Daktyle - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w daktylach oraz jakie alergie mogą powodować.
Daktyle - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Wartości odżywcze daktyli - tabela

Energia i białka

Daktyle suszoneSyrop daktylowyDaktyle
na 100 gna 100 mlna 100 g
Białko2.45 g5.00 g1.81 g
Fenyloalaninab/db/d0.05 mg

Węglowodany w daktylach

Daktyle suszoneSyrop daktylowyDaktyle
na 100 gna 100 mlna 100 g
Węglowodany75.03 g75.00 g75.00 g
Węglowodany przyswajalne67.03 g65.00 g68.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)8.00 g10.00 g6.70 g
Sacharoza (cukier)b/db/d0.53 g
Glukozab/db/d33.70 g
Fruktozab/db/d32.00 g
Skrobiab/db/db/d
Laktozab/db/d0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Daktyle suszoneSyrop daktylowyDaktyle
na 100 gna 100 mlna 100 g
Tłuszcz0.39 g0.00 g0.15 g
Tłuszcze nasycone0.33 g0.00 g0.15 g
Tłuszcze nienasycone0.06 g0.00 gb/d
Tłuszcze jednonasycone0.04 g0.00 gb/d
Tłuszcze wielonasycone0.02 g0.00 gb/d
Tłuszcze transb/d0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mgb/d

Witaminy w przepisie na daktyle

Daktyle suszoneSyrop daktylowyDaktyle
na 100 gna 100 mlna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)b/d7.00 µg (mcg)
Witamina B60.17 mgb/d0.25 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)b/db/d
Witamina C0.40 mg3.00 mg0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)b/db/d
Witamina E0.05 mgb/db/d
Retinol0.00 µg (mcg)b/db/d
Tiamina0.05 mgb/d0.05 mg
Ryboflawina0.07 mgb/d0.06 mg
Niacyna1.27 mgb/d1.61 mg
Foliany19.00 µg (mcg)b/d15.00 µg (mcg)
Beta karoten6.00 µg (mcg)b/d89.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na daktyle

Daktyle suszoneSyrop daktylowyDaktyle
na 100 gna 100 mlna 100 g
Sód2.00 mg165.00 mg1.00 mg
Potas656.00 mg700.00 mg696.00 mg
Wapń39.00 mg50.00 mg64.00 mg
Fosfor62.00 mg50.00 mg62.00 mg
Magnez43.00 mg40.00 mg54.00 mg
Żelazo1.02 mg0.90 mg0.90 mg
Cynk0.29 mg0.75 mg0.44 mg
Miedźb/db/d0.36 mg
Mangan0.21 mgb/d0.30 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102631/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1137218/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168191/nutrients

Alergie w daktylach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z daktylami

Przepisy z daktylami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto