Sos pomidorowy

Opublikowano: 25.09.2022 r., 23:37 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sos pomidorowy
Sos pomidorowy
Idealnie kremowy sos pomidorowy sprawdzi się nie tylko do gołąbków, ale też do spaghetti. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
61 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Przecier pomidorowy z solą 1 szklanka (250 g)
  • Śmietana 18% 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos pomidorowy krok po kroku

Bulion warzywny wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj koncentrat pomidorowy i podgrzewaj.

Po 15 minutach dodaj mąkę i rozprowadź całość za pomocą rózgi.

Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i przestań ogrzewać.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego

Brakuje Ci pomysłu na szybki i prosty obiad, który pokocha każdy?

Koniecznie poznaj mój przepis na sos pomidorowy do gołąbków i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.

Gołąbki i nasz dobry sos pomidorowy najlepiej przygotowywać z połączenia drobiu i ryżu basmati.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dodatkowo ryż basmati charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.

Pomidory są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Do sosu będą nam potrzebne pomidory. Możesz skorzystać ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki.

Zatem, jak zrobić sos pomidorowy opisuję nieco niżej.

W pierwszej kolejności zaopatrz się w bulion warzywny, mąkę, przecier pomidorowy, śmietanę. Co najważniejsze jakie przyprawy do sosu pomidorowego? Postaw na majeranek, oregano, sól i pieprz.

Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Alergeny w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla sosu pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Sos pomidorowy idealnie sprawdzi się do gołąbków, ale też do spaghetti bolognese.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
40.69
61.03
Białko (g)
1.50
2.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
7.46
11.18
Węglowodany przyswajalne (g)
6.58
9.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.91
1.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
0.97
Tłuszcze nienasycone (g)
0.26
0.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.19
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.19
3.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
22.19
33.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.13
7.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.93
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.48
6.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Ryboflawina (mg)
0.07
0.10
Niacyna (mg)
0.98
1.47
Foliany (µg (mcg))
10.69
16.03
Beta karoten (µg (mcg))
193.98
290.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
231.81
347.72
Potas (mg)
221.37
332.06
Wapń (mg)
14.17
21.25
Fosfor (mg)
27.31
40.97
Magnez (mg)
12.81
19.22
Żelazo (mg)
1.06
1.59
Cynk (mg)
0.23
0.35
Miedź (mg)
0.15
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Przecier pomidorowy z solą
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
25.20