Sos chutney

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos chutney podany w miseczce z przyprawami w tle.
Sos chutney
Sos chutney to niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny dodatek, inspirowany kuchnią azjatycką. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs, a także warzywnych pasztetów.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 30 min
444 kcal
Kcal w porcji
404 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mango (300 g)
  • Cebula szalotka (40 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Imbir mielony (2 g)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
  • Miód (25 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cynamon (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na sos chutney krok po kroku

Mango, papryczkę i cebulę pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i papryczkę. Dodaj mango.

Dodaj ocet, sól, imbir, cynamon i miód. Duś całość na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i lekko szkliste, około 10-15 minut.

Chutney przełóż do słoiczka i dobrze zakręć.

Jak oceniasz przepis na sos chutney
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sosu chutney

Sos chutney to niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny dodatek, inspirowany kuchnią azjatycką. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs, a także warzywnych pasztetów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest smaczna i niezwykle słodko - kwaśna. To dobra opcja dla każdego miłośnika interesujących dodatków.

Przepis na sos chutney to sposób na nieco bardziej egzotyczny dodatek do mięs, wędlin, czy roślinnych dodatków. Ten tradycyjny indyjski sos, przypomina nieco konfiturę, jednak charakteryzuje się dużo większą ilością przypraw. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczny. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Głównym jest oczywiście mango. Mango jest źródłem wielu witamin, m.in.: A, C, E, B, a także wielu składników mineralnych (miedzi, żelaza, magnesu i potasu. Zaleca się je osobom z anoreksją i anemią, a także osobom, które posiadają problemy ze wzrokiem. Owoc zawiera luteinę i zeaksantynę. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Zapewnia również ochronę organizmu przed nowotworami i prowadzi do spowalniania procesów starzenia. Choć mango zwykle kojarzy się ze słodkimi deserami, doskonale sprawdza się również w wersji na ostro. Zwłaszcza w połączeniu z korzennymi przyprawami.

Zastanawiasz się jak zrobić sos chutney, który będzie smaczny, a przy okazji łatwy i dobry nawet dla początkujących kucharzy? Koniecznie sięgnij po ten sprawdzony przepis. Pozwoli Ci on przygotować najlepszy, a przy tym domowy chutney z mango. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekt zachwyca. Ten sos wspaniale sprawdzi się, zwłaszcza latem, kiedy to można z łatwością dostać świeże mango. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, poza garnkiem z grubym dnem. Dlaczego grubym? By sos do niego nie przywierał. Tak jak w przypadku innych sosów, tak samo tu najważniejsze jest odpowiednie duszenie. Jednak zwykle zabiera ono dość sporo czasu. Dlatego przydaje się właśnie dobry garnek lub patelnia, które wyjdą z tego bez szwanku.

Alergeny w sosie chutney

Lista alergenów dla sosu chutney przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos chutney

Wartości odżywcze sosu chutney

na 100g gotowej potrawy

To dodatek, który zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(404g)
Energia (kcal)
109.96
444.24
Białko (g)
0.98
3.96
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: ocet balsamiczny, miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(404g)
Węglowodany (g)
19.40
78.36
Węglowodany przyswajalne (g)
17.53
70.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
7.55
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(404g)
Tłuszcz (g)
4.04
16.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.76
3.09
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
13.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
11.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.83
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(404g)
Witamina A (µg (mcg))
40.78
164.74
Witamina B6 (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.65
119.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.55
2.22
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
2.40
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.80
144.63
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
482.80
1950.50
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(404g)
Sód (mg)
3.40
13.74
Potas (mg)
177.89
718.67
Wapń (mg)
18.93
76.48
Fosfor (mg)
18.97
76.64
Magnez (mg)
11.72
47.33
Żelazo (mg)
0.46
1.87
Cynk (mg)
0.15
0.62
Miedź (mg)
0.10
0.40
Mangan (mg)
0.33
1.34
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu chutney 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu chutney

Koszt składników
61.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
300 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 300 g
Cebula szalotka
40 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Koszt składników
61.10