Sernik z mango na zimno

Opublikowano: 22.08.2023 r., 14:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mango na zimno na talerzyku
Sernik z mango na zimno
Ten prosty przepis na sernik z mango na zimno to idealny pomysł na szybki, pyszny deser. Taki pomysł na pyszne ciasto to idealny poczęstunek dla Twoich najbliższych.
Przygotowanie 120 min
358 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (160 g)
  • Masło (100 g)
  • Żelatyna (22 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (75 g)
  • Skórka z cytryny (15 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% schłodzona (250 g)
  • Mango puree (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier puder
Sprzęt kuchenny
mikser, tortownica 24 cm, rondelek, malakser

Przepis na sernik z mango na zimno krok po kroku

Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek.

Masło rozpuść w rondelku i wlej do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp przygotowaną masę i wyrównaj, dociskając spód.

12 g żelatyny zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.

Do miski włóż twaróg, mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, cukier puder i skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

Do masy dodaj śmietanę i ubijaj chwilę.

Rozpuszczoną żelatynę chwilę podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj do niej 5 łyżek masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.

Wlej teraz powstałą masę do pozostałej masy sernikowej i szybko wymieszaj.

Przelej masę na spód z herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

W tym czasie wymieszaj puree z mango i pozostały sok z cytryny.

Pozostałą żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na chwilę do rozpuszczenia. Następnie podgrzej i dodaj 3 łyżki puree. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj żelatynę do pozostałej masy owocowej i wymieszaj. Jeśli masa sernikowa jeszcze nie stężała, zostaw masę z mango w temperaturze pokojowej.

Masę owocową wylej na spód z masą sernikową.

Wstaw do lodówki i pozostaw na całą noc, aż całość dobrze stężeje.

Jak oceniasz przepis na sernik z mango na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat sernika z mango na zimno

Ten prosty przepis na sernik z mango na zimno to idealny pomysł na szybki, pyszny deser. Taki pomysł na pyszne ciasto to idealny poczęstunek dla Twoich najbliższych.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z mango na zimno to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Najpierw herbatniki pokrusz w malakserze na piasek. Masło rozpuść w rondelku i wlej do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp przygotowaną masę i wyrównaj, dociskając spód. 12 g żelatyny zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Do miski włóż twaróg, mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, cukier puder i skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do masy dodaj śmietanę i ubijaj chwilę. Rozpuszczoną żelatynę chwilę podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj do niej 5 łyżek masy sernikowej i dokładnie wymieszaj. Wlej teraz powstałą masę do pozostałej masy sernikowej i szybko wymieszaj. Przelej masę na spód z herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie wymieszaj puree z mango i pozostały sok z cytryny. Pozostałą żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na chwilę do rozpuszczenia. Następnie podgrzej i dodaj mango. Dokładnie wymieszaj z pulpą mango. Dodaj żelatynę do pozostałej masy owocowej i wymieszaj. Jeśli masa sernikowa jeszcze nie stężała zostaw masę z mango, w temperaturze pokojowej. Masę owocową wylej na spód z masą sernikową. Wstaw do lodówki i pozostaw na całą noc, aż całość dobrze stężeje. Tyle wystarczy, by to pyszne ciasto bez pieczenia pojawiło się na Twoim stole.

Sernik to najlepsze ciasto w Polsce. To dobre, serowe ciasto to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa pyszne ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Alergeny w serniku z mango na zimno

Lista alergenów dla sernika z mango na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sernika z mango na zimno

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
224.00
358.40
Białko (g)
5.54
8.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
15.12
24.20
Węglowodany przyswajalne (g)
14.44
23.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
15.83
25.33
Tłuszcze nasycone (g)
13.29
21.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.55
4.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
3.48
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.60
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.99
49.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
59.45
95.12
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.25
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.51
18.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.23
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.44
71.11
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
0.94
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.84
41.34
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
177.92
284.67
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
196.02
313.64
Potas (mg)
89.77
143.63
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.77
95.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.70
153.12
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.39
11.83
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
0.30
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mango na zimno 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mango na zimno

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
160 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 160 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żelatyna
22 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 22 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
75 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Skórka z cytryny
15 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
250 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mango
500 g
puree
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
11.67
Za 500 g
Koszt składników
64.50