Przepis na sernik na zimno z owocami krok po kroku
- Twaróg sernikowy 800 g
- Mascarpone 350 g
- Mango 250 g pół małej sztuki
- Borówka amerykańska 200 g
- Maliny 200 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Żelatyna 35 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 200 g
Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę.
W misce umieść twaróg, mascarpone i cukier, zmiksuj.
Dodaj do sera masło orzechowe i wymieszaj.
Rozpuść żelatynę w 200 ml gorącej wody.
Dodaj żelatynę do masy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do sernika owoce i delikatnie wymieszaj.
Przelej sernik do formy silikonowej i schłodź w lodówce przez około 5 godzin.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno

(liczba kalorii)
Sernik na zimno z owocami - cechy przepisu
Więcej o serniku na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale komponuje się podany z kawą i herbatą. Sernik z owocami jest smaczny i szybki można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Przepis na sernik na zimno z owocami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, mascarpone, żelatyna, cukier, masło orzechowe, mango, borówki, maliny.
Jak zrobić sernik na zimno z owocami? Obierz mango ze skórki i oddziel miąższ od pestki, pokrój w kostkę. W misce umieść twaróg, mascarpone i cukier, zmiksuj. Dodaj do sera masło orzechowe i wymieszaj. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dodaj żelatynę do masy i dokładnie wymieszaj. Dodaj do sernika owoce i delikatnie wymieszaj. Przelej sernik do formy silikonowej i schłodź w lodówce przez około 5 godzin.
Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Twaróg sernikowy to ser, który został zmielony trzykrotnie i ma gładką konsystencję bez grudek. Taki ser najlepiej nadaje się do sernika i innych słodkich wyrobów. Mielenie sera w domu zajmuje dużo czasu, dlatego najlepiej skorzystać z gotowego sera. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego oraz wapnia, który potrzebny jest do prawidłowej mineralizacji kości.
Podsumowując sernik z owocami to prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Najlepiej przygotować go z owocami świeżymi niż z owocami z puszki. Łatwy do zrobienia sernik świetnie nadaje się do spożycia na wiele różnych okazji. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Należy go przechowywać pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki.
Wartości odżywcze sernika na zimno z owocami
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w serniku na zimno z owocami
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na sernik na zimno z owocami
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik na zimno z owocami
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku na zimno z owocami
Lista alergenów dla sernika na zimno z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)