Brzoskwinia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w brzoskwini oraz jakie alergie mogą powodować.
Brzoskwinia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze brzoskwini - tabela

Energia i białka

Brzoskwinie w syropie brzoskwinie (całe, świeże)
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w brzoskwini
Białko 0.40 g 0.91 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w brzoskwini

Brzoskwinie w syropie brzoskwinie (całe, świeże)
na 100 g na 100 g
Węglowodany 13.59 g 10.10 g
Węglowodany przyswajalne 12.39 g 8.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.20 g 1.50 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Brzoskwinie w syropie brzoskwinie (całe, świeże)
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.08 g 0.27 g
Tłuszcze nasycone 0.03 g 0.11 g
Tłuszcze nienasycone 0.05 g 0.16 g
Tłuszcze jednonasycone 0.02 g 0.07 g
Tłuszcze wielonasycone 0.03 g 0.09 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na brzoskwinię

Brzoskwinie w syropie brzoskwinie (całe, świeże)
na 100 g na 100 g
Witamina A 25.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.02 mg 0.03 mg
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C 2.70 mg 4.10 mg
Witamina D b/d b/d
Witamina E 0.45 mg 0.73 mg
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.01 mg 0.02 mg
Ryboflawina 0.02 mg 0.03 mg
Niacyna 0.48 mg 0.81 mg
Foliany 3.00 µg (mcg) 6.00 µg (mcg)
Beta karoten 243.00 µg (mcg) 224.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na brzoskwinię

Brzoskwinie w syropie brzoskwinie (całe, świeże)
na 100 g na 100 g
Sód 3.00 mg 13.00 mg
Potas 91.00 mg 122.00 mg
Wapń 2.00 mg 4.00 mg
Fosfor 9.00 mg 22.00 mg
Magnez 5.00 mg 8.00 mg
Żelazo 0.30 mg 0.34 mg
Cynk 0.08 mg 0.23 mg
Miedź 0.05 mg 0.08 mg
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102679/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102677/nutrients

Alergie w brzoskwini

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z brzoskwinią

Przepisy z brzoskwinią

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto