Przepis na owsiankę z mango krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do rondelka wlej mleko i zagotuj.

Wsyp do niego płatki i dodaj słodzik. Gotuj przez 2 minuty.

Mango obierz i pokrój w kostkę. Połowę dodaj do owsianki, resztę zostaw do dekoracji.

Owsiankę gotuj kolejne 2 minuty, a następnie przełóż ją do miseczki.

Podawaj danie z dodatkiem mango i masłem orzechowym.

Owsianka z mango podana w miseczce.
owsianka z mango
Koszt przygotowania dania
5.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
453 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Owsianka z mango - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o owsiance z mango

Owsianka z mango jest niezwykle pyszna, a przy tym słodka. To idealna kompozycja, która sprawdzi się na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Pokochają ją nawet dzieci. To proste, ale naprawdę smaczne danie. Będzie odpowiednim wyborem dla wszystkich, którzy kochają słodkie śniadania.

Przepis na owsiankę z mango to wspaniała opcja na proste śniadanie, które można stworzyć z tylko kilku podstawowych składników. Wszystkie zapewne znajdują się w twojej domowej spiżarni. Głównym składnikiem s niewątpliwie płatki owsiane. Choć są niepozorne, to dostarczają naprawdę poro właściwości odżywczych. Dobrze, by gościły w diecie jak najczęściej. Jednak nie warto wybierać tych błyskawicznych, gdyż są dużo bardziej przetworzone i zawierają znacznie mniej błonnika. Najlepszą opcja są płatki owsiane pełnoziarniste, które dostarczają więcej witamin i składników mineralnych, ale również lepiej wspierają pracę układu trawiennego. Można je spokojnie zakupić w każdym większym sklepie. Osoby na diecie bezglutenowej mogą je zastąpić płatkami owsianymi bez udziału tego białka. Płatki owsiane dostarczają sporo witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo dostarczają także magnezu i fosforu, pierwiastków, które są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Owsiankę łączy się z mango. To owoc nieco egzotyczny, jednak pojawia się w tradycyjnej diecie coraz częściej, ze względu na jego większą dostępność. Świeże mango to prawdziwa skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Dostarcza sporo beta-karotenu, antyoksydantu o potężnym działaniu ochraniającym układ krążenia, ale także wspierającym działanie odporności.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić owsiankę z mango, by była prosta i naprawdę smaczna, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość jest najłatwiejszą opcją na przygotowanie w pełni zbilansowanego posiłku w kilka chwil. Owsiankę robi się na mleku, dzięki czemu zawiera więcej białka. To pyszna opcja na śniadanie nawet dla dzieci. To dobra alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych o dużej zawartości cukru. Ten pomysł na śniadanie z płatkami owsianymi sprawdzi się wspaniale na co dzień.

Wartości odżywcze owsianki z mango

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(510g)
Energia (kalorie)
88.88 kcal
453.30 kcal
Białko
3.69 g
18.81 g

Węglowodany w owsiance z mango

Na 100g
Na porcję
(510g)
Węglowodany
15.01 g
76.54 g
Węglowodany przyswajalne
13.65 g
69.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
6.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(510g)
Tłuszcz
2.74 g
13.99 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
6.81 g
Tłuszcze nienasycone
1.41 g
7.18 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
4.74 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
2.43 g
Cholesterol
4.71 mg
24.00 mg

Witaminy w przepisie na owsiankę z mango

Na 100g
Na porcję
(510g)
Witamina A
64.71 µg (mcg)
330.00 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.44 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.65 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C
10.82 mg
55.20 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D
0.65 µg (mcg)
3.30 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
1.00 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol
48.82 µg (mcg)
249.00 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.42 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.56 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna
0.61 mg
3.11 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany
18.02 µg (mcg)
91.90 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten
190.00 µg (mcg)
969.00 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na owsiankę z mango

Na 100g
Na porcję
(510g)
Sód
32.12 mg
163.80 mg
Potas
182.39 mg
930.20 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń
82.39 mg
420.20 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor
103.51 mg
527.90 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez
24.14 mg
123.10 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
2.11 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
3.13 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny owsianki z mango 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w owsiance z mango

Lista alergenów dla owsianki z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Cena przygotowania owsianki z mango

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
40 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Mango
150 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 150 g
Masło orzechowe
10 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 10 g
Erytrytol
10 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 10 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na owsiankę z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób