Brzoskwinia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w brzoskwini oraz jakie alergie mogą powodować.
Brzoskwinia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze brzoskwini - tabela

Energia i białka

Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie (całe, świeże)
na 100 gna 100 g
Białko0.40 g0.91 g
Fenyloalaninab/db/d

Węglowodany w brzoskwini

Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie (całe, świeże)
na 100 gna 100 g
Węglowodany13.59 g10.10 g
Węglowodany przyswajalne12.39 g8.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)1.20 g1.50 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie (całe, świeże)
na 100 gna 100 g
Tłuszcz0.08 g0.27 g
Tłuszcze nasycone0.03 g0.11 g
Tłuszcze nienasycone0.05 g0.16 g
Tłuszcze jednonasycone0.02 g0.07 g
Tłuszcze wielonasycone0.03 g0.09 g
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na brzoskwinię

Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie (całe, świeże)
na 100 gna 100 g
Witamina A25.00 µg (mcg)24.00 µg (mcg)
Witamina B60.02 mg0.03 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C2.70 mg4.10 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina E0.45 mg0.73 mg
Retinol0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.01 mg0.02 mg
Ryboflawina0.02 mg0.03 mg
Niacyna0.48 mg0.81 mg
Foliany3.00 µg (mcg)6.00 µg (mcg)
Beta karoten243.00 µg (mcg)224.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na brzoskwinię

Brzoskwinie w syropiebrzoskwinie (całe, świeże)
na 100 gna 100 g
Sód3.00 mg13.00 mg
Potas91.00 mg122.00 mg
Wapń2.00 mg4.00 mg
Fosfor9.00 mg22.00 mg
Magnez5.00 mg8.00 mg
Żelazo0.30 mg0.34 mg
Cynk0.08 mg0.23 mg
Miedź0.05 mg0.08 mg
Manganb/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102679/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102677/nutrients

Alergie w brzoskwini

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z brzoskwinią

Przepisy z brzoskwinią

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto