Przepis na ajvar krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, malakser

Umyj paprykę i bakłażana.

Z papryki usuń gniazda nasienne i przekrój ją na 4 kawałki.

Bakłażana przekrój na pół.

Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.

Po tym czasie umieść je w misce i szczelnie zakryj folią spożywczą.

Pod wpływem pary skórka z warzyw odejdzie łatwiej.

Oczyszczone ze skórki warzywa umieść w malakserze, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól i paprykę słodką oraz ostrą.

Rozdrobnij składniki na jednolitą masę.

Ajvar podany na pieczywie.
Ajvar
Koszt przygotowania dania
20.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
44 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
25

Ajvar - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ajvar

Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go na bazie pieczonych papryk i bakłażanów. Może być dodatkiem lub bazą wielu dań. Ajvar przygotować można w wersji łagodnej lub pikantnej. Przepis na ajvar jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu na zimę do słoików potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: czerwona papryka, bakłażan, cebula, czosnek, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól.

Jal zrobić sos ajvar? Umyj paprykę i bakłażana. Z papryki usuń gniazda nasienne i przekrój ją na 4 kawałki. Bakłażana przekrój na pół. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Po tym czasie umieść je w misce i szczelnie zakryj folią spożywczą. Pod wpływem pary skórka z warzyw odejdzie łatwiej. Oczyszczone ze skórki warzywa umieść w malakserze, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól i paprykę słodką oraz ostrą. Rozdrobnij składniki na jednolitą masę. Sos ajvar można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując lekko ostry sos z papryki z bakłażanem jest doskonały do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz go także pasteryzować do słoików na zimę. Domowy sos możesz wzbogacić i przygotować z pomidorami, uzyskasz coś na kształt ketchupu warzywnego. Pasta paprykowa świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki lub do makaronu.

Wartości odżywcze ajvar

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - ajvar kcal
Białko
1.16 g
0.81 g

Węglowodany w ajvar

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
7.22 g
5.06 g
Węglowodany przyswajalne
5.06 g
3.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.16 g
1.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
3.81 g
2.67 g
Tłuszcze nasycone
0.36 g
0.25 g
Tłuszcze nienasycone
3.45 g
2.42 g
Tłuszcze jednonasycone
2.37 g
1.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
0.76 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bakłażan.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ajvar

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
89.93 µg (mcg)
62.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
75.61 mg
52.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.97 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.74 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
33.82 µg (mcg)
23.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
931.32 µg (mcg)
651.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ajvar

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
3.89 mg
2.73 mg
Potas
204.82 mg
143.38 mg
Wapń
15.68 mg
10.97 mg
Fosfor
29.61 mg
20.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.18 mg
8.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
0.27 mg
Cynk
0.24 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ajvar 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ajvar

Lista alergenów dla ajvar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ajvar

Cena przygotowania ajvar

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
800 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.40
Za 800 g
Bakłażan
300 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
5 dużych ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
33.80
Jak oceniasz przepis na ajvar
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób