Buddha bowl

Opublikowano: 31.01.2022 r., 14:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buddha bowl podane na talerzu.
Buddha bowl
Buddha bowl to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Buddha bowl można komponować wedle własnego uznania. Jedyną zasadą jest różnorodność produktów i estetyczne podanie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
383 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Papryka żółta 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ogórek 1 duża sztuka (200 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Awokado pół średniej sztuki (100 g)
  • Mango pół małej sztuki (120 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (100 g)
  • Hummus (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Oliwki czarne (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, kumin, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, miseczka

Przepis na buddha bowl krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w grube paski.

Dopraw solą, pieprzem i curry.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony.

Obierz awokado i mango, pokrój w paski.

Ogórka pokrój w talarki.

Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój w paski.

Pomidory koktajlowe przekrój na pół.

W miseczce umieść hummus, dodaj do niego oliwę, koper, kumin i miód, wymieszaj.

Odcedź ciecierzycę z zalewy.

Wszystkie składniki układaj po kolei w misce.

Na środku miski umieść sos z hummusu.

Jak oceniasz przepis na buddha bowl
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat buddha bowl

Buddha bowl to świetny pomysł na smaczne danie z warzywami. Buddha bowl to nic innego jak talerz rozmaitości, które podane są w dużej misce z dodatkiem aromatycznego sosu. Buddha bowl można komponować z dodatkiem ulubionych składników, w taki sam sposób można przygotowywać także desery. Jedyną zasadą jest estetyka podania i bardzo duża różnorodność produktów. Buddha bowl to danie z rodzaju tych, które chce się zjeść od samego patrzenia. Przepis na buddha bowl jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia miski rozmaitości potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, awokado, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne, mango, papryka żółta, ciecierzyca konserwowa, hummus, oliwa z oliwek, miód, curry, kumin, koper, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić buddha bowl? Pierś z kurczaka pokrój w grube paski. Dopraw solą, pieprzem i curry. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony. Obierz awokado i mango. Pokrój w paski. Ogórka pokrój w talarki. Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój w paski. W miseczce umieść hummus, dodaj do niego oliwę, koper, kumin i miód, wymieszaj. Odcedź ciecierzycę z zalewy. Wszystkie składniki układaj po kolei w misce. Na środku miski umieść sos z hummusu. Jeśli potrawa zostanie zjedzona od razu, możesz polać całość sosem.

Pierś z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie niezawierającym tłuszczu. Jest nisko kaloryczna i często wybierana przez osoby na dietach redukcyjnych i przez kulturystów. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać mięso z kurczaka z chowu bez antybiotyków.

Podsumowując miska buddy to bardzo dobry pomysł na kolorowy posiłek. Można go przygotować w wersji powiększonej na imprezę ze znajomymi. Pyszne danie z kurczakiem i warzywami najlepiej spożyć tego samego dnia. Buddha bowl można przygotować także z pieczonym batatem zamiast ciecierzycy. Prosty przepis można przygotować podczas spotkania ze znajomymi, gdyż używając świeżych warzyw, musimy uważać na zbyt długie przechowywanie w temperaturze pokojowej potrawy. Warzywa pod wpływem ciepła tracą wodę i swoją chrupkość. Danie jest dobre dla osób dbających o linię.

Alergeny w buddha bowl

Lista alergenów dla buddha bowl przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • hummus
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze buddha bowl

na 100g gotowej potrawy

Buddha bowl to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużą ilość składników mineralnych. Potrawa jest nisko kaloryczna i bardzo syta. Warzywa są świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Potrawa jest także bogata w pełnowartościowe białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
127.74
383.23
Białko (g)
7.27
21.80
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.82
Brak danych dla: ogórek, hummus, oliwki czarne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.11
18.33
Węglowodany przyswajalne (g)
4.63
13.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
4.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
8.58
25.73
Tłuszcze nasycone (g)
3.53
10.59
Tłuszcze nienasycone (g)
5.05
15.14
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
11.47
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
3.68
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, masło klarowane, oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.33
85.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
41.92
125.77
Witamina B6 (mg)
0.29
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.16
Witamina C (mg)
29.12
87.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.69
2.08
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.72
86.15
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Niacyna (mg)
2.90
8.71
Foliany (µg (mcg))
23.12
69.35
Beta karoten (µg (mcg))
148.80
446.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
84.67
254.00
Potas (mg)
234.63
703.88
Wapń (mg)
17.07
51.21
Fosfor (mg)
85.52
256.56
Magnez (mg)
21.05
63.15
Żelazo (mg)
0.76
2.27
Cynk (mg)
0.40
1.19
Miedź (mg)
0.11
0.32
Mangan (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: ogórek, masło klarowane, oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buddha bowl 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buddha bowl

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka żółta
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Awokado
100 g
pół średniej sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Mango
120 g
pół małej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 120 g
Ciecierzyca konserwowa
100 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Hummus
100 g
3.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Oliwki czarne
60 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
88.00