Przepis na tofurnik mango krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Pokrusz tofu i umieść w misce.

Wlej sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

W garnku podgrzej mleko kokosowe z białą czekoladą.

Wystudź i dodaj do masy z tofu.

Dodaj także proszek do pieczenia, ksylitol, budyń waniliowy i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę z tofu.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Obierz mango i pokrój w plastry, ułóż na serniku.

Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Podziel sernik na porcje.

Tofurnik mango podany na czarnym talerzu.
Tofurnik mango
Koszt przygotowania dania
52.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
266 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
43

Tofurnik mango - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tofurniku mango

Tofurnik mango to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto z dodatkiem mano jest kremowe i doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Przepis na tofurnik mango jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, ksylitol, proszek do pieczenia, budyń waniliowy, czekolada biała, mango, sok z cytryny.

Jak zrobić tofurnik z mango? Pokrusz tofu i umieść w misce. Wlej sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. W garnku podgrzej mleko kokosowe z białą czekoladą. Wystudź i dodaj do masy z tofu. Dodaj także proszek do pieczenia, ksylitol, budyń waniliowy i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę z tofu. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Obierz mango i pokrój w plastry, ułóż na serniku. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Podziel sernik na porcje.

Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu.

Podsumowując pyszny wegański sernik z tofu to świetny pomysł na deser także dla dzieci. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Prosty przepis wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Szybkie ciasto można przygotować także z pomocą dzieci.

Wartości odżywcze tofurnika mango

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
152.25 kcal
266.44 kcal
Białko
4.80 g
8.40 g

Węglowodany w tofurniku mango

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
24.08 g
42.13 g
Węglowodany przyswajalne
23.58 g
41.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
0.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
6.27 g
10.97 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
5.69 g
Tłuszcze nienasycone
3.02 g
5.29 g
Tłuszcze jednonasycone
1.64 g
2.87 g
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
2.42 g
Cholesterol
3.62 mg
6.33 mg

Witaminy w przepisie na tofurnik mango

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
7.39 mg
12.94 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
0.53 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
17.15 µg (mcg)
30.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tofurnik mango

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
59.66 mg
104.41 mg
Potas
247.66 mg
433.40 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
243.10 mg
425.43 mg
Fosfor
166.60 mg
291.55 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
18.69 mg
32.71 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.59 mg
4.53 mg
Cynk
0.51 mg
0.89 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan
0.29 mg
0.52 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofurnika mango 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tofurniku mango

Lista alergenów dla tofurnika mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania tofurnika mango

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
800 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 800 g
Mleczko kokosowe
200 ml
niepełna szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Mango
300 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 300 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek stołowych
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
71.60
Jak oceniasz przepis na tofurnik mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób