Krewetki z mango

Opublikowano: 19.01.2022 r., 13:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki z mango
Krewetki z mango
Słodko-pikantne krewetki z mango są przepyszne. W połączeniu z bagietką otrzymasz najlepszą potrawę w tajskim stylu. Zobacz, jak zrobić krewetki z mango.
Przygotowanie 10 min
346 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krewetki (300 g)
  • Syrop z agawy (15 g)
  • Mango 1 sztuka (200 g)
  • Sok pomarańczowy 100% (200 ml)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender

Przepis na krewetki z mango krok po kroku

Oczyść krewetki (zdejmij pancerze, usuń głowę i ogon, usuń jelito), umyj, osusz.

Krewetki zalej syropem z agawy, łyżką soku z limonki i łyżce sosu rybnego. Odstaw.

Z mango wyodrębnij miąższ. Zblenduj.

Rozgrzej masło na patelni.

Posiekaj chilli, 2 ząbki czosnku oraz niewielki kawałek imbiru posiekaj. Podsmaż chwilę na maśle.

Po minucie dodaj krewetki, smaż maksymalnie 2 minuty z każdej strony.

Wlej mus z mango i sok pomarańczowy.

Smaż maksymalnie 3 minuty.

Dopraw do smaku, jeśli trzeba. Posyp natką pietruszki.

Podawaj z podpieczoną bagietką.

Jak oceniasz przepis na krewetki z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat krewetek z mango

Słodko-pikantne krewetki z mango są przepyszne. W połączeniu z bagietką otrzymasz najlepszą potrawę w tajskim stylu. Zobacz, jak zrobić krewetki z mango. Sos do krewetek ma pyszny, słodko-ostry smak. Tajskie krewetki z mango idealnie pasują do niego. Przepis na krewetki z mango jest genialny jako szybka przekąska lub romantyczna kolacja. Jeżeli lubisz słodko-pikantne potrawy, krewetki z mango będą znakomitą propozycją na udany posiłek. Poza wspaniałym smakiem są one bardzo proste i szybkie do przygotowania.

Krewetki z mango należą do potraw, które pochodzą z kuchni tajskiej. Pyszne, aromatyczne i bardzo proste krewetki tajskie to szybka przekąska, którą można przygotować na kolację lub na obiad. W przepisie na krewetki z mango istotą jest sos do krewetek. Składa się z mango i soku pomarańczowego. Smak podbity jest pikantnym chilli, imbirem i czosnkiem zarumienionymi na maśle. Same krewetki są marynowane w syropie z agawy, sosie rybnym i soku z limonki. Przez takie połączenie powstaje coś znakomitego.

Tajskie krewetki z sosem do krewetek z mango podawaj z podpieczoną bagietką. Może być zwykła, ale równie smaczna będzie ta z masłem czosnkowym lub ziołowym. Jak zrobisz krewetki z mango, ryż będzie także odpowiednim dodatkiem.

Krewetki z mango to ekspresowe danie. Proste, bardzo smaczne i gotowe w kilkanaście minut. Jak zrobić krewetki z mango? Trzeba zacząć od przygotowania krewetek. W zależności, jakie masz – świeże czy mrożone (uprzednio trzeba rozmrozić) - należy je oczyścić. Usuń pancerz, głowę, ogonek oraz jelito. W celu usunięcia jelita najlepiej jest naciąć krewetkę po zewnętrznej linii – tam znajduje się dosyć często ciemne jelito. Umyj krewetki dobrze i osusz. Przepis na krewetki z mango powinien być bardzo aromatyczny. Zamarynuj więc oczyszczone krewetki w syropie z agawy, soku z limonki oraz sosie rybnym. Odstaw je na bok, niech chwilę poleżą w takiej mieszance. Obierz mango. Miąższ zblenduj blenderem. Na patelni rozgrzej masło. Świeże chilli, imbir i czosnek posiekaj drobno, smaż na maśle przez chwilę. Chilli możesz użyć też suszone, chociaż świeże jest bardziej aromatyczne. Pamiętaj, że ilość chilli najlepiej jest dostosować pod własne upodobania. Wyłóż krewetki. Smaż maksymalnie 2 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony. Jak krewetki staną się białe, dodaj mus z mango, a także sok pomarańczowy. Wszystko smaż przez chwilę. Dopraw do smaku, a na końcu posyp pietruszką. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

*Krewetek nie należy zbyt długo smażyć. Stają się wtedy twarde.

Alergeny w krewetkach z mango

Lista alergenów dla krewetek z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze krewetek z mango

na 100g gotowej potrawy

Krewetki są zdrowe. Bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie mają także dużej kaloryczności. Przez obecność soku owocowego oraz mango, potrawa zawiera naturalnie występujące cukru (owocowe).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
94.90
346.38
Białko (g)
8.61
31.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
8.76
31.96
Węglowodany przyswajalne (g)
8.23
30.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.90
Sacharoza (cukier) (g)
1.90
6.92
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.80
2.92
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
2.41
8.79
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
3.07
11.22
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
7.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
3.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
3.17
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.72
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.88
269.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
49.52
180.76
Potas (mg)
202.12
737.75
Wapń (mg)
44.48
162.36
Fosfor (mg)
98.88
360.90
Magnez (mg)
20.02
73.07
Żelazo (mg)
0.29
1.07
Cynk (mg)
0.59
2.16
Miedź (mg)
0.20
0.73
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek z mango 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek z mango

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
300 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
36.67
Za 300 g
Syrop z agawy
15 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Mango
200 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Sok pomarańczowy 100%
200 ml
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 ml
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
84.50