Sos kurkowy

Opublikowano: 22.05.2021 r., 1:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos kurkowy znajduje się na patelni.
Sos kurkowy
Sos kurkowy to dobry pomysł na dodatek do makaronu lub kopytek. Ten pyszny śmietanowy sos można też podać jako osobne danie. Sprawdź, jak zrobić sos kurkowy!
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
376 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kurki świeże 4 garście (240 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2/3 szklanki (160 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Masło 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, durszlak, patelnia

Przepis na sos kurkowy krok po kroku

Kurki dobrze oczyść i przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Pozostał na durszlaku do wyschnięcia.

Cebulę obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Przesmażaj 4-5 min, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj kurki. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.

Po tym czasie dodaj śmietanę. Wymieszaj i redukuj sos przez ok. 5-10 min.

Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sos kurkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat sosu kurkowego

Jak zrobić sos kurkowy? Ten sos jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Gdy już wszystko będziesz mieć w zasięgu ręki, zrobienie sosu pójdzie zdecydowanie sprawniej. Sos kurkowy jest bardzo dobry i można go połączyć z różnymi dodatkami.

Jak przygotować kurki do sosu? Bardzo ważne jest to, aby dobrze je oczyścić. Można to zrobić na dwa sposoby. Każdą kurkę można wstępnie oczyszczać za pomocą noża, a potem pod bieżącą wodą, aż cała ziemia, piasek i pył nie znikną. Jednak może to zająć dużo czasu, a kurki mogą się zbyt mocno namoczyć. Jeśli interesuje cię szybki sposób oczyszczenia kurek, to warto sięgnąć po drugą metodę. Do miski lub garnka wsyp kurki, a następnie posyp je dość dużą ilością soli (1-1,5 łyżeczki). Takie kurki trzeba zalać wrzątkiem. Nie może to być letnia woda. Wymieszaj kurki i po kilku sekundach wyciągnij je na sito za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj o tym, aby nie trzymać kurek zbyt długo w wodzie, ale tę czynność na wszelki wypadek powtórzy co najmniej raz, a najlepiej dwa. Wtedy będziesz mieć pewność, że kurki na pewno są czyste i później w czasie ich jedzenia nie znajdziesz tam piasku.

Ten przepis na sos kurkowy możesz zmodyfikować. Do kurek pasuje posiekana natka pietruszki. Możesz też dodać tymianek, bazylię, koperek lub inne ulubione zioła oraz przyprawy. Do sosu kurkowego możesz dodać łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Cebulę możesz przesmażyć na oleju lub innym wybranym przez siebie tłuszczu, ale potem do kurek należy dodać jeszcze masło. Ten pyszny śmietanowy sos przygotowuje się z grzybów smażonych. Rzadziej jest on robiony z gotowanych kurek. Jeżeli sos wyjdzie za rzadki, to dodaj 1-2 łyżki mąki, aby go zagęścić.

Sos kurkowy pasuje do wielu rzeczy. Ten sos można zjeść z kopytkami, kluskami śląskimi albo z ziemniakami (pieczonymi lub z wody). Sos kurkowy można podać także do kotletów z piersi kurczaka lub schabowych. Bardzo często ten sos jest podawany do makaronu, ale równie dobrze smakuje z samym pieczywem.

Alergeny w sosie kurkowym

Lista alergenów dla sosu kurkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze sosu kurkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
150.74
376.85
Białko (g)
1.68
4.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.37
15.93
Węglowodany przyswajalne (g)
4.33
10.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
5.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.66
34.14
Tłuszcze nasycone (g)
12.18
30.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.36
5.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
4.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.63
11.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
5.68
14.19
Potas (mg)
260.69
651.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.61
39.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
34.87
87.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.20
20.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
4.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu kurkowego 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu kurkowego

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
240 g
4 garście
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
2/3 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
44.00