandarynka | Mandarynki w syropie | Klementynki | |
---|---|---|---|
na 100 g | na 100 ml | na 100 g | |
Białko | 0.81 g | 0.62 g | 0.85 g |
Fenyloalanina | 0.02 mg | 0.02 mg | b/d |
Węglowodany w mandarynkach
mandarynka | Mandarynki w syropie | Klementynki | |
---|---|---|---|
na 100 g | na 100 ml | na 100 g | |
Węglowodany | 13.30 g | 9.57 g | 12.00 g |
Węglowodany przyswajalne | 11.50 g | 8.87 g | 10.30 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 1.80 g | 0.70 g | 1.70 g |
Sacharoza (cukier) | 6.05 g | b/d | 5.96 g |
Glukoza | 2.13 g | b/d | 1.59 g |
Fruktoza | 2.40 g | b/d | 1.64 g |
Skrobia | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Laktoza | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Tłuszcze
mandarynka | Mandarynki w syropie | Klementynki | |
---|---|---|---|
na 100 g | na 100 ml | na 100 g | |
Tłuszcz | 0.31 g | 0.03 g | 0.15 g |
Tłuszcze nasycone | 0.18 g | 0.01 g | 0.15 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.13 g | 0.02 g | b/d |
Tłuszcze jednonasycone | 0.06 g | 0.01 g | b/d |
Tłuszcze wielonasycone | 0.07 g | 0.01 g | b/d |
Tłuszcze trans | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Cholesterol | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d |
Witaminy w przepisie na mandarynki
mandarynka | Mandarynki w syropie | Klementynki | |
---|---|---|---|
na 100 g | na 100 ml | na 100 g | |
Witamina A | 34.00 µg (mcg) | 43.00 µg (mcg) | b/d |
Witamina B6 | 0.08 mg | 0.04 mg | 0.08 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d |
Witamina C | 26.70 mg | 34.20 mg | 48.80 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 0.20 mg | 0.10 mg | 0.20 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d |
Tiamina | 0.06 mg | 0.08 mg | 0.09 mg |
Ryboflawina | 0.04 mg | 0.03 mg | 0.03 mg |
Niacyna | 0.38 mg | 0.45 mg | 0.64 mg |
Foliany | 16.00 µg (mcg) | 5.00 µg (mcg) | 24.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 155.00 µg (mcg) | 193.00 µg (mcg) | b/d |
Składniki mineralne w przepisie na mandarynki
mandarynka | Mandarynki w syropie | Klementynki | |
---|---|---|---|
na 100 g | na 100 ml | na 100 g | |
Sód | 2.00 mg | 5.00 mg | b/d |
Potas | 166.00 mg | 133.00 mg | b/d |
Wapń | 37.00 mg | 11.00 mg | 30.00 mg |
Fosfor | 20.00 mg | 10.00 mg | 21.00 mg |
Magnez | 12.00 mg | 11.00 mg | 10.00 mg |
Żelazo | 0.15 mg | 0.27 mg | 0.14 mg |
Cynk | 0.07 mg | 0.51 mg | 0.06 mg |
Miedź | 0.04 mg | 0.03 mg | 0.04 mg |
Mangan | 0.04 mg | 0.03 mg | 0.02 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169105/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169106/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168195/nutrients
Alergie w mandarynkach
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z mandarynkami
Przepisy z mandarynkami
- Kopa śląska
Białko jajka, cukier i wiórki kokosowe – to kluczowe składniki kopy śląskiej, która składa się również z owoców w syropie jak brzoskwinie czy ananas. Dzięki nim powstaje wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie słodycz i świeżość tropikalnych owoców z delikatnym, chrupiącym kremem. To klasyk, który stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia!
60 + 30 minłatwy12615 kcal - Marmolada z mastyksu
Mandarynki bez pestek i cukier to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować pyszną marmoladę z mastyksu. Ten przepis jest mega prosty, a efekt końcowy – rewelacja! Marmolada z mandarynek jest niesamowicie aromatyczna i idealnie nadaje się na kanapki czy do deserów.
30 + 120 minłatwy10 - Ciasto z mandarynek
Mandarynki, jogurt grecki i jajka to kluczowe składniki tego aromatycznego ciasta z mandarynek. Dodają nie tylko wyjątkowego smaku, ale i wilgotności, co sprawia, że ciasto jest niesamowicie puszyste i soczyste. Lekko cytrusowa nuta mandarynek idealnie komponuje się z kremową konsystencją jogurtu i delikatnością jajek, tworząc niepowtarzalną harmonię smaków.
20 + 60 minłatwy10 - Nalewka z mandarynek
Mandarynki, cukier i spirytus – to tylko trzy składniki, które wystarczą, by przygotować pyszną nalewkę z mandarynek. Mandarynki nadają jej niesamowity, intensywnie owocowy smak, cukier wprowadza idealną słodycz, a spirytus stanowi solidną bazę alkoholową. To wyjątkowe połączenie zachwyci każdego miłośnika domowych trunków!
43200 minłatwy7372 kcal - Ciasto z mandarynkami
Mandarynki, jogurt naturalny i oliwa z oliwek to kluczowe składniki tego pysznego ciasta z mandarynkami. Dodaj do tego jajka, mąkę i cukier puder, a masz przepis na aromatyczny wypiek, który idealnie sprawdzi się na weekendowe popołudnie. Aromatyczne mandarynki w syropie nadają mu wyjątkowego smaku, a proszek do pieczenia zapewnia puszystość.
20 + 70 minłatwy10275 kcal
- Sernik z mandarynkami
Twaróg sernikowy, jajka, śmietanka kremowa 30% i soczyste mandarynki – to główne składniki, które tworzą nasz sernik z mandarynkami. Połączenie delikatnego twarogu, kremowej śmietanki i świeżych owoców daje niesamowity, lekko cytrusowy smak. Idealny wybór na każdy deserowy stół!
15 + 40 minłatwy20192 kcal - Dżem z mandarynek
Mandarynki i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny dżem z mandarynek. Mandarynki obierasz, miksujesz, dodajesz cukier i gotujesz na wolnym ogniu. Po jakimś czasie mieszanki na kuchni, dostajesz gładki, aromatyczny dżem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa czy naleśników.
20 + 40 minłatwy4298 kcal