Przepis na koktajl z mango i banana krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
blender, szklanka, pojemnik blendera

Mango umyj, pobierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera.

Banana obierz, pokrój w paski i dodaj do mango.

Do pojemnika blendera dodaj mleko i całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Koktajl przelej do dwóch szklanek i posyp szczyptą cynamonu.

Koktajl z mango i banana podany w ozdobnym słoiczku.
Koktajl z mango i banana
Koszt przygotowania dania
4.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
47

Koktajl z mango i banana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o koktajlu z mango i banana

Koktajl z mango i banana to doskonały pomysł na zdrowy, pełen witamin posiłek, który możesz przygotować na diecie. Koktajl najlepiej spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na koktajl z mango i banana nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania koktajlu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mango, banana, mleko oraz cynamon.

A jak zrobić koktajl z mango i banana? Mango umyj, pobierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera. Banana obierz, pokrój w paski i dodaj do mango. Do pojemnika blendera dodaj mleko i całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przelej do dwóch szklanek i posyp szczyptą cynamonu.

Banany doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń.

Mango jest owocem bogatym w wiele cennych składników odżywczych. Wśród witamin obecnych w mango znajdziemy witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych natomiast możemy zaliczyć: miedź, potas, mangan, magnez, fosfor, wapń, selen oraz żelazo. Do korzystnych właściwości mango możemy zaliczyć działanie przeciwzapalne, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę przemiany materii czy wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. W mleku znajdują się witaminy oraz składniki odżywcze, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk.

Podsumowując pyszny i szybki w wykonaniu koktajl z mango i banana to doskonała propozycja na pożywny posiłek. Koktajl jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystany koktajl warto przechowywać w lodówce i spożyć maksymalnie w ciągu następnego dnia. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania koktajlu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Wartości odżywcze koktajlu z mango i banana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
62.00 kcal
139.50 kcal
Białko
2.00 g
4.51 g

Węglowodany w koktajlu z mango i banana

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
12.25 g
27.56 g
Węglowodany przyswajalne
11.14 g
25.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
2.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
1.04 g
2.35 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
1.68 g
Tłuszcze nienasycone
0.30 g
0.67 g
Tłuszcze jednonasycone
0.23 g
0.52 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.15 g
Cholesterol
3.56 mg
8.00 mg

Witaminy w przepisie na koktajl z mango i banana

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
55.56 µg (mcg)
125.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina C
14.16 mg
31.85 mg
Witamina D
0.49 µg (mcg)
1.10 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.08 mg
Retinol
36.89 µg (mcg)
83.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.51 mg
Niacyna
0.35 mg
0.78 mg
Foliany
19.67 µg (mcg)
44.25 µg (mcg)
Beta karoten
220.44 µg (mcg)
496.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na koktajl z mango i banana

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
17.89 mg
40.25 mg
Potas
206.22 mg
464.00 mg
Wapń
60.78 mg
136.75 mg
Fosfor
55.33 mg
124.50 mg
Magnez
14.67 mg
33.00 mg
Żelazo
0.11 mg
0.25 mg
Cynk
0.25 mg
0.57 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu z mango i banana 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koktajlu z mango i banana

Lista alergenów dla koktajlu z mango i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania koktajlu z mango i banana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
150 g
7.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 150 g
Banan
100 g
1 średniej wielkości
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Mleko 2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Koszt składników
10.30
Jak oceniasz przepis na koktajl z mango i banana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98.1% osób